Hirdetés

Hard Disk Sentinel - a szeptemberi teljes verzió



|

E havi teljes verziónk egy magyar fejlesztésű merevlemez-ellenőrző és felügyelő alkalmazás, amelynek célja, hogy felderítse az esetleges merevlemez-problémákat.

Hirdetés

A merevlemezen kívül nincs még egy olyan hardverelem, amelynek meghibásodása akár többévi munkánkat is tönkreteheti (most tekintsünk el az olcsó tápegységek miatt tönkrement masináktól), éppen ezért a rendszeres adatmentés mellett nem árt kellő figyelmet fordítani háttértárolóink állapotának ellenőrzésére. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy egy átlagos felhasználónak fogalma sincs merevlemezeinek állapotáról, az ilyen tárgyú programok pedig általában bonyolultak, nemigen alkalmasak a folyamatos figyelésre. Éppen ezért nyújtjuk át örömmel olvasóinknak a magyar fejlesztésű Hard Disk Sentinel alkalmazást, amelynek célja, hogy felderítse az esetleges merevlemez-problémákat, teljesítménycsökkenéseket és a várható meghibásodásokat. Segítségével előre jelezhető a merevlemezzel kapcsolatos gondok jelentős része, így elkerülhetővé válnak a kritikus adatvesztések.

 

hds_8_web.jpg

 


A felületi sérüléseken, szennyeződéseken kívül több más rendellenesség is veszélyeztetheti a merevlemezek épségét. Ilyen lehet például a magas működési hőmérséklet, a nem megfelelő tápellátás vagy mechanikai behatás. Ez utóbbi lehet egyszeri (ütődés, esés) vagy periodikus (vibráció). E problémák jelentős része a Hard Disk Sentinel program segítségével kiszűrhető, az általuk okozott kár megelőzhető. A program folyamatosan figyeli a merevlemez paramétereit, és előre megadott feltételek teljesülésekor (például túlságosan magas hőmérséklet) automatikusan riasztja a felhasználót. Segítségével természetesen lekérdezhetők a meghajtók úgynevezett S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) - önellenőrző értékei is. Mivel a program több főbb komponensből áll és nemcsak a főablakán keresztül vezérelhető, ismerkedjünk meg minden részével.

 

hds_1_web.png

 

 

A státusablak


Az egyik legfontosabb a program által státusablaknak hívott csík, amely indítás után jelenik meg a képernyő jobb felső sarkában, benne a telepített merevlemezek hőmérsékletével, típusával és állapotával. Ez az ablak az összes többi felett helyezkedik el, segítségével folyamatosan nyomon követhető a lemezek állapota. Bal egérgombbal az ablakra kattintva, megjelenik a logikai meghajtók listája, amely gyors áttekintést ad a szabad hely nagyságáról az egyes meghajtókon. Itt bármelyikre kattintva az adott ablak megnyílik a Windows intézőben, illetve újabb kattintásra a státusablakon eltűnik a kiegészítő panel. Természetesen e státusablak megjelenése részletesen konfigurálható, sőt ha akarjuk, akkor teljesen ki is kapcsolhatjuk.

 

hds_3.png

 

 

Információk a tálcán


A program a tálca értesítési területén ikon(ok) segítségével is képes jelezni a merevlemezek állapotát. Telepítés után alaphelyzetben valamennyi merevlemezhez megjelenik egy ikon a lemez hőmérsékletével, ha a hőmérséklet-információ lekérdezhető az adott merevlemezen. A program színek segítségével érzékelteti a hőmérsékletet, így 40 Celsius-fok alatt zöld, 40 és 50 között sárga, 50 felett pedig piros színnel jelzi ki a hőfokot. Természetesen ezek az értékek változtathatók, testre szabhatók.

 

hds_2.png

 

 

Megváltozott merevlemezikonok


A Windows Intézőbe ellátogatva is észrevehetünk érdekes dolgokat. A logikai merevlemezek ikonjain keresztül a program ugyanis folyamatosan megjeleníti a lemezek állapotát - jó, elfogadható, illetve rossz - és a szabad hely mértékét. Ahogy a felhasznált terület nagysága nő, az ikon felső részén található csík zöldből először sárga, majd piros színre vált át - pontosan úgy, ahogy azt a Windows Vista már beépítve tartalmazza. A HD Sentinel azonban jóval részletesebben konfigurálható -, ha azt szeretnénk, a szabad hely kijelzés akár meghajtónként külön-külön is módosítható. Magasabb küszöb megadása esetén lassabban ér a csík a piros mezőbe.
Az ikon jobb alsó sarkában található szimbólum a merevlemez kondíciójának függvényében változhat. Alaphelyzetben, ha a lemez kondíciója 50 százaléknál jobb, zöld pipa jelenik meg (minden rendben). 25 és 50 százalék közötti értéknél sárga felkiáltójel (figyelmeztetés), ez alatt pedig piros X-et láthatunk a lemez ikonja mellett. Természetesen ezek az értékek is változtathatók és testre szabhatók.
Persze ahhoz, hogy a merevlemezikonokon megjelenjen a felhasznált terület és kondíció szimbóluma, a programnak folyamatosan futnia kell.

