Hirdetés

Heti hardver: 2000 wattos tápegység, brutális notebook és grafikus kártya, valamint teljesen új memóriatechnológia a porondon



|

Ez a hét sem múlt el érdemtelenül a hardverek világában: az elképesztő teljesítményű komponensek mellett különösen innovatív megoldásokról is fellebbent a fátyol.

Hirdetés

Világrekorder GTX 980 az EVGA műhelyéből

A GTX980 alapesetben sem a szerény 3D teljesítményéről híres, azonban az „EVGA GeForce GTX 980 K|ngp|n Edition” még egy lapáttal rátesz a jóra.

 

 

Az egyedi tervezésű, 12 rétegből álló nyomtatott áramköri lapra épülő hardverből semmit sem spóroltak ki a mérnökök, így többek között a szokásosnál több rezet, valamint 14+3 fázisos tápellátó rendszert is felhasználtak az eszköz tervezése során. Az energiaellátásért egyébiránt két darab nyolctűs, illetve egy darab hattűs tápcsatlakozó felel, így a rendelkezésre álló elektromos energia mennyiségével biztosan nem lesz probléma a túlhajtás közben. Már ha erre egyáltalán szükség lesz, hiszen a GM204-es grafikus mag ezúttal gyári állapotban is 1291 MHz-es alap, illetve 1393 MHz-es TurboBoost üzemi frekvenciával rendelkezik, a 4 GB-nyi GDDR5 fedélzeti memória effektív órajele pedig nem kevesebb, mint 7010 MHz. Figyelembe véve a „K|ngp|n” mester által elért, 20816 pontos „3D Mark Fire Stark” eredményt, bőven van még tartalék a vasban, igaz, az ilyen szintű stabil túlhajtáshoz már folyékony nitrogén felhasználására is szükség volt. Ennél szolidabb tuning esetén vélhetően elegendő lesz az „ACX 2.0” névre keresztelt, hőcsövekkel és nagyméretű ventillátorokkal operáló hűtési megoldás használata is, amelyet különálló memória és MOSFET hűtés, valamint egy, a kártya hátoldalát hűsen tartó alumínium lap egészít ki. Utóbbival kapcsolatos érdekesség, hogy a szokásosnál masszívabban rögzül a NYÁK-hoz, így akadályozva annak hőtágulásból eredő deformálódását. Szintén az üzembiztonságot szolgálja a megtriplázott BIOS alkalmazása, amelyek között szükség esetén a kártyán elhelyezett fizikai kapcsolóval válthatunk.

A 3 darab miniDisplayPort mellett 1 darab DVI-D, valamint 1 darab HDMI kimenettel is rendelkező újdonság vételára 750 dollár körül alakul majd, azonban ezért az összegért cserébe a felpaprikázott videokártyán felül számtalan kiegészítőt, illetve néhány exkluzív tárgyat is kapunk.

Hirdetés


2 kilowattos tápegység a Super Flower palettáján

A „Leadex Platinum 8Pack” néven forgalomba kerülő komponens az impozáns teljesítményen felül az energiahatékonyság területén sem vall szégyent.

 

 

A teljesen moduláris felépítésű tápegység megalkotása során a gyártó a minőségi alkatrészek alkalmazása mellett a gyakorlati tapasztalatok begyűjtésére is komoly hangsúlyt fektetett, ezért a munka egyes fázisai során a „8Pack Parry” néven ismeretes tuner nagyágyú sokéves tapasztalatát is felhasználták. A PFC támogatással, illetve a szokásos védelmi funkciókkal egyaránt ellátott újdonság a 12 V-os ágán nem kevesebb, mint 166 amper erősségű egyenáram leadására képes, amely gyakorlati haszna túlmutat a szimpla túlhajtás lehetőségein; megfelelő komponensek társaságában akár igen komoly számítási teljesítményű munkaállomások alapját is képezheti a „Leadex Platinum 8Pack”. A tápegység az energiahatékonyság területén már nem tör az abszolút rekorderek babérjaira, azonban ezen a teljesítményszinten a „80 Plus Platinum” minősítés megléte is üdvözlendő paraméter. A terhelés függvényében változó fordulatszámú, 14 centiméteres ventilátorral ellátott újdonság fizikai méreteit illetően sem kispályás, hiszen a 8,6 centiméteres magassághoz, illetve a 15 centiméteres szélességhez ezúttal 20 centis hossz társul.

