Hirdetés

Így építsd meg álmaid otthoni hálózatát!



|

Az otthon ott van, ahol stabil és gyors a Wi-Fi - ha nálad mégsem így lenne, segítünk egyszerűen kiépíteni tökéletes hálózatodat.

Hirdetés

Általános beszédtémává vált az emberek között a gyenge Wi-Fi-jel, a lassú kapcsolódás, a rossz adatátvitel, az akadozó videók és a szakadozó internetelérés. Bár ilyen irányú hazai felmérésről nem tudunk, biztosak vagyunk benne, hogy nagyon sokan küzdenek otthonukban kisebb-nagyobb hálózatos problémával, legyen az akár a gyenge sebesség vagy a lefedetlen terület. És csak a reklámok álomvilágában igaz, hogy a felhasználó bekapcsolja a szolgáltató ingyenes Wi-Fi-routerét, és máris minden tökéletesen működik, a jel pedig még a legtávolabbi szobában is erős és stabil.

Szolgáltatói csábítás

Az internetszolgáltatók előfizetéshez kínált modemei ma már routerként is funkcionálnak, ezért sok felhasználó ennek beüzemelésével le is tudja a hálózatépítést. Kétségtelenül költségkímélő megoldás, ám ne csodálkozzunk, ha még a legújabb mobileszközökre is lassan érkeznek meg az adatok, az okostévén meg-megszakad a streamelt videó, és a PC-n is érthetetlenül magas a késleltetés. A sebesség mellett a lefedettség is kérdéses lesz, a régebbi szabványok rosszul viselik a vastag falakat, a padlófűtést és a túl sok hálózati kábelt. Mindezek tetejébe még jó pár, amúgy igen hasznos funkcióról is le kell mondanunk. Nem is kérdéses hát, hogy bár "ingyen" kapjuk a szolgáltatótól a routert, érdemes ezt visszautasítani (a modem elegendő) vagy letiltani, és saját központi útválasztóra bízni otthoni hálózatunkat.

Hirdetés

Személyre szabott csomag

Cikkünkben megmutatjuk, milyen eszközökkel lehet akár nagy alapterületű, több emeletes vagy éppen kicsi/közepes, de vastag falakkal szabdalt lakásban is stabil és gyors hálózatot kiépíteni. Az egyik összeállításunk ugyan nem a spórolós ajánlatok közé tartozik, cserébe olyan szolgáltatásokat is beépítünk otthonunkba, amelyekkel hosszú évekig naprakészek leszünk, és a legújabb eszközök is teljes sávszélességen kapcsolódhatnak majd hálózatunkba. A másik csomag elérhetőbb áraú, ennek ellenére a sebesség és a hasznos szolgáltatások innen sem hiányoznak. Végül egy kérdezz-felelek-szerű folyamatábrával segítünk meghatározni, hogy ténylegesen milyen routert, illetve eszközöket érdemes beszerezni, hogy hálózatunk fejlett és gyors legyen, amelyre a kliensek (számítógép, telefon, tévé stb.) bárhol a lakásban nagy sebességgel kapcsolódhatnak.

A Wi-Fi ac-router beszerzése ugyanis még csupán az első lépés a gyors hálózathoz, a maximális sebességhez a klienseknek is a legújabb szabványt kell támogatniuk. De nem érdemes csupán azért notebookot cserélni vagy drágán szervizeltetni, mert nem Wi-Fi ac-s WLAN-kártya dolgozik benne, ehelyett használhatunk USB-s, kiegészítő adaptert, amely a legújabb szabványból is képes kihozni a maximumot.

Router a jövőből

Az AC88U router tulajdonságainak, szolgáltatásainak felsorolásához egy egész oldal sem lenne elég, de ugorjunk mindjárt az egyik legfontosabbra, amely miatt hosszú évekig állni fogja a sarat. Ez a MU-MIMO technológia, amely lehetővé teszi, hogy az eddig megszokott, időosztásos rendszer helyett egyszerre több Wi-Fi-kliens is egymással párhuzamosan, teljes sávszélességen kapcsolódjon hálózatunkra. A technológia vadonatúj, amelyhez megfelelő kliens is szükséges, ám ha ilyet használunk, garantáltan csúcssebességen kapcsolódunk helyi hálózatunkhoz - gyorsabban, mint gigabites LAN-on keresztül.

Ehhez a sebességhez már komoly központi egységre is szükségünk van, ezért az Asus mérnökei egy dupla magos, 1,4 GHz-en járatott processzort szereltek az AC88U-ba, amely jelenleg a legerősebb a piacon. A MU-MIMO-t kiegészítendő Beamforming technológiát is kapunk, amely a jelet a kliens irányába erősíti, ezáltal azokra a helyekre is eljut majd WLAN-hálózatunk, ahová ezelőtt csak ismétlőkkel, kábeles kapcsolattal.

