Hirdetés

HDTV itthon?



|

Új lehetőségek a hazai IP-alapú T-Home TV szolgáltatásban. Jöhet a HDTV?!

Hirdetés

Az IP-n keresztül sugárzott televíziós adások kihasználásához azonban makulátlan minőségű telefonvonallal kell rendelkezni, ami legalább 7-8 megabit átvitelére alkalmas -- egyelőre csak a központok 1-1,5 kilométeres körzetében lehetséges. Részben ebből kifolyólag a T-Home TV előfizetők száma egyelőre alulmúlja a várakozásokat, ám stabil növekedést mutat, ami arra sarkallja a fejlesztőket, hogy további szolgáltatásokat vezessen be és folyamatosan bővítse a lefedettségi területet, illetve a műsorválasztékot. A T-Home TV mégsem akar versenyezni a kábeltévé- és műholdas szolgáltatókkal, mivel a T-Online a T-Home TV keretein belül egy prémium szolgáltatást kínál.

 

 

Megfizethető prémium?

 

A T-Home TV számos szolgáltatást kínál, amely elérhető más szolgáltatók rendszerében is (elektronikus műsorújság - EPG -, gyerekzár), ám a megállítható adás (Time Shift) és digitális videótéka (Vide on Demand - VoD) itthon egyelőre egyedülálló. Ezen felül a szolgáltatás mellé adott PVR eszközbe épített merevlemezre több órányi adás rögzíthető -- ráadásul a HDMI kimenetnek és a konverziónak hála az LCD- és plazma tévé tulajdonosok is jobb minőségben élvezhetik a hagyományos SD adásokat.

 

A jelenlegi előfizetők körében végzett felmérésben az említett három újdonság -- élükön a Time Shifting funkcióval -- végzett az első helyen, ami bizonyítéka annak, hogy van létjogosultsága az IP-alapú tévézésnek és a hozzá tartozó extra szolgáltatásoknak.

 

A jövő: jöhet a HDTV, iWiW TV és az Internet TV!

 

Jelenleg egyetlen hazai szolgáltató sem sugároz HD rendszerben, így a nagyfelbontású tévék tudása maximum HTPC-vel, HD DVD- vagy Blu-ray lejátszóval használható ki igazán. A HD felbontású adások megjelenésével ez egycsapásra megváltozhat, azonban ennek technikai háttere egyelőre még nem biztosított, mivel ennek sugárzásához legalább 25 megabites sávszélesség szükséges. Egyelőre kísérleti üzemben, de már működik T-Home TV HD szolgáltatása -- erről saját magunk is meggyőződhettünk a sajtótájékoztatón.

 

A T-Online munkatársai már dolgoznak az ADSL és ADSL2+ utódjának számító 50 megabites VDSL2 technológia bevezetésén, azonban ennek kis hatótávolsága miatt sűríteni kell az adott területre eső DSLAM csomópontok számát (a kábeltévén sugárzott HD adásokhoz szintén szükséges az infrastruktúra átalakítása és a harmadik generációs DOCSIS rendszer megvalósítása).

 

A jövében egy sor újdonság is helyet kap a T-Home TV szolgáltatásban, aminek alapa a PVR eszközön futó Microsoft Mediaroom szoftverplatform. Ennek későbbi frissítésével lehetővé válik, hogy az egységgel ne csak a televíziós adásokat foghassuk, hanem telefonálhassunk, internetezzünk, vagy akár a filmek rendezőjévé válhassunk (például több a több kamerával vagy több szögben rögzített sportadásoknál magunk váltogathassunk a kamerák között stb.). A MediaRoom segítségével a későbbiekben lehetővé válik távoli gépen -- akár konzolon -- megosztott kép- és hanganyagok elérése és lejátszása is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.