Hirdetés

Heti hardver: E-Ink monitor a boltok polcain, Core i7 szívű NUC a láthatáron



|

Rezsicsökkentett gamer Radeon, mutatós DDR4 memóriacsomag a Crucialtől, extrákkal megtűzdelt konferenciakamera a Logitech jóvoltából.

Hirdetés

Hirdetés


Rezsicsökkentett Radeon a Sapphire kínálatában


Az szinte biztos, hogy a „Tri-X R9 290X” névre keresztelt újdonság nem lesz „népkártya” hazánkban, azonban a „Vapor-X R9 290X” olcsósított változataként piacra lépő termék sokak tetszését elnyerheti.


A gyártók bevett szokása ellenére a költségcsökkentésnek ezúttal nem a fedélzeti memória mennyisége látta kárát, így a nagytestvérhez hasonlóan továbbra is 8 GB-nyi GDDR5 modul kapott helyet az újdonságon. További plusz pont, hogy az órajel szintén maradt 5,5 GHz-en a referencia 5 GHz-es érték helyett, így az átlagon felüli teljesítményről sem kell lemondania a jövőbeni vásárlónak. A GPU üzemi frekvenciáját illetően már történt némi kurtítás a „Vapor-X” változathoz képest, de az 1020 MHz-es érték még így is tekintélyt parancsoló.


A tápellátás tekintetében sajnos már egy jóval jelentősebb megkötéssel szembesülhetünk, amely eredményeként a testvérmodell 10 fázisos megoldását 6 fázisos rendszerre cserélte a Sapphire. Ezzel a kurtítással a gyári tuningon felüli teljesítményfokozásnak komoly hardveres gátat szabtak a gyártó szakemberei, ennek ellenére a látványnak sem utolsó„Tri-X” hűtés jó szolgálatot tehet, ha mégis megpróbálnánk némi extra teljesítményt kisajtolni az eszközből.


A HDMI 1.4a, DisplayPort 1.2, valamint DVI-D kimenetekkel is ellátott „Tri-X R9 290X” hamarosan hazánkban is a boltok polcaira kerülhet, pontos vételárát illetően azonban egyelőre nem áll rendelkezésünkre információ.


Extrákkal megpakolt konferenciakamerát mutatott be a Logitech

A „Logitech ConferenceCam Connect” néven piacra lépő újdonság a kiváló hang- és képminőség mellett egyéb extrákkal is rendelkezik.


A kifejezetten több szereplős konferenciák lebonyolításához megalkotott kiegészítő már első pillantásra sem a klasszikus webkamerákat juttatja eszünkbe, köszönhetően a hengeres formavilágnak; ez azon felül, hogy meglepően jól néz ki, gyakorlati haszonnal is kecsegtet, hiszen optimális pozíciót biztosít a térmikrofonok, illetve a hangszórók számára. A képminőséget illetően semmit sem bízott a véletlenre a Logitech: a ZEISS lencsével dolgozó, 90 fokos látószögű optika egy 1080p felbontású érzékelőre vetíti a képet, amely továbbítására HDMI kapcsolaton keresztül nyílik lehetőségünk. Hatalmas plusz pont, hogy a külső forrásból származó képi tartalmak átvitele is megoldható az eszköz segítségével, ehhez hardveres fronton a Wi-Fi / Bluetooth / NFC vezeték nélküli interfészek megléte, szoftveres téren pedig a „Miracast” szabvány támogatása szolgáltat elsőrangú alapot.


A beépített akkumulátorral és távirányítóval is rendelkező újdonság natív támogatást kínál a Skype, a CISCO Jabber, a WebEx, illetve a Lync 2013 szolgáltatásokhoz is, igaz, ezért a kényelemért meglehetősen borsos összeget kell a kasszánál hagynunk: a vitán felül hiánypótló megoldás 499.99 dolláros vételáron érhető el, amely okán elsősorban a nagyvállalati szegmensben érhet majd el jelentősebb sikereket.


Core i7 processzorral is elérhető lesz az Intel NUC szériája

A Broadwell-alapú „NUC5i7RYH” a pletykák szerint „Core i7-5557U” központi egységgel a fedélzetén érkezik, mégpedig a megszokott, rendkívül kompakt méretben.


Ami azt illeti, a NUC sorozat eddigi tagjaival sem volt komolyabb probléma a számítási kapacitást illetően, így a bivalyerős processzor alkalmazását minden bizonnyal inkább presztízs okok, mintsem a tényleges teljesítménykényszer szülte. Bárhogyan is legyen, a vásárlók csak profitálhatnak a döntésből, hiszen a kétmagos, egyidejűleg négy programszál kezelésére alkalmas CPU mind órajelét, mind beépített grafikus alrendszerét tekintve felsőkategóriás megoldásnak bizonyul: a központi egység alap üzemi frekvenciája nem kevesebb, mint 3,1 GHz, amely szükség esetén a TurboBoost technológia révén egészen 3,4 GHz-ig pöröghet fel.