 

hds_7.png

 

 

A program főablaka


A menüsor és az eszköztár alatt a főablak bal oldalán találhatók a számítógépbe telepített merevlemezek (felül), valamint az ezekhez tartozó logikai meghajtók (alul). A két rész közötti vonal segítségével a panelek mérete megváltoztatható. Az egyes elemekre kattintva a jobb oldalon az információs területen a kiválasztott merevlemez vagy meghajtó részletes információi jelennek meg.
A kiválasztó panelen található listában a lemezek állapota folyamatosan frissül, a legaktuálisabb információkat jelzi ott ki a szoftver. Így valamennyi meghajtó legfontosabb adatai (hőmérséklet, kondíció, illetve szabad hely nagysága és a teljes mérethez való aránya) láthatók.
Ha logikai meghajtót választottunk ki, akkor az információs panelen megjelenik, hogy mely fizikai meghajtó(ko)n található az adott logikai meghajtó (tükrözött vagy átnyúló kötet esetén több fizikai merevlemezhez is kapcsolódik az adott meghajtó), mi a kötet típusa, sorozatszáma, címkéje, valamint mekkora a teljes és a szabad terület nagysága.
Lényegesen részletesebb információkat láthatunk, ha egyenesen a fizikai meghajtót választjuk ki. Ilyenkor az információs ablak több része között a felül lévő fülekkel váltogathatunk.

 

Az információs ablak

 

Az Áttekintés fül alatt a merevlemez teljesítmény- és kondícióértéke olvasható le. Alatta a merevlemez szöveges értékelése látható. A program elemzi a merevlemez által elérhetővé tett S.M.A.R.T. paramétereket, és azokat értékelve készít egy szöveges értékelést.
Középen a merevlemez működési ideje és becsült hátralévő élettartama olvasható le.
A panel alsó részén a merevlemez kondíciójának grafikonja található. A program mindennap menti a nap során mért legalacsonyabb kondíciót, és ezeket az értékeket visszamenőleg is tárolja. Így a grafikonon leolvasható az elmúlt időszak alatt mért kondíció és annak változása.
A Hőmérséklet fülön a kiválasztott merevlemez jelenlegi és az aktuális napon mért átlagos és legmagasabb hőmérséklete olvasható le.
A hőmérsékletről (a lemez állapotához hasonlóan) a program szöveges értékelést is készít. Ebben túl magas hőmérséklet esetén különböző ötleteket láthatunk a probléma megoldásához. Adott esetben előfordulhat, hogy a merevlemezben működő hőmérsékletszenzor mérési eredménye nem teljesen pontos, ilyenkor ajánlatos a hőmérséklet-kalibráció elvégzése.
A S.M.A.R.T. fülecske alatt az IDE és SATA merevlemezek által támogatott működési paraméterek listájának kijelzését láthatjuk. (SCSI merevlemezek esetén a panel az SCSI merevlemez által támogatott statisztikai információkat tartalmazza.) A táblázat alatt az éppen aktuálisan kijelölt érték korábban mért adatainak grafikus ábrázolását láthatjuk. A grafikonon látható, hogy időben hogyan változott az érték. A grafikon két végpontja az első (telepítés napja) és utolsó (jelenlegi) állapotot tükrözi, a köztes napokat automatikusan választja ki.

 

hds_5_web.jpg

 


Az Információk panelen a merevlemez számos tulajdonsága megtekinthető. Segítségével leolvasható és ellenőrizhető a gyártó, a modell típusa, revíziója (belső változat azonosítója), valamint sorozatszáma. Itt lehetőség van az akusztikai jellemzők megtekintésére és beállítására is, amennyiben ez támogatott a merevlemez által. Magasabb akusztikai szint esetén a merevlemez gyorsabban (de hangosabban) dolgozik, míg alacsonyabb szint esetén a merevlemez lassabban (de csöndesebben) állítja az író/olvasó fejet a megfelelő pozícióba.

 

hds_4.png

 


A Napló fülön figyelhetjük meg az értékek változását. A Teljesítmény fülön megtudhatjuk, hogy a merevlemez mennyi adatot írt és olvasott a jelenlegi munkamenetben, valamint a telepítés óta összesen. Ez utóbbi alapján a napi átlagos írás és olvasás értékét is kijelzi az alkalmazás.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.