Hirdetés

Hajlékony OLED-kijelzők elérhető közelségben



|

Az európai ROLLED projekt az új gyártási megoldásoknak hála néhány éven belül elérhető közelségbe hozhatja az OLED-technológiás hajlékony megjelenítőket.

Hirdetés

 

A 2008-as FDP International kiállításon a Samsung bemutatott egy 40 hüvelykes, Full HD febontásra képes OLED-TV-t, majd egy 4 hüvelykes, mindössze 0,05 milliméter vastag OLED-panelt, amely annyira könnyű és vékony, hogy még egy enyhébb szél is elfújja.

 

Az OLED-TV-kről és a hajlékony OLED-panelekről már régóta hallhatunk, azonban bármilyen különleges megoldással is rukkolnak elő a gyártók, a technológia legfőbb negatívuma, hogy a gyártási költség nagy, emiatt az újdonságok még ha elérhetőek is, nagyon nehezen megfizethetőek.

 

rolled-project.jpg

 

Az európai ROLLED projekt azonban most valami újat kínál, ami elérhető közelségben van. A fejlesztők egy hajlékony OLED-elemmel álltak elő, amelynek készítése a jelenlegi, hengeres nyomtatástechnológián alapszik. Mindössze 200-250 mikrométer vastag, tehát három-négy papírlap vastagságát teszi ki.

 

A szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelző készítése nem csak a jobb gyártástechnológia miatt olcsóbb, hanem azért is, mert ez a megoldás sokkal gyorsabb a máshol használtaknál.

 

A finn VTT Technical Research Center által bemutatott elem használható termékek csomagolásához, posztereknél, vagy a szupermarketek polcain - vonzó figyelemfelkeltők lehetnek a fogyasztók számára.

 

rolled-project2.jpg

 

Az OLED-elemet még szenzorokhoz is lehet csatlakoztatni, így megtudhatjuk, hogy a szóban forgó (kezünkben tartott) étel mennyire friss. Használható még másolásvédelem céljából is, de arra is jó, hogy tudjuk, kinyitották-e már egy termék dobozát.

 

A VTT szerint az új kijelzőelemek néhány éven belül széleskörűen használt eszközök lesznek. A sikerre a ROLLED projektnek jó esélye van, hiszen az elemek gyártási költségei a felét érik el a szokásosnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.