Hirdetés

Heti Hardver: csúcskategóriás egér, 4 GB-os GTX 960 a hét újdonságai között



|

Annak ellenére, hogy ez a hét elsősorban a mobilkommunikációs újdonságokról szólt, a hardvergyártók sem pihentek a babérjaikon.

Hirdetés

A „Touch P5” néven bemutatott modellje révén a TP-LINK immáron nem csak az árszabás tekintetében mutathat utat a konkurenciának. Ugyan nem a TP-LINK az első vállalat, aki kijelzővel lát el egy SOHO kategóriás hálózati eszközt, a megvalósítás módja vitán felül egyedülálló a piacon. Már a készülék formavilága is jóval merészebb, mint azt a gyártótól megszokhattuk, azonban az igazi különlegesség az eszköz fedlapján foglal helyet: a 4,3 hüvelyk nagyságú, érintésre érzékeny panel edzett üveg borítással rendelkezik, amely elsősorban a karcállóság miatt lehet érdekes szempont egy útválasztó esetében.

Hirdetés

Az egyéni kezelőfelület segítségével a router minden főbb funkciója vezérelhető, így – példának okáért – a vezeték nélküli hálózati interfész is néhány mozdulattal kikapcsolható. A megfelelő reszponzivitás érdekében a TP-LINK egy dedikált SoC-ot integrált a rendszerbe, amely kizárólag a grafikus felület megjelenítésével foglalatoskodik. Természetesen a szakemberek a klasszikus útválasztó feladatköröket sem hanyagolták el, így a „Touch P5” minden különlegessége ellenére egy ízig-vérig csúcskategóriás otthoni hálózati eszköz benyomását kelti: a „802.11 ac” szabványt is támogató készülék lelke egy 1 GHz-es órajellel rendelkező Broadcom SoC, amely révén az 5 GHz-es vezeték nélküli frekvenciasáv használata mellett 1300 Mbps-os, míg a 2,4 GHz-es tartományban 600 Mbps-os adatátviteli sebesség érhető el.

Természetesen nem maradtak le az útválasztóról gigabites sebességű LAN és WAN csatlakozók sem, így a vezetékes adatátvitelt illetően sem kell sebességbeli kompromisszumokat kötnünk, ha a „Touch P5” alkalmazása során. Az eszköz hátlapján az Ethernet csatlakozók, illetve a kétsávos antennák mellett egy USB portot is találunk, amely révén hálózati adattárként, vagy nyomató szerverként is csatasorba állíthatjuk a TP-LINK újdonságát. A klasszikus felhasználási módozat mellett hozzáférési pontként, valamint jelismétlőként is alkalmazható „Touch P5” árával, illetve megjelenésének pontos időpontjával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a TP-LINK.

 

A játékosokat veszi célba legújabb egerével a Logitech

A „G303 Daedalus Apex Performance Edition” névre keresztelt eszköz kompakt mérete ellenére csúcskategóriás megoldásokat rejt. Az alapvetően szimmetrikus kialakítású, 11,5 centiméter hosszú, 6,5 centiméter széles, valamint 3,7 centiméter magas egér a kategóriatársakhoz képest már-már csekély méretekkel rendelkezik, ennek ellenére – vagy éppen ezért – a legtöbb játék típushoz és stílushoz megfelelő választás lehet. Mozdulataink pontos és azonnali követéséről a gyártó „Delta Zero” technológiával felvértezett optikai megoldása gondoskodik, amely érzékenysége 200 - 12000 DPI között állítható, akár akció közben, az egéren elhelyezett fizikai gomb segítségével is.

A pontosság természetesen nem minden, egyes helyzetekben a kattintás sebessége is élet vagy halál ura lehet a virtuális csatamezőn: a Logitech mérnökei ennek megfelelően a két főgombot egy fém mechanikát alkalmazó előfeszítő rendszerrel is ellátták, amely révén villámgyorsan kivitelezhető az életmentő (vagy éppen azt kioltó) fejlövés. A hozzávetőleg 20 millió kattintást bíró elsődleges gombok mellett az egér rendelkezik további 6 darab programozható billentyűvel is, amelyekhez akár makrókat is hozzárendelhetünk a „Logitech Gaming Software” segítségével. A magas szintű testreszabhatóság az eszköz megvilágításában is tetten érhető, hiszen amellett, hogy a logó színe közel 17 millió árnyalat közül választható ki, igény szerint még külön készenléti szín is definiálható az inaktív időszakokra. A számítógéppel USB 2.0-ás kapcsolaton keresztül kommunikáló újdonság nem lesz olcsó, hiszen a gyártó 69,99 eurós ajánlott fogyasztói áron dobja majd piacra azt, várhatóan még ebben a hónapban.

