Hirdetés

Gigabyte HD 4850 Multi-Core Cooling



|

A kártyagyártók közül elsőként a Gigabyte merte lehagyni a ventilátort az igencsak forrófejű Radeon HD 4850-es grafikus vezérlőről.

Hirdetés

Elsőként a Gigabyte döntött úgy, hogy a HD 4850-es Radeon kártyákra tervezett vékonyka referenciahűtés helyébe nem ventilátoros, hanem teljesen hangtalan, passzív hűtőt készít. Meglehetősen merész vállalkozásnak tűnhet ez a megoldás, hiszen az RV770 kódnévvel ellátott grafikus processzor komoly hő termelésére képes, amit nem könnyű csupán csövek és bordák használatával elvezetni. Van azonban egy trükk, amit a Gigabyte egyszerűen Multi-Core Coolingnak nevezett el.

 

gigahd4850_card_k.png

 

Alapvetően most sincs másról szó, mint réz és alumínium szerelékek okos párosításáról. Maga a hűtő két fő hőleadó részből áll. Az egyik közvetlenül a GPU felett izzik, míg a másik a kártya hátlapja felé lett kivezetve. Ez utóbbi lamelláinak nagy része túllóg a hátlapon, így egy olyan része is van a Multi-Core hűtésnek, amely a gépházon kívüli szabad levegőt érheti el. Az említett részekhez két-két réz hőcső szállítja a meleget, a lényeg azonban most következik. A grafikus magon terpeszkedő felület három csomópontot kapott, innen a Multi-Core elnevezés. Az egyik ilyen pont természetesen maga a grafikus maggal érintkező talp, a másik kettő viszont a borda különböző részein fogja össze a csöveket. Ezzel a megoldással lényegében hatékonyabb hőeloszlást lehet elérni az adott felületen.

 

gigahd4850_card_4_k.png

 

Maga a kártya egyébként egy saját tervezésű nyomtatott áramkörre épül, ahogy azt mostanában megszokhattuk a Gigabyte-tól. További jelentős különbség a referencia felépítésű kártyákhoz képest, hogy a VRAM mérete 1024 megabájt. Természetesen GDDR3-as modulokról van szó, melyek üzemfrekvenciája 930 megahertz - effektív 1960 megahertz. Az RV770-es grafikus mag órajelén picit meglepődtünk, hiszen a ventilátor nélküli hűtés ellenére némi túlhúzást eszközöltek a mérnökök. Ez a plusz azonban nem túl jelentős, csupán 15 megahertznyi emelésről van szó.

 

gigahd4850_card_3_k.png
 

 

Hogy ezen adatok ismeretében mire képes a GV-R485MC-1GH típusjelzésű kártya, az a következő oldalon olvasható. 

A tesztkonfiguráció jelen esetben egy DDR3-as X48-as alaplap és egy Intel Core 2 Quad Q9300 processzor párosán alapszik. Kettejük mellé érkezett még 2×2 gigabájtnyi DDR3-as memória, illetve két tesztmerevlemez, és a Windows Vista Ultimate SP1 64 bites változata.

 

gigahd4850_3dmark_k.png
 
gigahd4850_crysis_k.png
 
gigahd4850_dmc4_k.png
 

gigahd4850_ut3_k.png
 

 

Tesztjeink alapján ugyan hibátlanul működik a rendszer - méghozzá elég szép eredményekkel - , a HD 4850-es grafikus maggal mégis veszélyes használni. Riasztó volt látni, ahogy terhelés alatt 110 fokig is képes volt felmelegedni a GPU. Egy rossz szellőzésű házban, ahol csak a táp szívja ki a meleget, még rosszabb lehet a helyzet, ezért a kártya megvásárlása előtt feltétlenül tervezzük meg a számítógépházba illő ventilátorok rendszerét.

 

gigahd4850_card_2_k.png
 

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.