Hirdetés

Heti Hardver: itt az elképesztő egér és az USB 3.1

|

Elképesztő egér a Logitech-től, USB 3.1-es AMD alaplap az MSI kínálatában. Ez történt a héten hardver fronton.

Hirdetés

Az előzőeken felül az ENERMAX legújabb költséghatékony tápegysége, a GOODRAM frissen bejelentett SSD termékcsaládja, valamint az EVGA hibrid hűtésű grafikuskártyája is terítékre kerül heti összefoglalónkban.

Hirdetés

 

Csúcskategóriás egérrel jelentkezett a Logitech

Az „MX Master Wireless Mouse” a vállalat korábbi zászlóshajóját, a „Performance MX”-et küldi nyugdíjba. A perifériák, azok közül is az egerek tervezésében már hosszú évek óta élenjáró vállalat semmit sem bízott a véletlenre legújabb eszközének megalkotásakor, hiszen alapvetően a bevált elődmodell formavilágát örökítette tovább, korrigálva annak minden hiányosságát.

A formai megújulás mellett komoly előrelépés történt a belbecs tekintetében is, hiszen az újdonság a gyártó játékosokat megszólító sorozatában már bizonyító „Darkfield” lézeres szenzorára épül, amely a mozdulatok minden eddiginél pontosabb leképezését kínálja, az egér alatt elterülő felület minőségétől függetlenül. A modul érzékenysége 400 DPI, illetve 1600 DPI között állítható, így mindenki megtalálhatja az éppen végzett munkához leginkább megfelelő beállítást. Ha már szóba került a munkavégzés: a Logitech nem titkoltan erre a terepre ajánlja újdonságát, amely jegyében a mérnökök kiemelt figyelmet fordítottak az ergonómiára.

Az egér tervezése során elsődleges szempontként tekintettek a felhasználás komfortjára, így a vállalat állítása szerint minden idők egyik legkényelmesebb egerét tisztelhetjük az „MX Master”-ben. A hatékony produktivitást segíti a megduplázott görgő alkalmazása is: a klasszikus, elsődleges gombok között elhelyezett egység mellett egy további is helyet kapott az eszközön, mégpedig a hüvelykujj környéki részen.

A kiegészítő görgő elsődleges feladata a vízszintes görgetés funkciójának direkt elérése, amely (példának okáért) egy több száz oszlopos Excel táblázat kezelésekor több, mint hasznos képesség. Az elsődleges egység természetesen ezúttal is megkapta a Logitech szabadonfutó technológiáját, amelyet ezúttal egy adaptív móddal is kiegészítettek a gyártó szakemberei: amíg lassú görgetésnél az alapértelmezett alacsony érzékenységű mód az aktív, addig gyorsabb ütemű tekerésnél az egér automatikusan átvált szabadonfutó módba, biztosítva ezzel az oldalak közötti villámgyors navigáció. A klasszikus lapozó gombok, illetve az eddig már említett megoldásokon túl mindenképpen szót érdemel az egér oldalsó részén elhelyezett „Gesture Button” is: ezt lenyomva, majd a perifériát valamilyen irányba elmozdítva tetszőleges funkció válik elérhetővé, így példának okáért ilyen módon lehetőség van az asztalok közötti azonnali váltásra is.

A magas fokú testreszabhatóság egyébként az egér egészét tekintve megfigyelhető, hiszen a mellékelt segédszoftver révén majd minden gombhoz hozzárendelhető valamilyen extra, dedikált funkció. A számítógéppel történő kapcsolattartás ezúttal három különféle módon is megvalósulhat: a klasszikus vezetékes mód mellett lehetőség nyílik a „Unifiying” vezeték nélküli kommunikációra, ráadásul Bluetooth 4.0 interfésszel felvértezett kliensgép esetén még erre sincs szükség, hiszen az „MX Master” rendelkezik beépített „Bluetooth Smart” vezérlővel. A beépített akkumulátor kapacitása a gyártó állítása szerint 900 órát meghaladó munkavégzést tesz lehetővé, ráadásul már néhány tízperces töltést követően alkalmas egy újabb munkanapnyi üzemidő biztosítására.


