Hirdetés

Heteken belül kezdődhet a WiMax tesztelés



|

Készülőben az újgenerációs hálózati szabvány.

Hirdetés

A fejlesztés során ez az utolsó mérföldkő, néhány kereskedő már megkapta az első berendezéseket a malagai Cetecom laborból, itt végzik ugyanis a tanusítást. A Fórum elnöke szerint a következő héten befejeződhetnek a munkálatok és októberben elkezdődhet a hivatalos tesztelési időszak, így talán még idén boltokba kerülhetnek az első, WiMaxot támogató termékek.


A tesztelés az IEEE 802.16-2004 specifikációkon alapul és helyhez kötött kliensekkel végzik. Az új szabvány fő alkalmazási területe természetesen a vezeték nélküli kapcsolat, de alternatívaként lehetőség lesz DSL és kábelmodemes használatra is. A szabványosítással sajnos már így is elég sokat késtek: a korai előrejelzések szerint, melyeket tavaly januárban tettek közzé, úgy tervezték, hogy 2005 első negyedévében befejeződhet a szabványosítás.

Egyes Intel szakemberek jóval nagyobb jövőt és piacot jósolnak a WiMax mobil változatának, amelyet 2007-ben terveznek bevezetni. A hivatalosan egyébként 802.16e-re keresztelt szabvány elvileg idén novemberre készül el. Carlton O'Neal, a tel-avivi Alvarion Ltd. észak-amerikai részlegének marketing igazgatója szerint nem kellene ennyire optimistának lenni. Úgy véli, hogy az első WiMax termékek még legalább 2006 második negyedéig váratni fognak magukra. "Én is optimista vagyok, de ők már túlságosan is azok." - tette hozzá.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.