Hirdetés

Grafikus kártyák megtöbbszörözött erővel



|

Már részletesen kielemeztük a két gyártó legújabb generációs grafikus kártyáit, most azonban a többkártyás működést vizsgáltuk. Megdöbbentő eredmények alant...

Hirdetés

A késlekedés viszont nekünk és a felhasználóknak egyaránt jó, mert az új meghajtóprogramok némi javulást hoztak teljesítmény és kompatibilitás terén egyaránt. Ez utóbbi különösképpen fontos, hiszen nem egy esetben tapasztalunk furcsa jelenségeket többkártyás rendszerek esetében, arról nem is beszélve, hogy a tetemes mennyiségű VRAM miatt a 64-bites Vista használata elkerülhetetlen volt, ez pedig még tovább fokozta az izgalmakat kezdetben.

 

 

sli_cf.jpg

 

 

Éppen ezért lepődtünk meg azon, hogy a tesztelés során nem futottunk bele említésre méltó problémákba, amiből arra tudunk következtetni, hogy – végre – egy ilyen komplex megoldás mellé sikerült összekalapálni a megfelelő meghajtóprogramokat.

 

 

Főképp a három kártyával megvalósított SLI konfiguráció kiépítése okoz nehézségeket, míg a kétkártyás rendszerek összeállításával könnyebben elboldogul a felhasználó. Többkártyás konfigurációknál fontos a jó alaplap megválasztása, ami sajnos nem mindig olcsó. A háromutas SLI esetében például nem sok választásunk marad, muszáj az NVIDIA nForce 790i Ultra lapkakészletre támaszkodnunk. Ez bizony nem olcsó mulatság – az általunk használt XFX alaplap 70 ezer forintot kóstál – azt is figyelembe véve, hogy ezek az alaplapok már csak a DDR3 memóriákkal használhatók. A CrossFire-nél valamivel könnyebb a helyzet, gondoljunk például a P45-ös alaplapok dömpingjére, mely egytől-egyik képes több AMD/ATI kártya összefűzésére – a mi választásunk a Gigabyte GA-EP45-Extreme-re esett.

 

 

cm_cosmos.jpg

 

Cooler Master Cosmos S számítógépház NVIDIA SLI minősítéssel

 

Képbe kerül még a tápegység és számítógépház kérdésköre is. Utóbbinál feltétlenül a szellőzést kell kihangsúlyoznunk, mert kettő vagy több kártya tetemes hőt termel, ezért könnyű belefutni túlmelegedés okozta problémákba. A tápegység teljesítménye ilyen rendszerek esetében minimum 650 Watt, míg a háromutas SLI-nél legalább 1000 Wattos tápegységet javasolunk.

 

 

pcp_1_k.jpg

 

PC Power & Cooling Silencer 750W CrossFire minősítéssel

 

Kiváltképpen a GTX280-asoknál még ügyelnünk kell arra is, hogy legyen a tápegységen három darab 8-tűs PCI-Express tápcsatlakozó. Mind a ház, mind pedig a tápegység kiválasztása előtt érdemes az NVIDIA webhelyén felkeresni az ezzel foglalkozó oldalakat, ahol részletes listát találunk a bevizsgált és a többkártyás működés követelményeinek minden szempontból megfelelő gépházakról és tápokról.

 


 

A GTX 260-as trió a Gainwardtól érkezett, míg a gyárilag túlhajtott GTX 280-asokat az MSI kínálatából válogattuk össze. AMD oldalon a két HD4870-es vezérlő szintén a Gainward gyártósoráról került le, míg a HD4850 a Gigabyte terméke.

 

 

sli.jpg

 



A fogyasztáson is jól nyomon követhető volt a kártyák által leadott megjelenítésbeli többletteljesítmény, azaz a skálázás. A három GTX 280 a Devil May Cry 4 alatt figyelt pillanatnyi fogyasztás gyakran érte el a 790 wattos értéket, tehát az egy kilowatt körüli tápegység létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. A melegedés miatt szinte mindhárom kártya ventilátora elérte a száz százalékos fordulatot, habár a GTX 260 jóval kisebb zajt csapott. Utóbbi kártya mellett szól, hogy beüzemelésükhöz nem szükséges új tápot vásárolni, maximum a mellékelt átalakítókat kell bevetnünk a használat érdekében. Az AMD kártyák szintén izzottak – sokkal jobban mint a GeForce vezérlők – és fogyasztásuk sem volt sokkal alacsonyabb, ellenben itt sincs szükség új tápegységre.

 

  • Gigabyte GA-EP45-Extreme (CrossFireX)
  • XFX nForce 790i Ultra SLI (NVIDIA SLI)
  • Intel Core 2 Duo E8500
  • 2×2GB TakeMS DDR3 1333 MHz
  • 1×40GB Samsung SATA HDD, 1×320GB WD SATA HDD
  • OCZ Silencer 750 W
  • Xigmatek NRP-HC1501
  • Samsung SyncMaster 2693HM
  • MSI GeForce GTX 280OC (NVIDIA GeForce GTX 280)
  • Gainward GeForce GTX260 (NVIDIA GeForce GTX 260)
  • Gainward HD4870 (AMD Radeon HD4870)
  • Gigabyte GV-R485-512H-B (AMD Radeon HD4850)
  • Microsoft Windows Vista x64 US SP1 Integrated

 

 

power_comp.png

 

 

 

Tesztprogramok:

  • 3DMark Vantage 1.1
  • World in Conflict
  • Crysis
  • Devil May Cry 4
  • F.E.A.R
  • Call Of Duty 4

 

3dm_vantage.png

 

 

wic_1.png

 

crysis_1.png

 

dmc4_s1.png

 

dmc4_s2.png

 

dmc4_s3.png

 

dmc4_s4.png

 

 

fear_1.png

 

cod4.png

 


 

Nem maradt más hátra, mint a teljesítmény és ár viszonyának összehasonlítása. Nos, aki 3-way SLI-t akar az asztala alatt tartani, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy-két ponton persze lehetséges némi árfaragás, de a videokártyák trióba állítása viszont legalább 200 ezer forintnál kezdődik, és akkor még nem számoltuk bele a komolyabb összteljesítményű táp és jól szellőző ház többletköltségét sem. Az eredményekből jól kivehető, hogy a három kártyás megoldás nem kifizetődő, mivel nem hoz számottevő gyorsulást, de még a kétkártyások mezőnyében GTX 280 is egyértelmű ráfizetés. Maradt tehát a GTX 260 SLI és HD4870 CrossFire, így ezek közül érdemes választani. A két megoldás közül az utóbbi ára mintegy 20 ezer forinttal kedvezőbb és a tesztek felében megveri az NVIDIA kártyáját, ennek értelmében egyértelműen az AMD HD4870 a favorit, míg kisebb költségvetés esetén a HD4850 jöhet szóba, mint kiváló alternatíva.

 

 

ajanlott.jpg

 

AMD CrossFireX

 

 

A Gainward VGA kártyákat a Mercury Kft, az MSI grafikus kártyákat és az XFX alaplapot az Expert Computer Kft, a Gigabyte alaplapot és grafikus kártyákat a Gigabyte, a PC Power & Cooling tápegységet az OHS Kft, a TakeMS memóriákat a TakeMS bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.