Hirdetés

Heti Hardver: ASRock router, Dell minigép, és egy ultra halk FSP tápegység a porondon

|

A szomorkás idő szerencsére nem vette el a gyártók kedvét az újdonságok bemutatásától, így az ünnepi hétvégére is bőséges csokrot állítottunk össze az elmúlt hét nap legfontosabb bejelentéseiből.

Hirdetés

Hirdetés


Vadonatúj tápegység sorozatot mutatott be az FSP


A hazánkban is rendkívüli népszerűségnek örvendő gyártó legújabb PSU családja még az eddigieknél is magasabb megbízhatóságot ígér, a megszokottnál alacsonyabb üzemi zajszint mellett.


A hangzatos nevű „Hydro G 80 Plus Gold” sorozat megalkotásakor a gyártó szakemberei kiemelt figyelmet fordítottak a tápegység belső alkotóelemeinek szellős elhelyezésére, amely következtében a levegő áramlása a hagyományos felépítésű tápegységekhez képest jelentősen jobb lehet. Szintén apró, de annál fontosabb újítás, hogy a komponens alapját képező nyomtatott áramköri lap a szokásosnál nagyobb felületen érintkezik a tápegység burkolatának alsó, fémből készült részével, így az a fizikai védelmen túlmenően hőátadó funkciót is elláthat. Az aktív hűtés tekintetében szintén nem bízta a véletlenre a végeredményt az FSP, ezért egy alacsony fordulatszámú, 135 milliméteres átmérőjű, folyadékcsapágyas ventilátorral látta el az új sorozatot; a megoldás érdekessége, hogy a légkavaró 30% alatti terhelés mellett automatikusan lekapcsol, így minimalizálva a számítógép működése során keletkező zajterhelést. Természetesen mindez mit sem ér, ha nem párosul mellé megfelelő stabilitás, azonban a „Hydro G” sorozat várhatóan e tekintetben sem vall majd szégyent: a mérnökök a cél érdekében többek között dupla EMI szűrőt, illetve minőségi DC-DC átalakítót is felhasználtak az újdonság megalkotása során.


A teljesen moduláris kiépítésű sorozat első körben 650, 750, illetve 850 Wattos teljesítményű tagokkal rendelkezik majd, a későbbiekben azonban nem zárható ki egy alacsonyabb kapacitású változat piacra lépése sem. Az egységek piacra lépése valamikor ősszel esedékes, ennek megfelelően a vételárral kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a gyártó.


Ráncfelvarrt gépház az Anidees kínálatában

A gépházat gyártó vállalatok mezőnyében egyelőre még csak a szárnyait bontogató Anidees az „AI6 v2” révén végérvényesen betörhet a köztudatba.


A minimalista megoldásokat kedvelő vásárlók minden bizonnyal örülnek majd a felfrissített miditorony érkezésének, hiszen a gyártó már a közvetlen elődmodell „AI6”-tal is bizonyította, hogy a relatíve kedvező vételár nem zárja ki a letisztultságot, illetve az igényes anyaghasználatot. Nem változtat ezeken az ismérveken a v2-es változat bevezetése sem, azonban a gyártó meghallgatta a vásárlók reakcióit, és azoknak megfelelően alakította át korábbi slágertermékét. Ezen törekvés jegyében a formavilágot illetően csak kisebb módosítások történtek, amelyek közül a leglátványosabb az oldallapon található plexi betekintő ablak sötétítése, valamint a kivágás méretének drasztikus bővítése. Változott a felső részen elhelyezett csatlakozók kínálata is, amelyek között a megszokott 3,5 milliméteres audio portokon, valamint USB kapukon felül immáron SD kártyák fogadására alkalmas modult, valamint egy háromállású, a házventilátorok vezérlésére szolgáló kapcsolót is találhatunk.


A belső bővíthetőséget tekintve szintén előrelépés történt, hiszen immáron 9 darab 2,5 hüvelykes meghajtó elhelyezése biztosított, köszönhetően a merevlemezek rögzítésére szolgáló rekeszeknek, valamint az alaplaptálca mögött kialakított felfogatási pontnak. A hűtés tekintetében ugyancsak előrelépés történt, hiszen míg a korábbi változat csupán egyetlen 240 milliméteres vízhűtő radiátornak adhatott helyet, addig a frissített modellben már 3 ugyanilyen egység rögzítésére nyílik lehetőség. Alapesetben természetesen továbbra is ventilátorok szolgálnak a házon belül keletkezett hő elvezetésére, amelyek mennyisége és kivitele nem változott, így ezúttal is maximum 6 darab légkavaró egyidejű használatát támogatja a gyártó.


