Hirdetés

Három szolgáltatás, amit érdemes követelni



|

Miután egyre több vezérlő kerül a processzorokba, sokszor alapvetően meghatározzák egy PC tulajdonságait is. Mutatunk három, kevésbé ismert extrát, amikhez nem árt ragaszkodni, mert nagyon hasznosak.

Hirdetés

A processzor régen nem volt különösebben túlbonyolítva, pontosabban célhardver volt - minden vezérlőt és kiszolgáló áramkört külön-külön chipekkel oldottak meg az alaplapon és külön kártyákon. Ez mára rengeteget változott és a processzorok sokkal inkább rendszerchipek, ami a CPU mellett tartalmaz minden olyan vezérlőt és elektronikát, amik a sebesség szempontjából kritikusan fontosak. Éppen ezért érdemes alaposan végigolvasni, hogy a kiszemelt processzorunk milyen extra szolgáltatásokat kínál - akad néhány, amiket külön hardverrel nagyon nehéz, vagy akár lehetetlen megoldani.

Hirdetés


AES-NI

A titkosítással régen csak az üldözési mániában szenvedő végfelhasználók vesződtek, de mára hétköznapivá vált, hogy adatainkat már a kliensgépünkön elrejtsük a kíváncsi szemek elől. A titkosítás azonban nagyon bonyolult matematikai művelet, amit természetesen bármelyik x86-os processzor képes elvégezni, csak éppen nagyon-nagyon lassan. A legelterjedtebb az AES módszer, így a processzorgyártók is ehhez dolgozták ki a hardveres támogatást. Amennyiben processzorunk támogatja az AES-NI szolgáltatást, úgy megfelelő szoftver esetén (VeraCrypt, BitLocker stb.) nem az általános célú processzor, hanem a beépített, hardveres AES-modul végzi a titkosítást. Ez hihetetlen, akár 10×-es gyorsulást eredményez, így hiába dolgozunk titkosított adattárolón, a sebesség nem csökken és a processzor terheltsége sem nő. Ugyanez szoftveres megoldással kínszenvedés.


Változtatható TDP

A TDP-t sok helyen láthatjuk és azt mutatja meg, hogy az adott chip mennyi hőt termel (Thermal Design Power) maximálisan. Ehhez lehet méretezni hűtést, számítógépházat, sőt, fogyasztást is. Ez sokáig fix érték volt és nem is volt kérdéses, hogy a rendszert a CPU-nál megadott TDP-nél nagyobb kapacitásra kellett belőni. A változtatható TDP izgalmas tulajdonság, ugyanis segítségével megadhatjuk, hogy a rendszer hány Wattban limitálja a processzor hőkibocsájtását. Ez természetesen a számítási teljesítmény csökkenésével jár, de sokszor éppen így sikerülhet még kisebb házba pakolni a rendszert, vagy a felhasználás módjához kötni, hogy mennyire melegedhet és mennyit fogyaszthat a processzor.


Quick Sync Video

Az Intel integrált HD Graphics vezérlőiről nem sok jót hall az ember, ha egy gamert kérdez meg, pedig az mindenképpen jó hír, hogy a mai driverek már stabilak és a játékokhoz készített motorokat, API-kat is szépen kezelik. Ha mégis integrált Intel grafikus vezérlőt használunk, kapóra jöhet egy extra hardveres szolgáltatás, a Quick Sync Video. Ez nem más, mint egy dedikált, hardveres videomodul, amely képes a mozgóképeket jelentősen rövidebb alatt kiszámolni, vagyis egy Youtube-ra feltöltendő videót sokkal rövidebb idő alatt elkészíthetünk, mintha ezt a rengeteg számítást a CPU általánoscélú magjai végeznék.


(Nyitókép: Steven Lilley)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.