Hirdetés

Hatmagossá alakíthatók az új Phenom II X4-es processzorok



|

Pletykák szerint az új Phenom II X4 "T" jelzésű processzorokból bármikor hatmagos csúcsmodellt lehet faragni.

Hirdetés

Április végén jelenti be új Phenom II-es processzorait az AMD. A fő attrakciót természetesen a hatmagos, Thuban processzorok jelentik, de a háttérben új négymagos egységek debütálásának is szemtanúi lehetünk majd. A Zosma kódnéven ismert új X4-es Phenom II-es központi egységekből is több típus érhető majd el, a "T" betűjellel megpecsételt modellek pedig az ún. Turbo Core technológiát is támogatani fogják. A funkció lényegében az Intel Turbo Boost technológiájával vethető össze, szintén egy dinamikus, az egyes magok terheltségétől függő órajel-szabályzást foglal magában ez a megoldás is. A terhelés függvényében végrehajtott frekvencia emelés ezúttal is az adott TDP-határhoz van igazítva, tehát csak egy bizonyos értékig - például 95 W, 130 W - aktív a Turbo Core. A gyártó közlése szerint maximum 500 MHz-cel emelkedhet meg egy processzor órajele, de csak abban az esetben, ha a magok nagy része kihasználatlan. Értelemszerűen minél több processzorszálat használ egy program, annál kisebb az emelés mértéke.

A Turbo Core technológiát hivatalosan is megerősítette az AMD, a letiltott magok aktiválásáról azonban ismét csak nemhivatalos információk láttak napvilágot. Úgy tűnik, a felhasználók megint örülhetnek, ugyanis a Thuban típusokkal azonos magra épülő új Phenom II X4-ekben jó eséllyel aktiválni lehet majd a letiltott két magot, mivel csupán ennyiben különbözik a két termékcsalád egymástól, egyéb különbség a felépítést tekintve nem fedezhető fel. A művelethez elegendő egy friss fejlesztésű - lehetőleg 800-as lapkakészlettel szerelt - alaplap és a módosítást támogató BIOS. A gyártók nagy része természetesen élni fog a lehetőséggel, és hivatalos funkcióként reklámozzák majd a letiltott magok aktiválását. A tesztlaborunkban vendégeskedő ASUS Crosshair IV Formula BIOS-ában is elérhető a funkció, és várhatóan nem ez a típus lesz az egyetlen a gyártó kínálatában, amely képes lesz az új négymagos Phenom II-ket hatmagos X6-os processzorrá varázsolni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.