Hirdetés

HD még szebben



|

Megnéztük, pontosan milyen újdonságok lesznek a HDMI 1.3-as szabványban

Hirdetés

A HDMI rövidítés egyre többször üti fel a fejét olyan hírekben, ahol HD, azaz High-Definition tartalmak átviteléről esik szó. A rövidítés jelentése High Definition Multimedia Interface - ahogy a nevéből is adódik, egy csatoló felületet, amin tömörítetlenül megy az audio-, és videofolyam. Ezek a csatlakozók néhány videokártyán már megtalálhatóak, viszont a HD-képes készülékek szinte mindegyikén van HDMI.

Az 1.3 teljes mértékben kompatibilis lesz az előző szabványokkal amellett, hogy számos új tulajdonsággal rendelkezik majd.


A HDMI 1.3 megnöveli az egyszeres kapcsolat sávszélességét 165MHz-ről (4.95 gigabit másodpercenként) 340 MHz-re (10.2 gigabit másodpercenként) amivel könnyedén fog tudni kezelni nagy felbontású, High-Definition multimédiás tartalmakat. Mindezek mellett az 1.3-as szabvány tartalmaz olyan frissítéseket is, amelyek segítségével a jövőbeli revíziók sokkal nagyobb sebességet érhetnek majd el.

Már lehetett korábban is hallani a Deep color nevezetű funkcióról: a HDMI 1.3 30, 36 és 48-bites színmélységet is támogat (RGB vagy YCbCr) az eddigi 24-bit mellett. A HDTV-k ezentúl millió színek helyett milliárd színekkel gazdálkodhatnak és kiküszöböli a színcsatolódásokat is, hogy még több árnyalat legyen látható. Nő a kontrasztarány is - sokkal több szürke átmenet lesz látható a fekete és fehér színek között. Ez 30-bites színmélységnél 3-4-szer annyi árnyalatot jelent minimum, de az átlagos javulás körülbelül 8-szoros lesz. Szélesebb színskálával is gazdálkodhat az új szabvány: a HDMI 1.3 szinte minden akadályt elvesz a színkezelés elöl. Az új generációs "xvYCC" színskála 1.8-szor annyi színt ismer mint a ma létező HDTV jel.


A kis, hordozható eszközökre gondolva az új HDMI szabvány egy mini-csatlakozót is kínál opcióként, hiszen kezdenek a gyártók előrukkolni HD-s felvevőikkel.
Új funkció lesz a Lip Sync: Mivel egyre komplexebb digitális jelfeldolgozást használnak eszközeink, komoly problémát jelent az audio-, és videojelek szinkronizálása. A felhasználónak kellene, nem is olyan egyszerű beállításokat eszközölnie esetenként - ez a funkció viszont eszközöli ezeket a beállításokat, és automatikusan szinkronizálja a jeleket.
Új, veszteségmentes audioformátum: A HDMi által támogatott tömörített és tömörítetlen audio szabványok mellett olyan formátumok lesznek az új szabványban, mint a Dolby TrueHD vagy a DTS-HD Master Audio.

Persze nem minden arany, ami fénylik a HDMI tábora számára. A Silicon Image, egy HDMI alapító, a UDI egyik tervezője - ez egy HD pont-pont kapcsolat protokoll - ennek azonban nem túl nagy a támogatottsága a hardvergyártók között, hiszen a PC előállítók egy harmadik HD protokollt jelentettek be, amely a DVI-t helyettesítené, és ellenpontozná a UDI-t és a HDMI-t egyaránt.

Készítettek Ken Kutaragival, a Sony CE divíziójának elnökével egy interjút, amelyben a következőt nyilatkozta: "A következő generációs HDMi gyorsaságával és Deep Color támogatással a PS3 soha nem tapasztalt audiovizuális élményt fog nyújtani a legújabb és legnagyobb digitális kijelzőkön is."
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.