Hirdetés

HD őrület gazdaságosabban



|

Van HD Ready televíziónk, ám mit és mivel játsszunk le rajta? A Blu-ray és a HD-DVD olvasók méregdrágák, mivel érdemes kihúzni az átmeneti időszakot? Van optimális megoldás? Segíthet ebben a BitTorrent?

Hirdetés

A HD-s piac elég kusza - és nem csak a formátumháború, hanem a viszonylag kevés film miatt is. Szinkronizált illetve honosított albumok például még egyáltalán nem kaphatók nagy felbontásban. Egyre váratnak magukra az újgenerációs videolejátszók is. Tavaly év vége, folyó év eleje óta itthon is elérhető ugyan néhány asztali Blu-Ray lejátszó, ám csak előrendeléssel és kétszázezer forintot megközelítő árral, ami magában elveszi a kedvét a legtöbb érdeklődőnek. Rendben, akkor nézzük pécés oldalról: csakhogy a számítógépbe szerelhető meghajtók (e témakörben csak írók rendelhetők) ára is szinte ugyanennyi. Nincs más hátra, kivárjuk a győztest és az átmeneti időszakot?

 

blu-rayplayer.jpg

 

lm2710.jpg

 

Nem feltétlenül kell ezt tennünk, legalábbis ha a magunk örömére szeretnénk kihasználni HD Ready megjelenítőnk képességeit. A legtöbb belépő árszintű nagyfelbontású LCD televízió tartalmaz VGA vagy DVI bemenetet is, de ha azt nem, akkor HDMI-t mindenképp. Ezeken keresztül - ha a lejátszott anyag maga minőségi - kiváló képet továbbíthatunk egy nem túl modern számítógépről is a megjelenítőre, akkor is, ha tévénkben nincsenek képjavító áramkörök (pl. PixelPlus). VGA csatlakozáson keresztül kereskedelmi HD albumok lejátszásának sem állja útját a tartalomvédelem, sőt, a DVI kimenet is hasonlóan szabad - hacsak nem jelölik HDCP kompatibilisnek.

 

 

Digitális fotók: ég és föld

 

De mit játsszunk le HD-ben? Egyrészt magunk és családunk szórakoztatására már a legtöbb házi videoszerkesztő szoftvercsomaggal (például Pinnacle Studio 10 Plus, Magix Movie Edit Pro 11) igen kényelmesen megoldható a digitalizálás és az egész munka nagyfelbontásban. Ha nem rendelkeznénk HDV kamerával, többképes (PiP) effektussal így is kihasználható a nagyobb felbontás, illetve fotók úsztatásával, digitális diabemutatók készítésével is kiaknázhatjuk a tévé részletesebb képét. A különbség tényleg számít., aki teheti, mindenképp próbálja meg ugyanazt a digitális fotóiből összeállított diavetítést normál és HD720p felbontásban kijátszani, egyből elégedettebb lesz televíziókészülékével.

 

Illusztrációnkon a Magix Movie Edit Pro 11 Plus lemez-palettája csúcson a WMVHD albummal. Az igen gazdaságos hobbi videoszerkesztő megoldásról a PC World márciusi számában olvashatnak bővebben.

 

magixburn.jpg

 

 

Igazi cirkuszt, igazi filmet!

 

Ha nagyban szeretnénk filmet nézni, azt is megtehetjük. Ingyenes bemutatókat tölthetünk le a WMV HD Content Showcase oldalról, köztük gyönyörű természetfelvételekben gazdag összeállításokat, megéri a letöltési időt. Ha erkölcsi minősége vitatható is, képminőségben és a terjesztésben mindenképpen korszakalkotó a mariposaHD, egy nagy felbontású TV Show, melynek epizódjai kizárólag Bittorrenten keresztül érhetők el. Ezúttal nem követünk el semmiféle jogsértést a letöltéssel, sőt az egyidejű megosztással sem, hiszen a készítők éppen ezen a módon kívánják szórni a műsort.

 

mariposasample.jpg

 

 

t2-extreme_.jpg

 

Végül, de nem utolsósorban azért ebben az átmeneti időszakban is jelennek meg filmek nagy felbontásban - DVD-n. Legalábbis DVD hordozón, a WMV HD előírásainak megfelelően, ugyanazzal a VC-1 specifikációval, amit a Blu-ray és HD-DVD lejátszóknak kutya kötelességük lesz lejátszani. A Windows Media Video 9 kódolás tömörségének köszönhetően három órányi teljes felbontású film is ráfér egy DVD-re. Sok esetben a prémium kiadású DVD albumok utolsó bonusz lemeze tartalmazza a nagyfelbontású változatot. Ekképpen moziminőségben élvezhetjük - már ma is legálisan - például a Terminátor 2 emlékezetes képsorait, ha a DVD "Extreme" kiadását rendeltük meg. Önállóan is beszerezhetünk különféle jobb-rosszabb műveket például az Amazon weboldalán, így az optikai óriások csatájának kimenetelét nem kell feltétlenül éhezve várnunk.



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.