Hirdetés

Három CPU-hűtő három feladatra



|

Mindenkinek más-más elképzelése van arról, mennyit kell költeni CPU-hűtőre. Összeszedtünk három igazán jó hűtőt három ársávban.

Hirdetés

A processzorok hatalmas utat tettek meg a kezdetektől, de az utóbbi években már nem a nyers teljesítménypumpálás, sokkal inkább a számítási teljesítmény/fogyasztás mutató javítása volt a középpontban. Ez az asztali PC-k világára erősen rányomta a bélyegét, olyannyira, hogy egy mai Haswell, sőt akár Ivy Bridge CPU sem sokkal gyengébb (ha egyáltalán), mint egy azonos felépítésű Skylake-S CPU. Ugyanakkor elég egy pillantást vetni a fogyasztásmérőre és máris kiderül, mit is fejlesztettek annyit - a fogyasztás jelentősen csökkent, miközben a platform is fejlődött a teljesítmény pedig nem csökkent. Ennek ellenére még nem jött el a passzív hűtések kora, így valamiféle hűtésről gondoskodni kell.

Hirdetés


A léghűtés rengeteget fejlődött, amit egyrészt a szuper hűtési teljesítményű, drága modellek megjelenése mutat, másrészt a belépőszinten is egyre több a csendes és hatékony megoldás. Összeszedtünk három kedvencet.


Noctua NH-D15S

A Noctua színválasztása nem éppen követi a divatot - minden hűtője barna. Ez azonban ne tántorítson el, mert ez a cég készíti talán a legjobb CPU-hűtőket - már ami a léghűtéseket illeti. A D15S egy tökéletesre csiszolt remekmű, ami egyszerűen óriási. A hatalmas duplatorony és a két ventilátor bármilyen processzort nagyon hűvösen képes tartani és a tuningtól sem riad vissza. A szerelhetőség csodálatos, ráadásul minden foglalatot támogat a hűtő. A zajszint is nagyon alacsony és még hasznos kiegészítőket, Y-kábelt és fordulatszám-csökkentőt is kapunk. Egyedüli hátránya az ára - közel 30 ezer forint egy ilyen kocka és arra is figyelni kell, hogy beférjen alaplapunkra és házunkba.


Cooler Master Hyper 212 EVO

Egy fokkal kisebb, 12 cm-es ventilátorral szerelt a Hyper 212 EVO, ennek ellenére nagyon hatékony, csendes és még jól is szerelhető. 159 mm-ével a legtöbb mATX és ATX házba könnyedén befér, ráadásul 50-60%-os terheltségig nem is nagyon válik hallhatóvá a szélzaj. A tuning itt sem kizárt, bár agresszív órajelemeléshez már más nézzünk. Aki csendre vágyik, de akár Core i7-et vagy FX-8000/9000-es CPU-t hűtene, és nem szívesen adna ki 10 ezer forintnál többet, ezt a hűtőt nézze meg magának, nem fog csalódni.


Arctic Alpine 64 Pro rev.2/Alpine 11 Pro Rev.2

Végül aki 3 ezer forint körül meg kell, hogy álljon CPU-hűtőnél, az Arctic már bevált megoldását válassza. A 64-es jelölésű AMD-platformos, illetve a 11-es, Intel-verziós modell egyaránt meglepően jó választás. A platformokon belül többféle foglalatra felszerelhető hűtők nem éppen tuningra lettek kitalálva, de ez az árból könnyedén kitalálható. Ehelyett a gyári megoldást lecserélve nagyságrendekkel csendesebb gépet kapunk, ahol a CPU-t kellően alacsony hőmérsékleten tartja egy nagyon olcsó hűtés. A gumibakos ventilátor-feltámasztás hatalmas pluszpontot érdemel, a gyári pasztázás is tökéletes, de mi azért az inteles verzió műanyag "pöckös" rögzítése miatt kicsit fanyalogtunk.


Ti mivel tartjátok hidegen a processzorotokat? Zavar a hangos CPU-hűtés?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.