Az akár 428 milliméter hosszú grafikuskártyákat, valamint 177 milliméter magas processzorhűtőt is magába fogadó „AI6 v2” közvetlen elődjéhez hasonlóan három különféle modifikációban kerül majd a boltok polcaira: a normál, teli oldallapos modell mellett egy plexi oldalú, illetve egy zajszigetelt verziót is piacra dob a gyártó, amelyekért rendre 105, illetve 113-113 angol fontot kell majd a kasszánál hagynunk.


RAID támogatással érkezik a legújabb ZOTAC mini PC

A „ZBOX Ri531 Plus”névre keresztelt modell összesen három adattároló fogadására képes, amelyek közül kettő akár RAID tömbbe is szervezhető.


A szokásos ZOTAC stílusjegyeket magán viselő újdonság összteljesítményét tekintve nem tör abszolút rekordokra, azonban az Intel Core i3-5010U központi egység, valamint a 4 GB-nyi DDR3L memória a hétköznapi munkavégzés során vitán felül kielégítő párost alkot. Az adataink eltárolásáról alapesetben egy 64 GB-os mSATA SSD gondoskodhat, amelyet ebben a piaci szegmensben igencsak meglepő módon akár két további SATAIII adathordozóval is megtámogathatunk: a 2,5 hüvelykes méretű adattárakból RAID0, illetve RAID1 tömbök egyaránt felépíthetők, így vélhetően a fokozott adatvédelemre vágyó felhasználók sem csalódnak majd az eszköz képességeiben. A felszereltség részét képezi továbbá egy COM port, 4 darab USB 3.0-as kapu, valamint 2 darab gigabites Ethernet csatlakozó is, de természetesen a 802.11/ac WLAN vezérlőről, valamint a Bluetooth 4.0-ás szabványú rádióról sem feledkeztek meg a gyártó szakemberei.


A kimenetek között üdvözlendő módon HDMI, illetve DisplayPort egyaránt helyet kapott, így a legtöbb korszerű megjelenítőhöz gond nélkül csatlakoztatható a ZOTAC újdonsága.
A vételárra érzékeny vásárlók szempontjából további jó hír, hogy a minden extrával rendelkező „Ri531 Plus” modell mellett a gyártó szerényebb képességekkel felvértezett változatok értékesítését is tervbe vette, amelyekben a „Core i3” központi egységet „Intel Celeron 2961Y” CPU váltja majd fel, emellett az mSATA aljzatnak, valamint az alapkiszerelésben meglévő memóriamoduloknak is búcsút kell intenünk. Az eszközök várható vételárával, valamint a forgalmazás megkezdésének időpontjával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a vállalat, de valószínűsíthető, hogy az értékesítés még ebben a negyedévben megkezdődik majd.


Kisméretű PC-vel újít a Dell

Az „Inspiron Micro Desktop” névre keresztelt eszköz az alapvető irodai felhasználás mellett ideális HTPC alap is lehet.


Az újdonság első körben kétféle konfigurációban lesz megvásárolható, amelyek jórészt azonos tudáskészlettel rendelkeznek, különbség csupán az alkalmazott központi egység mivoltában érhető tetten. Az olcsóbb modell szívét az Intel Celeron J1800-as központi egysége képezi, míg a drágább változatba már egy Intel Pentium J2900-as CPU kerül. Utóbbi modifikáció mindenképpen előnyösebb választás lehet, hiszen a magok száma ugyan mindkét esetben azonos, szám szerint kettő, a Pentium-nál alkalmazott 2 MB cache, valamint a némileg magasabb, számszerűsítve 2.7 GHz-et súroló üzemi frekvencia érezhetően rugalmasabb munkavégzést tesz lehetővé olcsóbb társához viszonyítva. A két változat felszereltsége ettől eltekintve azonos, így a gyártó mérnökei többek között 2 GB-nyi DDR3L-1600 memóriát, 32 GB-nyi SSD háttértárat, 4 darab USB portot, SD kártyaolvasót, RJ45 Ethernet kaput, valamint 802.11/ac hálózatokkal kompatibilis WLAN vezérlőt is építettek az eszközbe. A felszereltség részét képezi továbbá egy-egy HDMI, illetve DisplayPort kimenet is, amelyek révén mind irodai, mind otthoni felhasználás során megállja majd a helyét a Dell újdonsága.


