Hirdetés

Hamarosan minden laptopon csak egy csatlakozó lesz



|

Akarjuk vagy sem, a MacBook egyetlen USB-C portja valószínűleg a jövőt jelképezi.

Hirdetés

Az Apple a múltban sokszor tett már le az asztalra olyan vitatott terméket és újítást, amely végül a jövő első lépcsőfokát jelentette. Így gondolnak jelenleg a szakértők az új MacBookra is, amelyre a jack aljzaton kívül mindössze egyetlen darab USB-C port jutott. Ez a többcélú csatlakozó lassan egyre több készüléken bukkan fel idén, és a töltés mellett a külső megjelenítők és adattárolók hozzákapcsolásáról is gondoskodnia kell. 

Hirdetés

Hiába kicsi és megfordítható azonban az új USB, akkor is csak egy darab portról beszélünk, a csatolók számának leredukálása pedig elkerülhetetlen trendnek ígérkezik minden készüléken. Az Apple egyébként jó ezekben a döntésekben, hiszen anno elsőként az Apple Desktop Bust ítélték halálra az USB javára, majd következett a floppy-meghajtó, 2008-ban pedig az optikai meghajtó és az Ethernet port. Ha valaki nyomtatókat, Ethernet-kábelt, külső HDD-t, fényképezőt, monitort, billentyűzetet, egeret, tévét és kontrollert is rádugna tehát kábellel a jövőbeli gépére, akkor nagy bajban lesz. 

 

Trendi és lapos az új MacBook

 

Adapterek és várakozás

Amint az előbbi felsorolásból kiderült, az effajta eszközöket gyakran használóknak vagy teljesen eltérő laptopokat kell keresniük, vagy összevásárolni sok olyan hubot és adaptert, mint például az Apple 79 dolláros USB-C Digital AV Multiport adaptere. 

Az elemzők véleménye szerint sokak zsebében nyílik majd ki a bicska az egyetlen port és a külön megvásárolandó kiegészítők miatt, azonban mindez a fejlődés része és ára. Az Apple és az őket követő cégek törekvései a vezeték nélküliségre irányulnak, és az almás cég esetében persze a merész, dizájnt középpontba helyező döntés elősegíti a márka elképesztő népszerűségének és haszonkulcsának a fenntartását is. 

 

Külön kell megvenni

 

Az idő segít

A szakértők egyetértenek abban, hogy az Apple-nek megvan a tudása és minden eszköze ahhoz, hogy megoldja az örök problémát, ami a következő: egy új technológia nem terjedhet el, amíg a felhasználók nem kapnak rá, ugyanakkor senki nem vevő olyasmire, ami nem széles körben támogatott. 

Az elemzők azt mondják, az Apple rajongói hallgatnak az almás befolyásolásra, az pedig, hogy mindenáron megveszik az új termékeket, elősegíti az ágazatot abban, hogy újabb és újabb kiegészítőket dobjanak a piacra, például az egyetlen USB-C porthoz is. Ezek persze vezetékes dokkolók, hubok és adapterek is lehetnek, ahogyan vezeték nélküli eszközök is. Az Apple persze akkor lenne a legboldogabb, ha minden almásan működne: az AirPlay és az AirDrop ebben nagy szerepet kaphatnak. A többi gyártó részéről pedig a Bluetooth, a Wi-Fi és a szinkronizálás kerülhetnek előtérbe. 

 

Vajon mikor lesz ez az általános?

 

Persze ez a probléma ma még nem olyan égető. Egyelőre bárki megteheti, hogy lemond az új MacBookról, és inkább egy portokkal teletűzdelt windowsos gépet választ - amíg még van ilyen, és nem kopik ki örökre az USB Standard-A, Standard-B, Mini-B, Micro-B, Micro-B USB 3.0, és Standard-B USB 3.0, a HDMI-vel és az egyedi töltőportokkal együtt. 

Ti fel tudnátok áldozni egy port kivételével az összeset? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.