Hirdetés

Heti hardver: gamer monitor az ASUS-tól, Braswell alaplapok az MSI palettáján



|

Az előzőeken felül egy kisméretű Logitech billentyűzet, egy miniatürizált GTX 960, illetve egy költséghatékony mSATA SSD is helyet kapott a hét legfontosabb hardveres újdonságai között.

Hirdetés

Hirdetés


Extrém rövid GTX 960-ast mutatott be a Colorful

A középkategóriás újdonság teljesen egyedi felépítést kapott, amely okán az egyik legrövidebb grafikuskártyát tisztelhetjük a személyében.


Az elsősorban a kisméretű, mégis korrekt 3D teljesítménnyel rendelkező konfigurációkba szánt „iGame GTX 960 2GD5 BURI-Mini” fizikai méreteit tekintve lényegesen kompaktabb, mint a referencia PCB-re épülő változatok: az egység hossza mindösszesen 168 milliméter, amelynek köszönhetően az a legkisebb mértékben sem lóg túl a mini-ITX szabványú alaplapokon. Mindez szerencsére nem jelenti azt, hogy a Colorful mérnökei a hardver teljesítményét csökkentették volna, sőt: a GM206-os grafikus mag alap órajele 1127 MHz, amely a driverből választható üzemmódtól függően minimális mértékben még emelkedhet is, egészen 1152 MHz-ig. Sajnos a Turbo Boost 2.0 vonatkozó értékével kapcsolatban egyelőre nem közölt konkrét adatot a gyártó, a 2 GB-nyi GDDR5 fedélzeti memória 7010 Mhz-es üzemi frekvenciája azonban már biztosra vehető. A hűtés megfelelő hatásfokának érdekében hőcsövekkel ellátott alumínium bordát, illetve egy nagyméretű ventillátort is felvonultat a Colorful újdonsága; a légkavaró fordulatszáma (és ezzel együtt a zajszintje) manuálisan is szabályozható, mégpedig a grafikus kártya hátoldalára kivezetett potméter révén. Az 5 fázisú tápellátással, illetve POSCAP kondenzátorokkal egyaránt ellátott komponens a kimenetek tekintetében ugyancsak teljes értékű megoldásnak tekinthető, hiszen a hátlap a kategóriában megszokott DVI, illetve HDMI 2.0-ás kapukon felül 3 darab DisplayPort-ot is tartalmaz.
 


Az „iGame GTX 960 2GD5 BURI-Mini” piacra lépésének időpontjával, valamint várható vételárával kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésünkre megerősített információ, de a termék jó eséllyel még ebben a negyedévben a boltok polcaira kerülhet.


mSATA SSD-t leplezett le a Super Talent

A hazánkban kevésbé ismert gyártó elsősorban az OEM gépépítők körében örvend jelentős népszerűségnek, hiszen a vállalat korrekt vételár mellett hagyományosan kiváló minőségű portékákat kínál. Nem képez majd kivételt ez alól az új „SJ2” SSD termékcsalád sem, amely napjaink trendjének megfelelően mSATA aljzaton keresztül kapcsolódik az alaplaphoz.


Sajnos a csatolófelület alkalmazásának oka elsősorban a méret csökkentése lehetett, hiszen az MLC chipekre épülő háttértár teljesítményét tekintve meg sem közelíti a SATAIII szabvány korlátait: az egység lineáris olvasási sebessége 480 MB másodpercenként, az írás értéke pedig még ennél is kevesebb, mindösszesen 160 MB/sec. Utóbbi értékek hallatán akár legyinthetnénk is az újdonságra, azonban a Super Talent elsősorban a háttértár megbízhatóságát helyezte előtérbe annak tervezése során: az alapvetően beágyazott rendszerekbe, ipari környezetbe, valamint magas rendelkezésre állással bíró eszközökbe szánt újdonság mind fogyasztását, mind élettartamát tekintve az átlag előtt jár a vállalat állítása szerint, igaz, ennek megerősítésére egyéb, számszerűsített információt nem közölt. Az „S2J” termékcsalád részeként az alapszintű, 16 GB-os modelltől egészen a 128 GB-os változatig kínál alternatívát a gyártó, így a legtöbb felhasználási területre találunk majd megfelelő alternatívát sorozat tagjai között.


