Hirdetés

Heti hardver: Jön az R9 380X, villámgyors DDR4 és SSD a láthatáron



|

A CES bár már több, mint egy hete véget ért, a hardveres újdonságok továbbra is rendületlenül érkeznek.

Hirdetés

Friss információk szivárogtak ki az AMD felső kategóriába pozícionált, várhatóan még 2015 első félévében elrajtoló, új generációs videokártyájával kapcsolatban. A hivatalos formában egyelőre meg nem erősített, azonban várhatóan „Radeon R9 380X” néven érkező zászlóshajó legnagyobb dobása a HBM (High-Bandwith Memory) szabványú memória bevezetése lehet, amely révén újabb evolúciós lépcsőfokhoz érkezhet a grafikus kártyák szegmense.

Hirdetés


Csúcskategóriás Radeon a láthatáron

A HBM modulok integrálása számos területen jelent előrelépést a korábban alkalmazott megoldásokhoz képest, így többek között jelentősen nagyobb sávszélesség, kisebb lapkaméret, valamint alacsonyabb fogyasztás érhető el a technológia alkalmazásával. A „Fiji” kódnéven is ismeretes konstrukció sajnos egyéb területen már nem mutat ekkora előrelépést a jelenlegi kínálat tagjaihoz képest: az új modell továbbra is 28 nm-es csíkszélességgel készül majd, ebből adódóan kiugró mértékben javuló teljesítmény/fogyasztás mutatókra ezúttal sem számíthatunk. Panaszra azonban vélhetően így sem lesz majd okunk, hiszen a 300W környékére prognosztizált maximális TDP kellően szabad mozgásteret biztosít a gyártó mérnökeinek ahhoz, hogy egy minden eddiginél potensebb megoldással rukkoljanak elő.



Frissítette Inspiron 5000 notebook családját a Dell

A CES alkalmával számtalan bejelentésre került sor a Dell háza táján, többek között itt mutatta be a gyártó a népszerű Inspiron 5000-es szériájának legújabb tagjait is. A 14, 15, illetve 17 hüvelykes kijelzővel szerelt géposztályban egyaránt frissítette portfólióját a vállalat, amely keretében elsősorban a központi egységek, illetve a 3D képességek tekintetében történt érdemleges változás. A processzorok vonatkozásában a papírforma érvényesült, azaz az Intel ötödik generációs „Core” megoldásai kerültek bevezetésre, amelyek között a belépőszintű Pentium-tól egészen a minden igényt kielégítő i7 családig terjed a paletta.

A grafikus alrendszert illetően az alapszintű Intel HD Graphics 5500 mellett immáron az AMD Radeon R7 M265 (2 GB), az AMD Radeon R7 M270 (4 GB), az Nvidia GeForce 820M (2 GB) és az Nvidia GeForce 840M (2 GB) típusok mellett is dönthetnek a vásárlók. Az aktuális divathullámnak megfelelően a többféle felbontás mellett elérhető kijelzők között érintésre érzékeny változat is akad, így téve teljessé a Windows 8.1 operációs rendszer által kínált felhasználói élményt. Ugyanezen törekvés jegyében került bevezetésre a hangzatos nevű „RealSense 3D” kamera is, amely kizárólag a legerősebb IGP-k társaságában érhető el. A vételárakban bekövetkező változásokról egyelőre nem nyilatkozott a gyártó, azonban a ráncfelvarráson átesett gépek várhatóan nem lesznek érezhetően drágábbak a közvetlen elődmodelleknél.

 

Szélvészgyors memóriákat leplezett le a G.Skill

A DDR4-es memóriák piaca napról napra bővül, azonban a teljesítményt tekintve is csúcskategóriás megoldások köre még meglehetősen szűkösnek mondható. Ezen a helyzeten enyhít valamelyest a G.Skill „Ripjaws 4” családba érkező két új szett, amely tagjai rendre 3200-, illetve 3400 MHz-es effektív órajellel büszkélkedhetnek. Kis üröm az örömben, hogy a modulok erre a produkcióra csak XMP profil alkalmazásával, megemelt feszültség mellett képesek, azonban a gyártó által közölt 1,3 V-os érték nem tűnik vállalhatatlannak a kapott többlet teljesítmény fejében. A késleltetéseket illetően sajnos már nem ennyire rózsás a kép; a 3200 MHz-es készlet CL 15-15-15-35-ös, a gyorsabb variáns pedig CL 16-16-16-36-os értékekkel „büszkélkedhet”. A 4 darab, egyenként 4 GB-os memóriamodul mellett aktív hűtést is tartalmazó csomagok vételárát egyelőre még jótékony homály fedi, azonban figyelembe véve az újdonságok felsőkategóriás mivoltát, várhatóan az árcédula sem lesz kevésbé exkluzív.

 

 

Siker várományos alaplap a Gigabyte műhelyéből

A minőségi megoldások szerelmeseinek kedveskedik a Gigabyte legújabb alaplapjával: a „X99-SOC Champion” névre keresztelt termék legnagyobb dobása a DDR4-es memóriák támogatása, amelyekből egyidejűleg akár 4 darabot is meghajthatunk az újdonság segítségével. Az LGA2011-3 foglalatú processzorokat támogató alaplapot az általános felszereltsége miatt sem érheti kritika, hiszen a 4 darab PCIe 3.0 x16 sín, az SSD csatlakoztatására is felhasználható M.2 slot, a gigabites hálózati csatoló, a TOSLINK optikai kimenet, valamint a 10 darab SATA3 port mellett még néhány PCI-Express x1 foglalatot is kapunk a pénzünkért cserébe. A gyártó által szabadalmaztatott, évek óta sikerrel alkalmazott „UltraDurable” technológiával készülő alaplap ugyan nem lesz olcsó mulatság, azonban figyelembe véve annak tudáskészletét, a gyártó által előrevetített 200 dolláros vételár egyáltalán nem tűnik eltúlzottnak.

 

Ütős SSD bukkant fel a Mushkin kínálatában

Az SSD-k piacán lassan több a termék, mint égen a csillag, azonban a növekvő értékesítési adatok alapján bőven van még mit kihasítani abból a bizonyos tortából. A jelek szerint a Mushkin sem szeretne kimaradni a jóból, ennek megfelelően néhány héten belül piacra kerülhet a gyártó legújabb, „Striker” névre keresztelt termékcsaládja. A széria technikai specifikációját tekintve mindenképpen figyelemre méltó paraméter a Phison műhelyéből származó PS3110-S10 vezérlő alkalmazása, amely immáron 4 mag segítségével próbálja meg mielőbb legyűrni a rábízott feladatokat.

 

A többek között SMART, TRIM, DEVSLP, SmartECC, illetve Opal 2.0 technológiákat, továbbá hardveres AES kódolást is támogató kontroller nyers teljesítménye minden bizonnyal megfelel majd az elvártaknak, hiszen a vállalat 565 MB/s olvasási, illetve 550 MB/s írási sebességet adott meg a SATA3 csatlakozóval felvértezett eszköz kapcsán. A „Striker” sorozat tagjainak várható vételáráról jelen pillanatban nincs megerősített információnk, az azonban már biztosnak tűnik, hogy az elérhető tárkapacitás vonatkozásában a paletta belépőszintjén a 240 GB-os modell áll, a maximumot pedig a 960 GB-os változat jelenti majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.