Hirdetés

Hatmagos asztali AMD processzorok



|

Egy korábbi hírünkben beszámoltunk az AMD hatmagos "Thuban" processzorairól, de a napvilágot látott technikai információkról (amelyben egyébként is sok volt a homályos folt) nem lehetett eldönteni, hogy mi a valóság és mi a pletyka. A helyzet most változott és végre fény derült a részletekre is, de a pontos órajelek még mindig hiányoznak.

Hirdetés

Külföldi lapok megszellőztették az AMD hatmagos asztali processzorainak technikai specifikációját, amelyet az AMD még nem erősített meg, de úgy tűnik, a most nyilvánosságra hozott részletek pontosak, hiszen az adatokat állítólag a gyártó munkatársa hozta napvilágra.


Úgy tűnik az AMD lépéselőnyt élvez a rivális Intellel szemben, hiszen míg utóbbi a négymagos processzorokkal foglalatoskodik, addig az AMD már készen áll, hogy a második negyedévben elárassza a piacot a hatmagos egységekkel. Az AM3 foglalatba illeszkedő, 9 megabájt gyorsítótárral szerelt Thuban kódnevű AMD Phenom X6 processzorból négy különböző típus (T1057, T1035 és kétféle T1055) kerül piacra hamarosan, melyek TDP értéke órajeltől függően 95- vagy 125 watt.

 

thuban_k.jpg
 

 


Az új processzorok képesek lesznek az egyes magok dinamikus órajel szabályozására, így akárcsak az Intel-féle Turbo Boost technológia a Thuban processzorok is kapnak egyfajta automatikus tuning funkciót. Ez abban az esetben tehet jó szolgálatot, ha egy futó alkalmazás nem használja az összes magot és ebből adódóan van tartalék az adott processzor TDP (fogyasztás) keretében, így az a dolgozó magokra fordítható plusz órajel formájában.


Valószínűsíthetően a TDP kerettel játszadozni fog a gyártó, ami jól látható a T1055 jelzésű processzor esetében: ebből a típusból várhatóan lesz 95 és 125 wattos modell is, így az utóbbi több tartalékkal, erősebb tuning funkciókkal lesz felruházva (mint például a Black Edition processzorok). Nem véletlen, hogy mindkét gyártó ezt a megoldást részesíti előnyben, hiszen a sokmagos processzorok relatív alacsony (vagy éppen évek óta stagnáló) órajele az egyetlen magon dolgozó programoknak nem éppen előnyösek, akinek pedig ez fontos, azok máskülönben nem juthatnának extra teljesítményhez egy-egy fejlesztés alkalmával.


Most már csak a pontos órajelekkel, illetve a várható végfelhasználói árakkal adós a gyártó, de ismerve az AMD barátságos processzor árazási politikáját, várhatóan nem kell bankokat fosztogatni az új CPU-k megvásárlásához.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.