Hirdetés

Túlpörgetve - ASUS GeForce GTX 760 DirectCU II OC teszt



|

Az NVIDIA újratöltötte az aktuális GeForce családot, és egy gyárilag tuningolt ASUS GTX 760-at pottyantott az ölünkbe.

Hirdetés

A számháború tovább folytatódik, az NVIDIA mindig is jó érzékkel veti be az újabb számozású modelleket, megzavarva ezzel a trendeket kevésbé követő játékosokat. A nyári uborkaszezonban érkező, 28 nanométeres Kepler GK104-es architektúrára épülő GTX 760, a család legkisebb és egyben legfrissebb tagja. Fölötte a 110-120 ezres árkategóriában a GTX 770-es, a 170-180 ezresben pedig a GTX 780-as tanyázik, de egyikről sem mondható el, hogy valódi népkártya lenne. A GTX 760 ezen kíván változtatni, hiszen főként a 300 dollár alatti kártyák azok, amiből az NVIDIA igazán sokat profitál. A játékosok is jól járnak az "újítással", mert paramétereit tekintve igazából csak egy hangyányit visszafogott GeForce GTX 670-ról van szó, amit gyártótól és kialakítástól függően már 70 ezertől megkaphatunk.


ASUS GeForce GTX 760 DirectCU II OC
Az ASUS rögtön két kártyával is képviselteti magát a GTX 760-as famíliában. Az egyik a kisebb gépházakba szánt DirectCU Mini jelzésű ventilátoros változat, a másik az általunk is tesztelt normál méretű, dupla rotoros OC kiszerelés. Ez utóbbi mérete közepesen nagy, 21.84 x 12.7 x 3.81 centiméter helyre lesz szüksége a gépházban, illetve egy 8 pin-es tápkábelre, amit a dobozban átalakító formájában meg is kapunk. A gyári referenciakártyától eltérően az ASUS hozta a szokásos formáját és a korábbi generációknál is bevált DirectCU II - lapos, réz hőcsöves megoldását vetette be, ami az emelt órajelekre tekintettel kifejezetten bölcs választás. A méretes hűtőbordát átölelő négy hőcső összességében 20 százalékkal hatékonyabb hűtést kínál a gyári referencia megoldáshoz képest. Ez alacsonyabb ventilátor fordulatot és zajszintet eredményez, cserébe viszont némileg drágítja is a kártyát.


Az ASUS az órajeleket is megpiszkálta, erre utal a dobozon díszelgő OC Edition logó. A referencia kártya 980 MHz-es GPU órajeléhez képest itt némileg magasabb, 1006 MHz-es alap frekvenciát és a GPU Boost 2.0-nak köszönhetően 1072 MHz-es turbó órajelet kapunk. A feldolgozó és textúrázó egységek száma 1152 és 96, amihez 6008 MHz-es effektív memória-órajel társul. A nyákra pedig összesen 2 GB-nyi, GDDR5 memóriát forrasztottak, ezek természetesen 256 bites memóriainterfészen kapcsolódnak. A dupla kártyahelyen terpeszkedő VGA beszerelése után a szokásos csatolók közül választhatunk, kétszeres Dual Link DVI, HDMI és DisplayPort áll a monitorunk rendelkezésére. A dobozban sajnos nem találunk teljes játékot vagy más nyalánkságot, ellenben a gyári driver mellé jár az ASUS GPU Tweak program, amivel az MSI Afterburnerhez hasonlóan tovább piszkálhatjuk az órajeleket, a feszültséget és a ventilátorok fordulatszámát.

 
GTX 660 Ti vs GTX 760 OC
Az NVIDIA roadmapjából az is kiderül, hogy az új GeFroce GTX 760-ast az előző generációs GTX 660, pontosabban annak a tuningolt változatának, a GTX 660 Ti helyére szánják. Érdemes összevetni tehát a két kártya teljesítményét, hogy kiderüljön megéri-e a helycserés támadás játékos oldalról. A Bioshock Infinite ultra beállítással, 1080p felbontásban egyértelműen meg is adja a választ erre a kérdésre. A maximálisan 225 W áramot felszipkázó ASUS GeForce GTX 760 OC érezhetően jobban teljesített, maximálisan 76 fps-t tudott kisajtolni magából, míg a GTX 660 Ti csupán 64-re volt képes. A különbség csupán 8 fps, de ne felejtsük el, egyrészt ultra beállításról van szó, másrészről az Unreal Engine 3 egy kevésbé gépgyilkos motor. A Metro: Last Light viszont már szembetűnőbb eltéréseket mutat very high beállítás mellett is. Itt 62 - 41-re szintén a GTX 760 OC nyeri a meccset, maximum fps számokat nézve majdnem 20-szal többet mutat a Fraps. A 660 Ti ebben a tesztben 35 fps-ig tudott visszaesni a legdurvább akciók során, fiatal ellenfele erejét viszont jól tükrözi, hogy 54-55 fps alá nem igen ment a számláló. A tesztkörnyezetben látható fps értékeket leszámítva nem annyira szembetűnő a két kártya közti különbség, viszont a 760-as érezhetően jóval stabilabban hozza a magasabb értékeket és ez a jövőben megjelenő játékokra nézve is igen bíztató.


A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dupla 80 milliméteres ventilátor egész csöndesen működik, jóval csöndesebben mint a 660 Ti korábbi megoldásai. A terhelés alatt mérhető 33 dbA nem számít túl nagy zajnak, ez főként a jól működő hőelvezetőt igazolja. Alap esetben 30-31 fokon hűsöl a GPU is, de igazán durva terhelés alatt sem kúszik fel 72-73 fok fölé. Árakat tekintve az ASUS GeForce GTX 760 DirectCU II OC jóval olcsóbb a 90-100 ezres GTX 670-nél, és szerencsére csak picivel lőtték be lassabbnak, ellenben 77 ezer forinttért hazavihető. Az átlagosan tízezerrel olcsóbb 660 Ti-nél nem kérdés, jelentősen gyorsabb kártyáról van szó, és mivel árban sincs már komolyabb eltérés, itt nem éri meg az előző szériát vásárolni. Az ASUS megoldása jól vizsgázott, bár közel sem a legolcsóbb a piacon, korrekt hűtésével és teljesítményével elégedettek lehetünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.