Hirdetés

Heti Hardver: mini PC "Broadwell-U" alapon, melós VGA a zöldektől



|

Számos érdekességet tartogatott az informatika szerelmeseinek ez a hét; többek között egy villámgyors vezeték nélküli útválasztóról, valamint egy RGB színorgiával kecsegető billentyűzetről is lehullott a lepel.

Hirdetés

Az NVIDIA marketing gépezete mintha kissé megfeledkezett volna az újdonságról a TITAN árnyékában, pedig a Quadro széria trónján helyet foglaló megoldás legalább akkora figyelmet érdemel, mint játékra szánt testvére.

Hirdetés

 

Brutális lett a legújabb Quadro

A GM200 GPU-ra épülő „Quadro M6000”-et nem titkoltan a professzionális munkaállomásokba szánja a gyártó, ennek megfelelően tervezése során a lehető legnagyobb számítási teljesítmény elérést tartották szem előtt a mérnökök: a 3072 CUDA mag ezúttal nem kevesebb, mint 96 darab renderelő, valamint 192 texturázó részegység társaságában teljesít szolgálatot. A Turbo Boost 2.0 eljárás révén akár 1140 MHz-es órajelre is felpörgő grafikus mag munkáját mindezeken felül 12 GB-nyi GDDR5 szabványú ECC memória is segíti, amely 384 bites adatbusz révén kapcsolódik a rendszerhez. A modulok effektív órajele kikapcsolt ECC mellett 6,6 GHz, amely mintegy 10 százaléknyi előrelépést jelent a közvetlen elődmodellhez viszonyítva.

A „Quadro M6000” legnagyobb erőssége azonban nem ebben, sokkal inkább az egyszeres pontossággal végzett számítások során mutatott teljesítményében rejlik: a feldolgozás sebessége ezekben az esetekben akár 7 TFLOPS is lehet másodpercenként! Az impozáns erőnek hála az új Quadro összteljesítménye az eddigi csúcstartó NVIDIA megoldáshoz képest hozzávetőleg 50%-kal nőtt, ez pedig már olyan mértékű gyorsulást jelent a gyakorlatban, amely egyes vállalatok számára önmagában indokolhatja a nem éppen baráti vételár megfizetését.
Az egyidejűleg akár 4 darab, 4K felbontású monitort is könnyedén meghajtó, 250 wattos maximális fogyasztással rendelkező újdonság várhatóan 5000 dollár feletti árcédula társaságában érkezik majd a boltok polcaira, azonban a végleges összeggel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a gyártó.

 

Újabb mini gépet leplezett le az MSI

A barebone rendszerek piacán jelentős tapasztalattal rendelkező gyártó az ultra kompakt konfigurációk szegmensében is megpróbál az élre törni. A „Cubi” névre keresztelt újdonság számos konfigurációban elérhető lesz: a ranglétra alján az Intel Celeron 3205U processzorral szerelt variánsok állnak majd, a képzeletbeli dobogó csúcsán pedig Core i5-5200U CPU-val ellátott modelleket találhatunk. A központi egységek mindegyike 14 nm-es gyártástechnológiával készül, azaz relatíve alacsony fogyasztásuk és hőtermelésük ellenére korrekt teljesítményre számíthatunk. A memória a kategóriában megszokott megoldástól eltérően bővíthető kivitelű, így a vásárlást követően utólag is lehetőségünk nyílik a meglévő mennyiség kiegészítésére, mégpedig szabványos SO-DIMM egységek révén. A DDR3L típusú modulok összmennyisége akár 8 GB is lehet, az órajel pedig a megszokott 1600 MHz környékén alakul majd.

Adataink eltárolásáról alapesetben egy 2,5 hüvelykes SATA meghajtó gondoskodhat, azonban az alaplap tartalmaz egy mSATA aljzatot is, így némi extra pénzmag fejében akár egy második háttértárat is építhetünk a gépbe. A hálózati kapcsolattartás tekintetében szintén nem kell szégyenkeznie az MSI újdonságának, hiszen az alapnak tekinthető Ethernet kapun felül a pöttöm gép akár 802.11 ac szabványú Wi-Fi vezérlővel, valamint Bluetooth 4.0-ás rádióval a fedélzetén is megvásárolható. A felszereltség részét képezi ezen felül 4 darab USB 3.0-ás port, egy HDMI kimenet, illetve egy miniDisplayPort is; utóbbi csatlakozó révén akár 4K felbontású kijelzők csatlakoztatása is megoldott.