A sebességnél maradva természetesen a legújabb Wi-Fi ac szabványt kapjuk maximálisan 3167 Mbit/s sávszélességgel, és a router minden más, korábbi szabványt is teljes mértékben támogat 2,4 és 5 GHz-en egyaránt. A kábeles kapcsolattal sem lesznek gondjaink, köszönhetően a nyolc darab gigabites LAN-portnak, továbbá a szintén gigabites WAN-portnak. Az AC88U emellett támogatja a 4G LTE-s mobilnetet is USB-modemen keresztül, sőt, másodlagos, biztonsági hálózatként is képes azt (vagy egy másik széles sávú elérést) kezelni. A gigabites LAN-nál maradva különösen hálózati fájltárolóhoz jön kapóra a 802.3ad szabvány kezelése, a link aggregation vagy más néven a teaming. A NAS akár 2×1 Gbit/s-on is kapcsolódhat a hálózatba, hogy egyik kliensünkön se akadjon meg a 4K-filmek streamingelése. Persze megkapjuk még az adaptív QoS prioritáskezelést, a vendéghálózatot, a VPN-t, a nyomtatószervert stb.


Szolgáltatásarzenál

A mai routerek már nem csupán a stabil és gyors netkapcsolatért felelősek, rengeteg hasznos extra szolgáltatást kínálnak PC-hez és mobileszközökhöz egyaránt. Az AC88Uextráival sem fukarkodott az Asus, így a kategóriában elvárható minden létező szolgáltatást megkapunk. Ezen felül mobilapplikációval kényelmesen elérjük a router minden funkcióját, legyen az a fejlett média- és fájlszerver, az AiCloud privát felhő, a letöltőközpont vagy például a kiterjedt szülői felügyelet.


A Wi-Fi ac-hadsereg

És hogy ne maradjon parlagon az AC88U egyetlen szolgáltatása sem, kiegészítő eszközöket is bevethetünk. Az RP-AC68U nagyobb lakásban, többszintes házban jön kapóra. A többféle üzemmódra felprogramozható elérési pont (access point) kiegészíti routerünket, és felerősíti a gyengülő jelet, hogy a legtávolabbi szobában is tökéletes Wi-Fi ac-sebességet kapjunk. Az RP-AC68U telepítéséhez egyetlen gombot kell megnyomnunk a hátlapon, majd a Smart LED segít megtalálni az ideális helyet, ahol még maximális a sávszélesség, és ahol a legnagyobbra terjeszthető ki a WLAN-hálózat. Végül az egyik legfontosabb - szintén vagány kinézetű - eszközre lehet még szükségünk, ez pedig az USB-AC68U. A legtöbb PC-t gyenge Wi-Fi-vevővel szerelik, amelynek cseréje nehézkes, ezért a legjobb megoldás a kicsi, mégis négy antennával szerelt Wi-Fi-vevő.


Asus RT-AC88U

Ár: 114 990 Ft

Fontosabb adatok:

Wi-fi ac 3100 szabvány

4×4 antenna, Beamforming, MU-MIMO

9×GbE, 1×USB 3.0, 1×USB 2.0

Teaming, AQoS, VPN, appok


Asus RP-AC68U

Ár: 54 900 Ft

Fontosabb adatok:

Wi-Fi ac 1900 szabvány

Bridge-, Range Extender- és AP-módok

5×GbE, 1×USB 3.0, 1×USB 2.0

WPS, Smart LED, NAS-funkció, AiDisk


Asus USB-AC68

Ár: 24 900 Ft

Fontosabb adatok:

Wi-Fi ac 1900 szabvány

2×külső, 2×belső antenna

USB 3.0-csatlakozás

Beamforming, 3×4 MIMO

 



A megbízható otthoni net receptje

Stabil vétel, jó hálózat, barátságos árak - akkor sem kell lemondanunk a sebességről és a hasznos szolgáltatásokról, ha nem akarunk sokat költeni.

Legyen szó akár belépőszintű notebookról, középkategóriás, olcsó mobiltelefonról vagy táblagépről, a Wi-Fi ac ma már nem luxus, sőt szükséges alapszolgáltatás, amely elengedhetetlen a hétköznapi netezéshez. Évekkel ezelőtt a korábbi szabványok erősen limitált sávszélessége még nem jelentett problémát, ám manapság egyre több a nagy felbontású videó, a gazdag, interaktív tartalommal felszerelt weboldal és applikáció, amelyekhez stabil és gyors internetelérésre van szükségünk. A Wi-Fi ac szabvány kellően nagy sávszélessége mellett stabilabb a kapcsolat, és jelentősen jobb a hatótávolság, ezért mindenképpen megéri az új szabványra váltani.