 

Hivatalosan is bejelentésre került az NVIDIA GTX TITAN X

Sajnos a hardver pontos specifikációját és piacra lépésnek időpontját továbbra is sűrű homály fedi, a bejelentés okán immáron biztosak lehetünk benne, hogy igen rövid időn belül új király érkezik a grafikuskártyák mezőnyébe. Ahogyan arról már korábban is írtunk, a legfiatalabb TITAN jó eséllyel a Quadro M6000-nél már látott technikai megoldásokra épül, így GM200-as lapkát, ezzel együtt pedig nem kevesebb, mint 3072 CUDA magot találunk majd a motorháztető alatt.

Szintén biztosra vehető a 12 GB-nyi fedélzeti memória, valamint az ehhez kapcsolódó 384 bites adatbusz alkalmazása is, így nyers erőben egészen biztosan nem lesz majd hiány. A dupla pontosságú számításra is képes megoldás piacra lépését tűkön ülve figyeli az egész szakma, különösen, hogy több, újgenerációs játékmotort is ezzel az eszközzel demóztak a fejlesztők az elmúlt napokban. A „TITAN X” pontos vételára egyelőre nem ismeretes, figyelembe véve azonban az abszolút csúcskategóriás technikai megoldások alkalmazását, mi bőven 300.000 forint feletti összegre saccolunk.

 

Passzív hűtésű tápegységet mutatott be az ENERMAX

A „DC to DC” rendszerű megoldás joggal érdemelte ki a világ első, passzív hűtésű digitális tápegysége megtisztelő címet. A „2013 ErP Lot 6” szabványnak is megfelelő, „DIGIFANLESS 550W” névre keresztelt modell tervezése során semmit sem bíztak a véletlenre a gyártó mérnökei, hiszen a teljes mértékben passzív hűtési rendszer mellett a tápegység moduláris felépítést, illetve rendkívül jó, közel 93%-os üzemi hatékonyságot egyaránt kínál az igényes gépfejlesztők számára. Utóbbi érték elérésében hatalmas szerep hárul a japán kondenzátorok, illetve a minőségi MOSFET-ek alkalmazására, amelyek révén nem csak a kiváló energiahatékonyság, hanem a hosszú időn át tartó stabil működés is borítékolható.

Az eszköz különlegessége mindezeken felül az USB 2.0-ás kapcsolaton keresztül történő menedzselhetőségben rejlik, amely révén a pillanatnyi fogyasztás mellett az egység hatásfoka, hőmérséklete, valamint a kimenő tápágak legfontosabb paraméterei valósidőben monitorozhatóak. Természetesen a konstans megfigyelés mellett a felhasználó riasztási eseményeket is definiálhat a különböző paraméterek aktuális értékeihez, amely révén egy esetleges meghibásodásból adódó adatvesztés többségében megelőzhetővé válik.
Az előzőeken felül a gyártó „CordGuard” néven szabadalmaztatott, véletlen kábel kirántást megelőző technológiáját is felvonultató tápegység heteken belül a boltok polcaira kerülhet, arról azonban még nem árult el konkrétumot az ENERMAX, hogy az árcédulán pontosan milyen összeg szerepel majd.

 

Megduplázta GTX960 termékcsaládjának memóriáját az EVGA

A kisebb ráncfelvarráson átesett kártyák immáron 4 GB-nyi fedélzeti memóriával érkeznek a boltok polcaira. Napjaink egyik legnépszerűbb középkategóriás megoldásával, a GTX960-nal kapcsolatban folyamatos felhasználói nyomás hárul a gyártókra a megnövelt memória mennyiség igénye miatt, amely nyomán az EVGA az elsők között mutatott be 4 GB-nyi fedélzeti memóriával ellátott variánsokat. A kártyák alapvető jellemzői nem változtak a közvetlen elődmodellekhez képest, így a GDDR5 szabványú memória effektív órajele továbbra is 7 GHz, az adatbusz pedig változatlanul 128 bites.

A GPU vonatkozásában az órajelek szintén érintetlenül maradtak, igaz, azok már az előző generációnál is jelentősén túlléptek az NVIDIA által meghatározott referencia értékeken: a „SuperSC ACX 2.0+” modell esetében 1279 MHz-es alap, illetve 1342 MHz-es boost üzemi frekvenciáról beszélhetünk, míg az „FTW ACX 2.0+” változatnál ezek a paraméterek rendre 1304 MHz-re, valamint 1367 Mhz-re módosulnak.
A megduplázott memóriával ellátott modellek várható piacra lépésének időpontjáról, valamint azok vételáráról egyelőre nem nyilatkozott a gyártó, de meg nem erősített információk szerint az újdonságok akár már heteken belül a hazai webáruházak kínálatába kerülhetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.