A külső, 45 wattos tápegységgel rendelkező, „Windows 8.1 with Bing” operációs rendszerrel előtelepített újdonságok alapára az alkalmazott processzor függvényében 179, illetve 229 dollár között alakul majd, amely mellé opcionálisan (némi felárért cserébe) billentyűzetet, egeret, valamint monitort is vásárolhatunk a Dell kínálatából.


Különleges útválasztót mutatott be az ASRock

Annak ellenére, hogy az ASRock neve mára egybeforrt a megfizethető árú, mégis korrekt kivitelezésű alaplapokkal, a jelek szerint a vállalat nem elégszik meg jelenlegi pozíciójával; a „TF4040” router révén immáron az otthoni útválasztók piacát is célba vette a tajvani illetőségű brand.


A várhatóan a Computex-en debütáló újdonság mind formavilágát, mind tudáskészletét illetően meglepően egyedi jellemvonásokkal bír, amely figyelembe véve a SOHO hálózati eszközök túltelített piacát, már önmagában is dicséretes teljesítmény. Az AC2600 rendszerű eszközt kétsávos, MU-MIMO támogatást is kínáló antennarendszerrel látták el a mérnökök, amelyek kiszolgálását egy ARMv7 alapokon nyugvó, kétmagos, 1,4 GHz-es órajelű SoC végzi. A Krait 300-as magok munkáját két darab dedikált, kifejezetten a hálózati feladatok gyorsítására szakosodott modul segíti, amelyek 730 MHz-es órajelük révén még a legnagyobb forgalom mellett is zavartalan, lassulásoktól mentes adatátvitelt tesznek lehetővé. Köszönhetően a kétsávos technológiának, valamint a fejlett, nyolc darab integrált antennát tartalmazó kiépítésnek, a router mind a 2,4 GHz-es, mind az 5 GHz-es tartományban képes a villámgyors kommunikációra; előbbi szabvány esetében 800 Mbps-os adatátviteli sebességgel számolhatunk, míg az 5 GHz-es frekvencián 1733 Mbps-os maximális érték érhető el. A vezetékes hálózati kapcsolatokat illetően szintén hozza a kötelezőt a „TF4040”, hiszen a WAN, illetve a LAN portjain egyaránt gigabites sebességet kínál.


Az extra szolgáltatások tekintetében különösen jól áll az újdonság, hiszen több, máshol még nem látott megoldással ajándékozza meg újdonsült tulajdonosát. Az első, és egyben legfontosabb kiegészítő egy HDMI kimenettel ellátott WLAN stick, amely a Miracast, a DLNA, valamint az AirPlay szabványok támogatása révén közvetlen tartalomsugárzást tesz lehetővé bármely csatlakoztatott megjelenítőre. Szintén komoly fegyvertény az IR modul megléte, amely segítségével a router képes a háztartásunkban fellelhető infravörös távirányítók jeleinek vételére, rögzítésére, majd az így átvett adatok közvetlen sugárzására is. Végső soron ezáltal a „TF4040” egyfajta multifunkciós távvezérlőként is funkcionálhat, amelyhez még csak hasonlót sem láthattunk ez idáig a hálózati eszközök piacán. Hogy az elképzelés mennyire lesz életképes, még erősen kérdéses, de a technokrata felhasználók szívének (és pénztárcájának) meghódításában vitán felül sokat segíthet egy ilyen exkluzív szolgáltatás. Az elérhető távvezérlő funkciók megjelenítését egyébiránt egy okostelefonos applikáción keresztül végzi a rendszer, így meglévő mobilunk tulajdonképpen akkor is használható a multimédiás berendezéseink irányítására, ha nem rendelkezik önálló IR egységgel.


A vitán felül egyedülálló termékkel kapcsolatban jelen pillanatban még sok a kérdéses részlet, ezek tisztázására azonban a napokon belül megkezdődő Computex kiállítás kiváló alkalmat nyújt majd az ASRock számára.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.