Hirdetés

HDMI csatolót mindenhova!



|

Hamarosan minden PC-s audio/video periférián lesz HDMI csatlakozó.

Hirdetés

A High-Definition Multimedia Interface gyors terjedésre lehet számítani a közeljövőben. Egyelőre körülbelül mindegy ötven PC-s periféria -- alaplapok, grafikus kártyák, monitorok, komplett PC-k és noteszgépek együttvéve -- található a piacon, mely már fel van szerelve HDMI csatolóval, de ez csak a kezdet.

 

A nagyobb PC gyártók, mint péládul az Acer, BenQ, Dell/Alienware, Hewlett-Packard (HP), Samsung, Apple, Sony és Toshiba mindegyike bejelentette, hogy a HDMI csatoló a közeljövőben a gépek alapfelszereltsége lesz. Ugyanakkor az imént felsoroltak vállalatok közül már több is futtat olyan terméket a piacon, melyen van HDMI (HP Pavilion dv9000t szériás notebookok, Sony VAIO AR notebook széria).

 

Számos perifériákat gyártó vállalat járul hozzá a HDMI gyorsabb terjedéséhez, amit az olcsóbb modellek bevezetésével próbálnak elérni. A ViewSonic, LG és BenQ egyaránt ígért olcsóbb, HDMI-vel szerelt kijelzőket, bár ezek közül csak az utóbbi gyártó ígért 19 hüvelykes változatot, a többi 24-28 hüvelykes változatokkal kísérletezik.

 

A HDMI előnye, illetve létjogosultsága a PC és konzol gépek esetében szinte megkérdőjelezhetetlen. Legnagyobb előnye, hogy csupán egyetlen kábellel kell a számítógépet a nagyfelbontású televízióhoz és többcsatornás hangrendszerhez csatlakoztatni, és máris lehet a nagy felbontású LCD- vagy plazmatévén játszani, filmet nézni vagy akár fotókat nézegetni- Mindezt anélkül, hogy kábeldzsungel alakuljon ki a nappaliban vagy dolgozószobában. A HDMI nagy előnye, hogy visszafelé kompatibilis a DVI csatolófelülettel is, így átalakítóval HDMI-t nélkülöző kijelzőhöz is csatlakoztatható a jelforrás.

 

A Windows Vista megjelenése is hozzájárul a csatolószabvány terjedéséhez, hiszen az új operációs rendszer neve már-már összefonódik a HD gaminggel és a prémium HD tartalmak (HD DVD, Blu-ray stb.) lejátszásával. Mindezek hatására a 2007-es év nagy változást hozhat a HDMI számára. Talán ez lesz az első olyan év, amikor nem csak a házi szórakoztatóelektronikai eszközök, hanem a számítógépek és konzolok is profitálhatnak az új digitális szabványból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.