Arról egyelőre nem került nyilvánosságra információ, hogy a Super Talent különálló termékként is piacra dobja-e majd az újdonságot, vagy csak az OEM gyártók részére szállít belőle, a magunk részéről azonban bízunk a termékcsalád kiskereskedelmi bemutatkozásában, különösen, ha a tradicionálisan agresszív árpolitika ezúttal is érvényesül.


Kompakt billentyűzet bukkant fel a Logitech kínálatában

A „Keys-To-Go Ultra-Portable Keyboard” néven bemutatkozó újdonság korábbi változata egy ideje már a gyártó termékpalettájának részét képezte, azonban az kizárólag az iOS-t futtató eszközökkel volt kompatibilis. A ráncfelvarrt modell azonban már mindhárom nagy platformon használatba vehető, azaz a Windows mellett az Android is a támogatott rendszerek között szerepel.


A Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikáló „Keys-To-Go” méretét tekintve rendkívül kompakt megoldásnak számít, hiszen a 242 x 137 x 6 milliméteres fizikai kiterjedéshez mindösszesen 180 grammos tömeg társul. A „Fabric Skin” vízlepergető burkolattal ellátott egység természetesen beépített akkumulátorral is rendelkezik, amely szükség esetén microUSB kapcsolaton keresztül tölthető fel. A telep kapacitásáról nem nyilatkozott a gyártó, azonban a vállalat szakemberei szerint átlagos felhasználást feltételezve hozzávetőleg 180 óránként kell majd a töltő után nyúlnunk.
 

A heteken belül bolti forgalomba kerülő, kék, illetve fekete színekben egyaránt megvásárolható újdonságot nem méri olcsón a gyártó: a termék ajánlott vételára 69,99 euró lesz, igaz, az összeg fejében két év garanciát is biztosít a Logitech.


FreeSync támogatással ellátott monitor érkezik az ASUS-tól

Az „MQ279Q” típusjelű újdonság korrekt képminősége mellett magas képfrissítési rátájával hódíthatja meg a játékos lelkületű felhasználók szívét.


Az „Adaptive-Sync” technológián alapuló, teljese mértékben „FreeSync” kompatibilis megjelenítő esetében az ASUS szerencsére szakított a termékcsalád korábbi tagjánál alkalmazott TN-Film panellel, így az újdonság esetében már IPS technológiára épülő megoldással szembesülhet a vásárló. Ennek megfelelően az „MQ279Q” kiváló betekintési szögekkel, valamint rendkívül jó színhűséggel rendelkezik majd, amely figyelembe véve a várható árképzést, több, mint üdvözlendő változás. A 27 hüvelykes képátlóval rendelkező panel felbontása 2560 x 1440 pixel, a maximális fényereje pedig 350 cd/m2. A képfrissítés sebessége a megjelenített tartalom függvényében dinamikusan változhat, 40-144 Hertz között; utóbbi üzemmód kifejezetten a gyors reakcióidőt igénylő játékok futtatásakor lehet hasznos képesség. Szerencsére a monitor állványzatát tekintve sem spórolt az erőforrásokkal az ASUS, így egy igen masszív, mégis széleskörű állítási lehetőséggel ellátott megoldást társított az elsőrangú panel mellé. A fokozatmentes magasság és dönthetőség állítás mellett akár „pivot” mód alkalmazására is lehetőségünk nyílik, amely elsősorban a többmonitoros környezetben történő használhatóságot segíti elő. Az állványzat szabványos VESA rögzítési pontokon keresztül kapcsolódik a megjelenítőhöz, azaz szükség esetén könnyedén helyettesíthető egy, a vásárló által preferált külső megoldásra.
 