A nyers erő mellett a 3D képességek miatt sem kell szégyenkeznie az Intel produktumának, hiszen az „Iris Graphics 6100”-as IGP már professzionális alkalmazáshoz is megfelelő választás lehet. A fedélzeti memóriát illetően jó hír, hogy akár 2 x 8 GB DDR3L szabványú modul egyidejű alkalmazására is lehetőségünk nyílik, amelyeket – hála a korszerű, két csatornás memóriavezérlésnek –1866 MHz-es órajel mellett üzemeltethet a rendszer. Sajnos ilyen teljesítmény mellett a passzív hűtésről le kell majd mondanunk, azonban figyelembe véve a konfiguráció teljesítményét, valamint a gépház nem egészen 5 centiméteres magasságát, ez egyáltalán nem meglepő.


Az újdonság hivatalos piacra lépésének időpontja jelen pillanatban még nem ismert, ahogyan az árcédulán szereplő összegről sem nyilatkozott érdemben a gyártó.


Mutatós DDR4 memória szettel jelentkezett a Crucial

A hazánkban többnyire kiváló ár/érték arányú SSD meghajtóiról ismert gyártó ezúttal az asztali konfigurációkba szánt memória kínálatát frissítette fel egy új taggal.


A „Ballistix Elite” sorozat részeként debütáló DDR4 modulokat illetően a korrekt teljesítményt helyezte előtérbe a gyártó, amelynek megfelelően a frissen bemutatott egységek 2666 Mhz-es effektív órajellel, illetve CL 16-17-17-36–os időzítéssel rendelkeznek. Külön kiemelendő, hogy az említett értékek eléréshez nem volt szükség drasztikus feszültség emelésre: az XMP profil által életre kelthető üzemmód használatához a modulok mindössze 1,5 V-ot igényelnek, de lehetőség van a szabványos 1,2 V mellett történő alkalmazásra is, igaz, ez esetben az órajel a szabványos 2133 MHz-re csökken.


A látványos megjelenésű hűtőbordákkal felvértezett újdonság várható vételárával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a Crucial, azonban a magunk részéről ezúttal is bízunk a gyártóra jellemző józan árszabás kialakításában.


E-ink alapú monitort mutatott be a Dasung

Habár a 13,3 hüvelykes képátlóval bíró újdonság létjogosultsága egyelőre kérdéses, könnyen lehet, hogy egy teljesen új korszak előfutárát tisztelhetjük a „Paperlike” néven piacra lépő megjelenítőben.


Az „E-Ink” kijelzők számtalan pozitív tulajdonságát már nagyon sokan és sok helyen méltatták, a technológia ennek ellenére mégsem volt képes igazán széles körben elterjedni, kivéve természetesen az elektronikus könyvolvasók szegmensét. Ebben a helyzetben hozhat gyökeres változást a Dasung új terméke, amely az elérhető legújabb, „E-Ink Fina” technológiára épül; a fejlesztés legnagyobb előnye a korábbi változatokhoz képest az azokénál magasabb részletességben és frissítési frekvenciában rejlik, azonban színek megjelenítésére sajnos ez a panel sem képes. Számszerűsítve ezeket az ismérveket a „Paperlike” esetében 1600 x 900 képpontos felbontással, illetve nagyjából 15-20 képkocka/másodperces képfrissítéssel szembesülhetünk, igaz, utóbbi érték csak óvatos becslés részünkről, konkrét adatot erre vonatkozóan nem hozott nyilvánosságra a gyártó.


Adódik persze a kérdés, hogy a nem éppen izmos specifikációnak „köszönhetően” milyen felhasználási módozat mellett lehet értelme a „Paperlike” megvásárlásának, azonban ha a multimédiás vonalon túllendülve az üzleti élet egyes speciális területeit vesszük alapul (marketing, pénzügy, orvosi berendezések szegmense), máris életképesebb ötletnek tűnik az eszköz piacra dobása. Különösképpen így van ez a monitor megdöbbentően alacsony fogyasztását figyelembe véve: a Dasung terméke egyetlen USB porton keresztül kapja a működéséhez szükséges energiát, ráadásként ugyanezen a csatlakozón keresztül valósul meg a számítógéppel történő kapcsolattartás is.


A formabontó megjelenítő gyors elterjedését nagyban segíthetné annak alacsony vételára, azonban sajnos e tekintetben sem teljesít túl jól a „Paperlike”: a bevezető ár a gyártó közleménye szerint 645 dollár körül alakul majd, amely a későbbiekben akár a 970 dollárt is elérheti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.