Hirdetés

Hatmagos processzor asztali gépekbe - megjelent a Core i7-980X



|

Az Intel a mai napon hivatalosan is útjára engedte legújabb Extreme processzorát, mely az első olyan hatmagos központi egysége, amelyet asztali számítógépekbe ajánlanak.

Hirdetés

Korábban már írtunk az Intel új processzorcsaládjába tartozó zászlóshajóról, ám csak a mai nappal vált igazán hivatalossá az új csúcsmodell. A Core i7-980X néven bejelentett központi egység ezzel le is taszította a trónról a 975-ös típust, mely több mint fél éve váltotta a Nehalem architektúra csúcsán elsőként helyet foglaló 965 Extreme Edtition-t. Az új variáns magasabb alapórajelet kapott, illetve már az új, D0 steppingen alapult. Az ára azonban semmit sem változott, továbbra is 999 dolláros ajánlott ár tartozik a legerősebb Core i7-eshez, és ez az árazás most sem változott.

 

six_core_ee.jpg
 

 


Akinek tehát a Core i7-980X-re fájna a foga, körülbelül 250-265000 Ft-nak megfelelő összeget kell félretennie. Ezért az összegért cserébe azonban egy kicsit mást kap, mint a korábbi Extreme modelleknél. Két kiemelkedő újítás jellemzi ezt a processzort, egyrészt ez az első 32 nanométeres gyártástechnológiával készülő, LGA 1366-os Core i7, másrészt a magok számát hatra növelte a gyártó. A két változtatás révén nem meglepő, hogy a harmadszintű gyorsítótár mérete is növekedett, a korábbi 8 MB helyett 12 MB-nyi közös tárhoz férhetnek hozzá az egyes magok. A plusz számolóegységek és gyorsítótárak miatt 1,17 milliárdra nőtt a tranzisztorszám, ám a csökkentett csíkszélesség miatt a lapka mérete az eddigi legkisebb a Core i7 családban. Míg a Bloomfield 263, a beépített PCIe-vezérlővel felszerelt Lynnfieldek pedig 296 négyzetmilliméter nagyságú lapkával rendelkeznek, addig a hatmagos Gulftown alpaterülete mindössze 240 négyzetmilliméter. Így fordulhat elő az, hogy az új processzor továbbra is a 130 W-os TDP-osztályba tartozik továbbra is, ráadásul a hatékony hardveres energiamenedzsmentnek hála üresjárat esetén az elődmodellekhez hasonló mértékben fogyaszt az i7-980X is.

 

nehalem_die.jpg

Intel Bloomfield (Core i7 920-975X)
 
gulftown_die.jpg

Intel Gulftown (Core i7-980X)
 

 


Ami a processzor teljesítmény adatait illeti, a 975X alapórajelén ketyeg a 980X is, sőt, a Turbo Boost technológia is azonos mértékben működik a két központi egységnél. Ha csak egy mag aktív, akkor a funkció maximálisan 3,6 GHz-et enged, az összes mag terhelése esetén pedig 3,46 GHz jelenti a plafont. Ebből is látszik, hogy a Gulftown-nak nem sok köze van a többi 32 nanométeren készülő Intel CPU-hoz, leginkább a Bloomfiled új csíkszélességre való átültetéséről van szó. A Hyper-Threading technológia támogatása természetesen nem maradhatott ki a repertoárból, tehát a felhasználó összesen 12 processzorszálat láthat majd, mely nyilvánvalóan az erősen multi-thread optimalizált alkalmazásokban nyújthat előnyt. A játékosok vélhetően ismét csak csalódni fognak, a plusz két mag szinte semmit nem számít a ma elérhető grafikus motorokban, egyedül a nagyobb gyorsítótár lehet segítségükre azokban a játékokban, melyek érzékenyek eme tár nagyságára.

 

gulftown_cpuz.png
 

 


Annak viszont szinte kivétel nélkül mindenki örülni fog, hogy az új Core i7-es processzorhoz nem szükséges új alaplapot vásárolni, a 2008 év végén bemutatott X58-as alaplapok többsége már ez év elején megkapta azokat a BIOS-okat, amelyek támogatják a Gulftown-t. További jó hír, hogy várhatóan 2011 első negyedévéig nem érkezik olyan újdonság a gyártótól, amely leváltaná a Core i7-980X-et, tehát akinek már most van egy kis felesleges pénze, és vásárolna hatmagos Intel processzort, szűk 1 évig elmondhatja magáról, hogy övé a legerősebb Intel CPU-technológia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.