Hirdetés

Használhatod-e a másik okostelefonod töltőjét?



|

A töltők különbözőek, de általában jó lesz az is, ami épp kéznél van.

Hirdetés

Minden egyes kütyü saját töltővel érkezik, legyen szó okostelefonról vagy táblagépről, esetleg más kütyüről. Mivel a legnagyobb arányban az első két típusú eszköz fordul elő a hétköznapjainkban, ezért koncentráljunk ezekre. Legutóbb már megmutattuk, hogyan lehet megkülönböztetni az egyes töltőket, és mi az, amit bele lehet dugni egy adott készülékbe. Mivel az USB porttal rendelkező töltők kísérteties hasonlóságot mutatnak, ezért joggal merül fel a kérdés: lehet őket cserélni, esetleg a táblagépét használni az okostelefonhoz? 

Hirdetés

 

Univerzalitás

Az USB porttal és Micro USB kábellel rendelkező töltők esetében mindenkinek az a kérdése, hogy lehet-e őket cserélni, képesek-e a többi Micro USB-s okostelefont is tölteni? Alapesetben a válasz az, hogy igen. Az effajta töltők és eszközök alapértelmezésben együttműködnek, ezért bármelyiket be lehet dugni, amelyik éppen kéznél van. Ha például vettünk az előző készülékhez egy, a gyáritól sokkal minőségibb töltőt, akkor nyugodtan használhatjuk az új okostelefonhoz is azt. Természetesen ha nincs kéznél jobb, akkor a Micro USB-s fronton egy laptopról is megoldható a töltés, szabványos kábellel. 

 

USB kábelt bele

 

Amire igazán figyelni kell az ilyen USB-s töltőknél, az a különböző országok közötti utazás. Mindig ellenőrizzük le, hogy milyen feszültségi értékkel és csatlakozóval lesz dolgunk ott, ahová megyünk. 

Most is felhívnánk rá a figyelmet, hogy bár univerzálisak és olcsók, a minősítés nélküli és a márkátlan kínai töltőket, akkumulátorokat jobb messze elkerülni, ezek ugyanis nem csak gyengébb minőséget és rövidebb működést, lassabb töltést eredményeznek, hanem kellemetlen forgatókönyv mellett nagyobb eséllyel is lobbannak lángra. Az olcsó töltőket kerülni kell, érdemesebb egy minőségi márkát választani. 

 

Voltok és amperek

Legutóbb tisztáztuk azt is, hogy a feszültség és az áramerősség tekintetében mire kell figyelni. Az USB-s csatlakozások 5 voltos feszültség mellett szoktak dolgozni, ezért egy Micro USB-s töltőnél már annyira nem kell aggódnunk. Azon túl, hogy legyen minőségi márkájú az eszköz, a rajta szereplő amper érték is jó, ha magasabb. Az okostelefonok általában 1 amperes, a tabletek 2 amperes töltővel érkeznek. Ezek szabadon cserélhetőek, de az 1 amperes töltővel a táblagép lassabban tölt majd fel. 

 

Jobban tölt, mint a gyári

 

Fordítva sincs gond, a telefon nem fog felrobbanni. Az okostelefonok ilyenkor mindig csak a számukra szükséges áramerősséggel dolgoznak, de ha képesek a gyári töltő értékétől nagyobbat kezelni, akkor szerencsénkre még gyorsabban is tölthetnek picit. Erre jó példa az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus, amelyekhez az első megvásárolandó tétel az Apple 12 wattos töltője. A készülékek ki tudják használni a töltő extra képességeit, miközben nem tesznek kárt magukban, gyorsabban töltenek. Ez a töltő ráadásul bármelyik iPadhez is jó, és mivel simán USB-s, a többi kütyünkhöz is felhasználható. 

 

Erre két 2,1 amperes és két 1 amperes kimenet került

 

Természetesen vannak olyan esetek, amikor egy eszköz nem hajlandó működni egy kompatibilisnek tűnő töltővel, de amíg a feszültségi érték megfelelő, az áramerősség nem túl alacsony, a töltő pedig minőségi darab és USB-s, addig szinte biztos, hogy bármelyik okostelefonhoz vagy tablethez megfelelő lesz. 

 

Ti milyen töltőt használtok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.