A bementek körét illetően szintén nem spórolt az ASUS: a két darab, MHL támogatással is ellátott HDMI 1.4-es aljzaton felül egy DisplayPort 1.2a csatlakozó, valamint egy mini-DisplayPort is használatba vehető. A repertoár részeként egy USB 3.0-ás HUB is beépítésre került, amely révén közvetlenül a monitorhoz csatlakoztathatjuk arra alkalmas eszközeinket.


Az újdonság piacra lépésének pontos időpontjáról, valamint várható áráról egyelőre nem nyilatkozott az ASUS.


Intel „Braswell” alapokra építette legújabb mini-ITX alaplapjait az MSI


A mindössze 170 x 170 milliméteres fizikai mérettel rendelkező újdonságok egyaránt a „Cherry Trail” néven ismeretes platformra épülnek, azonban az alkalmazott processzorok tekintetében már jelentősen eltérnek egymástól.


A legerősebb, „MSI N3700I ECO” névre keresztelt változatba a „Pentium N3700” SoC került integrálásra; a négymagos központi egység maximális órajele 2,4 GHz, így a legtöbb felhasználó számára optimális választás lehet mind a mutatott teljesítmény, mind a fogyasztás tekintetében. Némileg gyengébb számítási teljesítménnyel rendelkezik, de továbbra is négymagos felépítést kínál a „N3150I ECO” modellre épített „Celeron N3150” típusjelű processzor, amely 2,08 GHz-es „burst” órajellel rendelkezik, alap üzemi frekvenciája pedig 1,6 GHz. A leggyengébb központi egységgel ellátott változat „N3050I ECO” néven kerül majd forgalomba, amelyre egy kétmagos, 2,06 GHz-es órajellel bíró „Celeron N3150” jelölésű processzort drótoztak az MSI mérnökei. Az alkalmazott központi egységek mindegyike 14 nm-es gyártástechnológiával készült, alkalmasak 64-bites kódok futtatására, hardveres gyorsítást biztosítanak a H.265 kódolású képi tartalmakhoz, maximális TDP értékük pedig mindösszesen 6 watt, így hűtésük akár passzív módon is megoldható.
 


Utóbbi képességet kihasználták az MSI mérnökei is, hiszen a most bemutatott alaplapok egytől-egyik ventilátoroktól mentes hűtést kaptak, ezáltal zajmentes környezetben is kiválóan használhatók. A rendszermemória tekintetében maximum 8 GB-nyi, SO-DIMM foglalatú DDR3L-1600 modul fogadására nyílik lehetőség, amely figyelembe véve a megcélzott piacot, bőségesen elegendőnek tűnik. Jóval erősebb megkötés, hogy az alaplapok mindössze egyetlen PCI Express 2.0 x1-es bővítő sínnel rendelkeznek, amely sebessége okán gyakorlatilag alkalmatlan grafikuskártya fogadására, így jobb híján csak kiegészítő megoldások (hangkártya, TV tuner, stb.) alkalmazásához használható fel. A háttértárak csatlakozatása szerencsére már nem ütközhet nehézségekbe a két darab SATA3-as csatlakozó megléte miatt, ahogyan a hálózati kapcsolattartás sem szenved csorbát, köszönhetően a gigabites Ethernet interfésznek. A kimenetek tekintetében szintén bőséges a választék, hiszen az USB 3.0-ás, az USB 2.0-ás, a HDMI 1.4b, illetve a D-SUB kapuk mellett még soros portot is kapunk; utóbbi elsősorban ipari környezetben lehet hasznos tulajdonság.


A gyártó „Millitary Class 4” minősítésével is rendelkező alaplapok piacra lépése heteken belül esedékes, a várható vételárakkal kapcsolatban azonban még nem került nyilvánosságra megerősített információ.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.