Hirdetés

Grafikus zűrzavar: ki mit támogat?



|

Az AMD az OpenCL-ta, az NVIDIA a CUDA-t, az Intel az x86-ot támogatja.

Hirdetés

Azért, hogy fejlessze ATI üzletágát, az AMD az OpenCL-t (Open Computer Language) és természetesen a Microsoft DirectX 11 API-jait is támogatja. A konkurens NVIDIA a CUDA compillert támogatja az általános célú GPU-ihoz, míg az Intel a Larrabee-hez megint mást. Az AMD az OpenCL-támogatás tegnapi bejelentése után megkezdte a Stream SDK-i (software development kit) fejlesztését. A következő 18 hónapban megjelenő frissítések segítségére lesznek a fejlesztőknek abban, hogy kihasználják az ATI GPU-k képességeit. Ezzel újabb, fejlettebb alkalmazások előállítását segítik az üzleti HPC (high-performance computing) terén és a játékoknál is.

 

0807graf.jpg
 


Ami a hardveroldalt illeti, az AMD egy Accelerated Computing elnevezésű projekt keretei között dolgozik tovább a kombinált, egyetlen szilíciumlapkán lévő CPU és GPU megoldásokon. Tulajdonképpen ez a projekt volt a legfőbb oka annak, hogy az AMD 2006-ban megvásárolta az ATI-t. A vállalat mostanában dobta piacra a FireStream 9250 GPU-t, amelyet kifejezetten a HPC-piacra szántak.


Az AMD OpenCL-lel kapcsolatos bejelentése ugyanarra a hétre esik, amikor az Intel először beszélt részletekbe menően a Larrabee grafikus processzorról az iparág legnívósabbjaként számon tartott grafikai konferencián, a SIGGRAPH-on. Mint arról beszámoltunk, a 2009-2010 között megjelenő grafikus processzor x86-os processzormagokat használ grafikai feladatokhoz. (A pontos megjelenési dátumra még várnunk kell, de remélhetőleg a közelgő IDF-en már szó esik erről is.) Az Intel igyekszik megkönnyíteni az alkalmazások fejlesztőinek életét, legyen szó akár HPC alkalmazásokról, akár játékokról, hiszen az a chip, amely x86-os alapokra épül, a jól ismert és bevált x86 utasításkészlet segítségével, C és C++ nyelveken is programozható. Az Intel - természetesen - támogatja a DirectX-et és ezen kívül az OpenGL API-kat.


Az Intel és az AMD erőfeszítései azt jelzik... (a cikk folytatódik) >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.