Az „MX Master Wireless Mouse”-zal kapcsolatos egyetlen fájó pont annak vételára lehet: a Logitech igen komoly, mintegy 32 ezer forintos árcédula társaságában kínálja megvásárlásra az újdonságot, figyelembe véve azonban a felvonultatott újdonságok sorát, az egér még ennek fényében is kiváló választás lehet.

Rendkívül megbízható tápot mutatott be az ENERMAX

A „Maxpro” sorozat halk működésével, a gyártótól megszokott megbízhatóságával, valamint megfizethető vételárával a gépépítők titkos favoritja lehet. Az olcsósítás jegyében ezúttal le kell mondanunk a moduláris csatlakozókról, ehelyett a már jól bevált fixen rögzített kábelkorbáccsal szembesülhetünk a „Maxpro” esetében. A teljesítményt, illetve a hatásfokot tekintve szerencsére már jóval kevesebb megkötéssel szembesülhetünk, hiszen a sorozat csúcsán ezúttal egy 700 Wattos modellt találhatunk, amely az alapvető energiahatékonyság jegyében „80 Plus Standard” minősítéssel rendelkezik. A megfelelő hűtésről, ugyanakkor az alacsony zajszintről egy 12 cm-es átmérőjű, „Twister” csapágyazással ellátott ventilátor gondoskodik; a gyártó állítása szerint a hűtő fordulatszáma még 90%-os terheltség felett sem haladja meg az 1500 fordulat/perc értéket, így vitán felül csendes megoldásról beszélhetünk. Az árkategóriában megszokottnak tekinthető védelmi funkciókkal felvértezett tápegység üzembiztonságát egészen biztosan nem éri majd panasz, hiszen az ENERMAX három év jótállást vállal a termékre, akár 24/7 üzem mellett is. A „Maxpro” sorozat csúcsán helyet foglaló 700 wattos modell várhatóan 80 eurós vételáron kerül forgalomba, míg a leggyengébb, 400 watt teljesítményű egységért cserébe 50 eurót kell majd a kasszánál hagyni.

Két új SSD családdal jelentkezett a GOODRAM

A hazánkban kevésbé ismert márka a memóriamodulok szegmense után a szilárdtest meghajtók mezőnyében kíván helyt állni. Az alacsonyabb árfekvésű, „Iridium” néven forgalomba kerülő sorozat 120, 240, illetve 480 GB-os kapacitással kerül forgalomba. A legnagyobb kapacitású modell szekvenciális olvasás, valamint írás tekintetében rendre 560 MB/s-os, illetve 530 MB/s-os értékeket vonultat fel, a random műveletek során pedig 91000/86000 IOPS környékén teljesít. Némileg nagyobb véletlenszerű műveleti teljesítményt szavatol az „Iridium Pro” termékcsalád, amely 240, 480, illetve 960 GB-os tagjainak használata során akár 100000/90000 IOPS értékeket is mérhetünk.

Mindkét egység SATAIII csatlakozóval érkezik a boltok polcaira, a jól ismert 2,5 hüvelyk nagyságú, 7 mm magas tokozásban. A garanciaidőket tekintve az „Iridium” esetében 3 évet, az „Iridium Pro” esetében viszont már 5 évet szavatol a gyártó; utóbbi modell esetében ezen időtartam alatt akár 1000 TB-nyi adat meghajtóra történő írása is lehetővé válik. Az újdonságok várható vételárával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a gyártó.