Nagy kérdés persze, hogy az 5 év garanciával rendelkező, csatlakozókkal gazdagon megpakolt újdonságra mekkora lesz a fizetőképes kereslet, azonban a 370 eurós ajánlott vételár tükrében elsősorban a munkaállomásokat üzemeltető vállalatok körében lehet népszerű választás a Super Flower rekordere.


Bivalyerős notebookot mutatott be a Razer

A „Blade” sorozatba tartozó eszköz 14 hüvelykes képernyőméret mellett kínál brutális teljesítményt.

 

 

A „gamer” notebookok egyik jellemző sajátossága, hogy az impozáns technikai paraméterek mellett kirívó megjelenésükkel, helyenként formabontó megoldásaikkal is felhívják magukra a figyelmet. Nos, a 2015-ös „Blade” szerencsére nem ilyen, így ebben az esetben egy végletekig letisztult, igaz, nem feltétlenül egyedi formavilággal szembesülhet nap, mint nap a szerencsés vásárló. A minőségi felépítéssel rendelkező újdonság rögtön kétféle konfigurációban, ezzel együtt kétféle kijelzővel kerül a boltok polcaira; az „olcsóbb” modellben a 14 hüvelykes IPS megjelenítő felbontása „mindössze” 1920 x 1080 képpont, a drágább változat viszont ugyanekkora méretű panelen már nem kevesebb, mint 3200 x 1800 pixelt állít csatasorba. Utóbbi panel a puszta PPI értékén felül a technológiáját illetően is eltér a szerényebb testvérétől, hiszen a plusz pénzmagért cserébe már érintésre érzékeny, IGZO megoldást alkalmaz a gyártó. A fényerő tekintetében mindkét kijelző hozza az elvárhatót: a 350 cd/m2-es érték révén a monitor láthatóságával még direkt napsütésben sem lesz probléma. Az 1866 MHz-en futó, DDR3L szabványú rendszermemória mennyisége szintén nem egységes; míg a drágább modell esetében 16 GB-nyit épített a gépbe a Razer, a szerényebb árfekvésű modifikáció esetében mindössze 8 GB fért a büdzsébe. A háttértár kapacitását illetően is jelentős különbség mutatkozik a változatok között: a felszereltebb „Blade” akár 512 GB kapacitású, M.2 szabványú SSD-vel is választható, addig a kisebb testvér már csak maximum 256 GB-nyi adat eltárolására alkalmas egységgel a fedélzetén vásárolható meg. Az egyéb hardveres képességeket illetően szerencsére nem találunk különbséget a konfigurációk között, így mindkét gépet az Intel „Core i7 4720HQ” processzora hajtja, alapesetben 2,66 GHz-es órajelen. A grafikus gyorsításért szintén ugyanaz a megoldás felel, ezúttal konkrétan az „Nvidia Optimus” technológiát is támogató „GeForce GTX 970M”-re esett a gyártó választása. A billentyűzetet illetően sem nyúltak mellé a Razer mérnökei, így egy megvilágított, „anti-ghosting” technológiával is felvértezett klaviatúra került a ráncfelvarrt Pengébe.

A többek között 3 darab USB 3.0-ás csatlakozóval, HDMI 1.4a kimenettel, valamint beépített, 2 megapixeles webkamerával is ellátott újdonság alapváltozatáért 2000 dollárt kér a gyártó, de annak, aki a magasabb felszereltségi szinttel járó extrákra is igényt tart, már 2199 dollárt kell a pénztárnál hagynia. A „Windows 8.1” operációs rendszerrel előtelepített „Blade” forgalmazása már megkezdődött a Razer hivatalos értékesítési csatornáin keresztül, de az eszköz várhatóan heteken belül a Microsoft Store-ok kínálatában is feltűnik majd.

 

Újabb áttörést hozhat a Samsung fejlesztése a memóriák piacán

Habár korábban is volt már kísérlet arra vonatkozóan, hogy a flash memóriachipeket egyetlen tokba építsék a szintén memória alapú háttértárakkal, azonban az ePoP (Embedded Package on Package) névre keresztelt megoldás minden eddiginél kisebb helyen valósítja meg a kitűzött célt.

