Hirdetés

Heti Hardver: csúcskategóriás egér, 4 GB-os GTX 960 a hét újdonságai között

|

Annak ellenére, hogy ez a hét elsősorban a mobilkommunikációs újdonságokról szólt, a hardvergyártók sem pihentek a babérjaikon.

Hirdetés

A „Touch P5” néven bemutatott modellje révén a TP-LINK immáron nem csak az árszabás tekintetében mutathat utat a konkurenciának. Ugyan nem a TP-LINK az első vállalat, aki kijelzővel lát el egy SOHO kategóriás hálózati eszközt, a megvalósítás módja vitán felül egyedülálló a piacon. Már a készülék formavilága is jóval merészebb, mint azt a gyártótól megszokhattuk, azonban az igazi különlegesség az eszköz fedlapján foglal helyet: a 4,3 hüvelyk nagyságú, érintésre érzékeny panel edzett üveg borítással rendelkezik, amely elsősorban a karcállóság miatt lehet érdekes szempont egy útválasztó esetében.

Hirdetés

Az egyéni kezelőfelület segítségével a router minden főbb funkciója vezérelhető, így – példának okáért – a vezeték nélküli hálózati interfész is néhány mozdulattal kikapcsolható. A megfelelő reszponzivitás érdekében a TP-LINK egy dedikált SoC-ot integrált a rendszerbe, amely kizárólag a grafikus felület megjelenítésével foglalatoskodik. Természetesen a szakemberek a klasszikus útválasztó feladatköröket sem hanyagolták el, így a „Touch P5” minden különlegessége ellenére egy ízig-vérig csúcskategóriás otthoni hálózati eszköz benyomását kelti: a „802.11 ac” szabványt is támogató készülék lelke egy 1 GHz-es órajellel rendelkező Broadcom SoC, amely révén az 5 GHz-es vezeték nélküli frekvenciasáv használata mellett 1300 Mbps-os, míg a 2,4 GHz-es tartományban 600 Mbps-os adatátviteli sebesség érhető el.

Természetesen nem maradtak le az útválasztóról gigabites sebességű LAN és WAN csatlakozók sem, így a vezetékes adatátvitelt illetően sem kell sebességbeli kompromisszumokat kötnünk, ha a „Touch P5” alkalmazása során. Az eszköz hátlapján az Ethernet csatlakozók, illetve a kétsávos antennák mellett egy USB portot is találunk, amely révén hálózati adattárként, vagy nyomató szerverként is csatasorba állíthatjuk a TP-LINK újdonságát. A klasszikus felhasználási módozat mellett hozzáférési pontként, valamint jelismétlőként is alkalmazható „Touch P5” árával, illetve megjelenésének pontos időpontjával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a TP-LINK.

Hirdetés

 

A játékosokat veszi célba legújabb egerével a Logitech

A „G303 Daedalus Apex Performance Edition” névre keresztelt eszköz kompakt mérete ellenére csúcskategóriás megoldásokat rejt. Az alapvetően szimmetrikus kialakítású, 11,5 centiméter hosszú, 6,5 centiméter széles, valamint 3,7 centiméter magas egér a kategóriatársakhoz képest már-már csekély méretekkel rendelkezik, ennek ellenére – vagy éppen ezért – a legtöbb játék típushoz és stílushoz megfelelő választás lehet. Mozdulataink pontos és azonnali követéséről a gyártó „Delta Zero” technológiával felvértezett optikai megoldása gondoskodik, amely érzékenysége 200 - 12000 DPI között állítható, akár akció közben, az egéren elhelyezett fizikai gomb segítségével is.

A pontosság természetesen nem minden, egyes helyzetekben a kattintás sebessége is élet vagy halál ura lehet a virtuális csatamezőn: a Logitech mérnökei ennek megfelelően a két főgombot egy fém mechanikát alkalmazó előfeszítő rendszerrel is ellátták, amely révén villámgyorsan kivitelezhető az életmentő (vagy éppen azt kioltó) fejlövés. A hozzávetőleg 20 millió kattintást bíró elsődleges gombok mellett az egér rendelkezik további 6 darab programozható billentyűvel is, amelyekhez akár makrókat is hozzárendelhetünk a „Logitech Gaming Software” segítségével. A magas szintű testreszabhatóság az eszköz megvilágításában is tetten érhető, hiszen amellett, hogy a logó színe közel 17 millió árnyalat közül választható ki, igény szerint még külön készenléti szín is definiálható az inaktív időszakokra. A számítógéppel USB 2.0-ás kapcsolaton keresztül kommunikáló újdonság nem lesz olcsó, hiszen a gyártó 69,99 eurós ajánlott fogyasztói áron dobja majd piacra azt, várhatóan még ebben a hónapban.