Hibrid hűtésű GeForce GTX 980 az EVGA palettáján

Az EVGA mindig is híres volt egyéni megoldásairól, azonban legújabb GTX 980-as modellje révén a gyártó újabb babérokra törhet az extrém felépítésű grafikuskártyák piacán. Az újdonsággal kapcsolatos legnagyobb újítás vitán felül a hibrid hűtőrendszer alkalmazásában rejlik: a kártyán klasszikus léghűtést, valamint vízhűtést egyaránt találhatunk, eltérő szerepkörben. A ventilátorok tekintetében nem sok újdonsággal szembesülhetünk, hiszen azok elsősorban a memórialapkák, valamint a tápellátás dedikált áramköreinek üzemi hőmérsékleten tartásáért felelősek. Ebből már sejthető, hogy vízhűtő rendszer kizárólag a grafikus mag hűsen tartásáért felelős; a 120 milliméteres radiátorral ellátott egység révén a GM204-es GPU mintegy 25 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten üzemelhet azonos terhelésen a referencia megoldáshoz viszonyítva.

Mindez persze a tuningolhatóság mértékére is pozitív hatást gyakorol, amelyet az EVGA mérnökei ki is használtak: a törekvés jegyében a grafikus mag órajelét alapesetben 1291 MHz-re, míg boost módban nem kevesebb, mint 1393 Mhz-re tornázták fel a gyártó szakemberei. Sajnos a 4 GB-nyi GDDR5 fedélzeti memória teljesítményét nem érintette a módosítás, így annak effektív órajele nem tér el a referencia értékként megadott 7010 Mhz-től.
A 3 darab DisplayPort 1.2-es csatlakozóval, valamint 1-1 darab HDMI 2.0-ás, illetve DVI-D kimenettel is ellátott „GeForce GTX 980 Hybrid” vételára 650 dollár környékén alakul, amely figyelembe véve a mutatott teljesítményt, összességében korrekt ajánlatnak tekinthető.

 

USB 3.1 csatlakozós AMD alaplap az MSI kínálatában

Az elmúlt hónapok tükrében úgy tűnik, az AMD jelentős lépéshátrányba került legnagyobb riválisával szemben, mindez azonban nem jelenti azt, hogy már nem épülnek korszerű alaplapok a jelenleg rendelkezésre álló platform köré. Így látja ezt vélhetően az MSI is, ezért a világon elsőként mutatott be USB 3.1 csatlakozókkal ellátott alaplapot AMD rendszerekhez. A „970A SLI Krait Edition” névre keresztelt újdonság a modern csatlakozó felület alkalmazásán felül is jelentős érdeklődésre tarthat számot a platform rajongóinak körében, hiszen az MSI „Military Class 4” technológiáján alapuló minőségi felépítéshez ezúttal megkapó formavilág is társul.

A szinte teljes egészében fekete és szürke színekben pompázó komponens természetesen AM3+ processzor foglalatot tartalmaz, amelyet 4 darab memória sín egészít ki; utóbbiakba összesen akár 32 GB-nyi DDR3 memória is illeszthető, a támogatott maximális órajel ezúttal 2133 MHz. Grafikus kártyából egyidejűleg akár két darabnak is otthont adhat a rendszer SLI vagy CrossFire egységbe szervezve, köszönhetően a „PCIe 2.0 x16”-os csatolók alkalmazásának. A régebbi szabványú bővítőkártyák csatlakoztatása szintén megoldott az MSI újdonságához, köszönhetően a 2 darab klasszikus PCI aljzat integrálásának. A háttértárak csatlakoztatásához összességében 6 darab SATAIII-as portot biztosít a gyártó, amelyek felhasználásával akár RAID 0/1/5/10 tömbök kialakítása is lehetővé válik.

AZ USB portok tekintetében 6 darab USB 2.0, illetve 2 darab USB 3.0 áll alapesetben rendelkezésünkre, amelyek számát tovább bővíthetjük az alaplapi kivezetések révén. Mindezeken felül az újdonságon „Type-A” formátumú USB 3.1-es kapukat is elhelyezett a gyártó; a csatlakozók kiszolgálásához szükséges vezérlő ezúttal az ASMedia gyártósoráról érkezett. Az AMD 970-es lapkakészletére épülő, ATX szabványú alaplapot 8 fázisú tápellátással is felvértezték a gyártó szakemberei, így ideális alap lehet a legerősebb AMD processzorok üzemeltetéséhez. Az újdonság várható vételárával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott az MSI, ahogyan a piacra lépés időpontját is homály fedi.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.