 

 

A mobil eszközök körében egyeduralkodóvá vált „SoC” megoldások mintájára épülő újdonság gyakorlatilag ugyanazon tokozáson belül tartalmazza a háttértárat és a rendszermemóriát is, amely több szempontból is előnyösebb a jelenleg alkalmazott technológiánál. Az első és legfontosabb paraméter a fizikai méret csökkenése, amely révén további miniatürizálás válik lehetővé a mobil eszközök tervezése során, hiszen egy lapkával kevesebbet kell elhelyezni az alapesetben is igen szűkös nyomtatott áramköri lapon. Hasonlóan fontos szempont a fogyasztás kérdése, amely az integrálás révén szintén számottevően alacsonyabb lehet a hagyományos, különálló chipeket alkalmazó formulához viszonyítva. A technológia előtt vitán felül fényes jövő áll, annál is inkább, mert az első változatokat már tömeggyártásba küldte a Samsung, így azok hamarosan megjelenhetnek a vállalat (vélhetően) felső kategóriás eszközeiben. További jó hír, hogy a mindössze 15 x 15 milliméteres fizikai mérettel rendelkező újdonság teljesítményét tekintve semmivel sem rosszabb, mint a jelenleg piacon lévő megoldások; a Samsung mérnökei ezúttal 3 GB-nyi, 1866 MHz-es üzemi frekvenciával rendelkező LPDDR3-as memóriát házasítottak össze 32 GB-nyi eMMC tárolóval, amely kiváló alap lehet a legtöbb közeljövőben piacra kerülő mobilkészülék számára.

Hogy elsőként melyik készülékben bukkan majd fel a Samsung újdonsága, egyelőre még kérdéses, azonban nem lennénk meglepve, ha a napokon belül érkező Galaxy S6 lenne az ominózus pionír.


Androidos PC-t házasított mechanikus billentyűzettel az Acooo

A Commodore64 egyszer már megmutatta a világnak, mekkora sikereket érhet el egy kompakt méretű, mégis megfelelő teljesítményű számítógép, ha korrekt vételárral társítva kerül a boltok polcaira. Jelentősen eltérő technológiai alapokon, de ugyanezt a célt kívánja megvalósítani az Acooo is a „OneBoard Pro+” néven bemutatott újdonságával.

 

 

Az ARM alapokra épülő konfiguráció szívét egy 1,8 GHz-es órajelű, négymagos „Rockchip RK3288” SoC képezi, amely 2 GB-nyi rendszermemória, illetve 16 GB-nyi eMMC alapú háttértár társaságában teljesít szolgálatot. Az operációs rendszer szerepében ezúttal az Android 4.4-es változata tetszeleg, amely révén - ha komolyabb munkára nem is -, multimédiás feladatokra vitán felül alkalmas az Acooo portékája. Hasonló megoldásokat persze tucatjával láttunk már az utóbbi években, azonban az lényegesen ritkább képesség, hogy az eszköz szükség esetén klasszikus billentyűzetként is helyt álljon; a „OneBoard Pro+” igazi erőssége viszont éppen ebben rejlik, hiszen a mérnökök Cherry MX kapcsolók alkalmazásával biztosítják a szövegbevitel elvárt kényelmét. További extra, hogy a külvilággal USB interfészen keresztül kommunikáló újdonság minden egyes billentyűje programozható színű háttérvilágítást kapott, így végső soron a termék mind megjelenését, mind funkcionalitását illetően túlmutat a tucat klaviatúrák mezőnyén.

A kártyaolvasóval, HDMI kimenettel, 3,5 milliméteres jack csatlakozóval, 802.11 b/g/n szabványú vezeték nélküli adapterrel, valamint Bluetooth 4.0-ás illesztővel egyaránt felvértezett eszköz vételárában sajnos visszaköszön a számtalan plusz szolgáltatás megléte, azonban figyelembe véve a széleskörű funkcionalitást, a 299 dolláros ajánlott vételár egyáltalán nem tekinthető eltúlzottnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.