 

Hivatalosan is bejelentésre került az NVIDIA GTX TITAN X

Hirdetés

Sajnos a hardver pontos specifikációját és piacra lépésnek időpontját továbbra is sűrű homály fedi, a bejelentés okán immáron biztosak lehetünk benne, hogy igen rövid időn belül új király érkezik a grafikuskártyák mezőnyébe. Ahogyan arról már korábban is írtunk, a legfiatalabb TITAN jó eséllyel a Quadro M6000-nél már látott technikai megoldásokra épül, így GM200-as lapkát, ezzel együtt pedig nem kevesebb, mint 3072 CUDA magot találunk majd a motorháztető alatt.

Szintén biztosra vehető a 12 GB-nyi fedélzeti memória, valamint az ehhez kapcsolódó 384 bites adatbusz alkalmazása is, így nyers erőben egészen biztosan nem lesz majd hiány. A dupla pontosságú számításra is képes megoldás piacra lépését tűkön ülve figyeli az egész szakma, különösen, hogy több, újgenerációs játékmotort is ezzel az eszközzel demóztak a fejlesztők az elmúlt napokban. A „TITAN X” pontos vételára egyelőre nem ismeretes, figyelembe véve azonban az abszolút csúcskategóriás technikai megoldások alkalmazását, mi bőven 300.000 forint feletti összegre saccolunk.

 

Passzív hűtésű tápegységet mutatott be az ENERMAX

Hirdetés

A „DC to DC” rendszerű megoldás joggal érdemelte ki a világ első, passzív hűtésű digitális tápegysége megtisztelő címet. A „2013 ErP Lot 6” szabványnak is megfelelő, „DIGIFANLESS 550W” névre keresztelt modell tervezése során semmit sem bíztak a véletlenre a gyártó mérnökei, hiszen a teljes mértékben passzív hűtési rendszer mellett a tápegység moduláris felépítést, illetve rendkívül jó, közel 93%-os üzemi hatékonyságot egyaránt kínál az igényes gépfejlesztők számára. Utóbbi érték elérésében hatalmas szerep hárul a japán kondenzátorok, illetve a minőségi MOSFET-ek alkalmazására, amelyek révén nem csak a kiváló energiahatékonyság, hanem a hosszú időn át tartó stabil működés is borítékolható.

Az eszköz különlegessége mindezeken felül az USB 2.0-ás kapcsolaton keresztül történő menedzselhetőségben rejlik, amely révén a pillanatnyi fogyasztás mellett az egység hatásfoka, hőmérséklete, valamint a kimenő tápágak legfontosabb paraméterei valósidőben monitorozhatóak. Természetesen a konstans megfigyelés mellett a felhasználó riasztási eseményeket is definiálhat a különböző paraméterek aktuális értékeihez, amely révén egy esetleges meghibásodásból adódó adatvesztés többségében megelőzhetővé válik.
Az előzőeken felül a gyártó „CordGuard” néven szabadalmaztatott, véletlen kábel kirántást megelőző technológiáját is felvonultató tápegység heteken belül a boltok polcaira kerülhet, arról azonban még nem árult el konkrétumot az ENERMAX, hogy az árcédulán pontosan milyen összeg szerepel majd.

 

Megduplázta GTX960 termékcsaládjának memóriáját az EVGA

A kisebb ráncfelvarráson átesett kártyák immáron 4 GB-nyi fedélzeti memóriával érkeznek a boltok polcaira. Napjaink egyik legnépszerűbb középkategóriás megoldásával, a GTX960-nal kapcsolatban folyamatos felhasználói nyomás hárul a gyártókra a megnövelt memória mennyiség igénye miatt, amely nyomán az EVGA az elsők között mutatott be 4 GB-nyi fedélzeti memóriával ellátott variánsokat. A kártyák alapvető jellemzői nem változtak a közvetlen elődmodellekhez képest, így a GDDR5 szabványú memória effektív órajele továbbra is 7 GHz, az adatbusz pedig változatlanul 128 bites.

A GPU vonatkozásában az órajelek szintén érintetlenül maradtak, igaz, azok már az előző generációnál is jelentősén túlléptek az NVIDIA által meghatározott referencia értékeken: a „SuperSC ACX 2.0+” modell esetében 1279 MHz-es alap, illetve 1342 MHz-es boost üzemi frekvenciáról beszélhetünk, míg az „FTW ACX 2.0+” változatnál ezek a paraméterek rendre 1304 MHz-re, valamint 1367 Mhz-re módosulnak.
A megduplázott memóriával ellátott modellek várható piacra lépésének időpontjáról, valamint azok vételáráról egyelőre nem nyilatkozott a gyártó, de meg nem erősített információk szerint az újdonságok akár már heteken belül a hazai webáruházak kínálatába kerülhetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.