Az ideális központ

Az otthoni hálózat kiépítése egy igazán jó, sok évig megbízhatóan üzemelő routerrel kezdődik, amelyet nem szükséges hetente újraindítani, nincsenek gyanús lassulások, és minden olyan szolgáltatás adott, amelyre most vagy a közeljövőben szükségünk lehet. Az RT-AC1200G+ egy Wi-Fi ac 1200-as router; négy belső és négy, meglehetősen nagyméretű külső antennájával közepes és nagyobb lakásokat is lefed tökéletes jelerősséggel. Hasznos kiegészítés, hogy a megfizethető árú router is támogatja a Beamforming technológiát, így a kliens felé irányított rádiójel messzebbre eljut, mint egy hagyományos routerrel.

A kábeles netre sem lesz panaszunk, ami kifejezetten jó hír, ha NAS-t használunk, ugyanis az AC1200G+ gigabites LAN-portokat kínál, sőt még a szolgáltató modeméhez is gigabites WAN-porton kapcsolódik. Az sem gond, ha nem rendelkezünk hálózati fájltárolóval, ugyanis a router firmware-e erre is kínál megoldást, teljes médiaszerver-funkcionalitással. Külön jó hír, hogy az Asus a népszerű platformokra mobilapplikációkat is kínál, hogy kényelmesen, akár távolról is elérhessük a routerhez kapcsolódó, USB-s meghajtón tárolt fájljainkat. Ez az USB-port másra is hasznosítható: hálózatossá varázsolhatjuk például nyomtatónkat vagy multifunkciós eszközünket, de USB-s 4G LTE-modemet is kezel az AC1200G+.

Mindenhová elér

Ha egy AC1200G+ routerrel alapozzuk meg otthoni hálózatunkat, meg fog ugrani a gyors Wi-Fi-vel lefedett terület nagysága, köszönhetően a Beamformingnak és a nagyméretű antennákkal szerelt, erőteljes rádiórésznek. Ha ez még mindig nem elegendő, érdemes egy ismétlőt bekapcsolni a hálózatba. Igazán diszkrét megoldás az RP-AC56, amely természetesen szintén Wi-Fi ac szabványú (1167 Mbit/s), így a sebesség és jelerősség miatt nem kell aggódnunk. A készüléket egyenesen a hálózati aljzatba kell behelyeznünk, így kevés helyet foglal, és általában rejtve marad. A telepítés igazán egyszerű a WPS és a Smart LED technológiák segítségével, utóbbi az optimális hely felkutatásában jelent hatalmas segítséget. Kiemelnénk még az AC1200G+ routerrel együttműködő Roaming Assist technológiát, amely automatikusan váltja a mozgásban lévő kliensek központjait, így mobilunk mindig a legjobb jelet adó elérési ponthoz fog csatlakozni, a váltás pedig számunkra teljesen láthatatlan marad.

Persze nem árt egy ilyen jó hálózatot megfelelően kihasználni. Ehhez fejlett kliensekre is szükségünk lesz, amelyek az elérhető leggyorsabb Wi-Fi ac szabványon keresztül kommunikálnak a hálózattal. Ha notebookunk vagy asztali gépünk régebbi, az USB 3.0-s AC56 eszköz lesz segítségünkre, amellyel a Wi-Fi n-csatlakozásnál háromszor gyorsabb lesz a netelérés. Kapunk még az USB-s Wi-Fi-vevőkön ritka külső antennát, így garantáltan stabil és erős jelünk lesz még az elérési pontoktól messze is.


Asus RT-AC1200G+

Ár: 24 900 Ft

Fontosabb adatok:

Wi-fi ac 1200 szabvány

4×4 antenna, Beamforming

5×GbE, 1×USB 2.0

VPN, szülői felügyelet, szerverfunkciók


Asus RP-AC56

Ár: 26 990 Ft

Fontosabb adatok:

Wi-Fi ac 1167 szabvány

1×GbE, 2×külső antenna

Bridge-, Range Extender- és AP-módok

WPS, Smart LED, Roaming Assist


Asus USB-AC56

Ár: 19 900 Ft

Fontosabb adatok:

Wi-Fi ac 1300 szabvány

1×külső, 2×belső antenna

USB 3.0-csatlakozás

WPS, Beamforming, asztali állvány

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.