A mindösszesen 14,3 x 111,76 milliméteres alapterülettel rendelkező újdonság beszerzésével még várnunk kell egy keveset, ráadásul a konfigurációk vételára sem ismeretes, azonban aggodalomra nincs ok, hiszen a „Cubi” hazai piacra lépésére jó eséllyel heteken belül sor kerül majd.

 

RGB fényáradattal kápráztat el a Tesoro billentyűzete

A „Lobera Spectrum” névre keresztelt periféria a klasszikus mechanikus billentyűzetek szövegbeviteli komfortját kombinálja a gombonként változtatható színárnyalatú háttérvilágítás extravaganciájával. A „Kailh” típusú kapcsolókkal ellátott klaviatúra minden olyan megvilágítással kapcsolatos funkciót tartalmaz, amely a jelenleg piacon lévő megoldásokban is fellelhető, így a statikus fényár mellett többek között részleteiben testre szabható sémákat, valamint effekteket is programozhatunk az eszközre.

Sehol sem láthattuk azonban még az úgynevezett „Audio” módot, amely pontosan az, amire elsőre is gondolnánk: a billentyűzet megvilágítása az integrált hang be-, illetve kimenetek adatainak felhasználásával pulzál, valósidőben követve a zene ritmusát. A látványvilágon felül a belső értékek megalkotása során is domborítottak a Tesoro mérnökei, hiszen a „Lobera Spectrum” a sikeres elődmodellekhez hasonlóan 1000 Hz-en kommunikál a számítógépünkkel, emellett spontán makro rögzítési lehetőséget is kínál.

A belső memória mérete ezúttal 512 Kbyte, amely révén 5 különálló profil eltárolása nyílik mód. A billentyűzet a kategóriában megszokott módon USB elosztót is kínál, külső tápegysége révén azonban akár mobileszközeink feltöltésére is használható. A közel másfél kilogramm súlyú „Lobera Spectrum” vételára a klaviatúra egyéb tulajdonságaihoz hasonlóan átlagon felüli: az egykoron szép sikert megérő, villogó lámpákkal gazdagon megrakott kazettás magnók szellemi utódjának tekinthető megoldást is magáénak tudó újdonságért közel 50 ezer forintot kell majd a kasszánál hagyni.

 

Csúcskategóriás WLAN routerrel jelentkezett a TRENDnet

A hálózati eszközök gyártására specializált vállalat boszorkánykonyhájából ezúttal egy 802.11 ac szabványú megoldás került napvilágra, amely legnagyobb újdonsága, hogy egyszerre három sávon képes a szimultán kommunikációra. A „TEW-828DRU” típusjelű újdonság már megjelenését illetően sem hétköznapi darab, azonban a számtalan antenna alkalmazása ezúttal nem az öncélú design része: az útválasztó ugyan teljes mértékben kompatibilis a legújabb „ac” szabvánnyal, azonban a kategóriában megszokott kétsávos megoldással ellentétben itt már három különálló adatfolyam párhuzamos kezelése is megoldott. Ennek megfelelően a router összesített vezeték nélküli adatátviteli sebessége elérheti a 3,2 Gbps-os értéket is, igaz, ehhez a vevőoldalon speciális adapter alkalmazása válik szükségessé.

Az sem jelent feltétlenül hátrányt, ha nem rendelkezünk a technológia kihasználásához szükséges vevőoldali eszközzel, hiszen a „TEW-828DRU” tudásából a klasszikus „ac”, illetve „n” szabvánnyal kompatibilis eszközök is hasznot húzhatnak; a router amellett, hogy két sávon kiszolgálja az 5 GHz-es tartományt, egy sávot dedikáltan fenntarthat a 2,4 GHz-en kommunikáló eszközök számára is, így a hálózaton belül jelentősen csökkenhet a késleltetés mértéke.


A különálló sávok szimultán kiszolgálásához a „Beamforming” technológiával felvértezett antennarendszer mellett nyers erőre is szükség van, amelyet a „TEW-828DRU” esetében egy kétmagos, kereken 1 GHz-es órajellel büszkélkedő központi egység szavatol. A kibővített funkcionalitást segíti az egy-egy USB 2.0-ás, illetve USB 3.0-ás port alkalmazása, amelyek révén a TRENDnet újdonsága print szerver, illetve hálózati adattár üzemmódban is helyt állhat.

Utóbbi felhasználási területet segíti a Gigabit Ethernet portok alkalmazása, így a kábelen csatlakozó kliensek számára jelentős sávszélesség áll rendelkezésre a hálózaton belüli adatátvitel során.Az OpenVPN támogatással is ellátott újdonság tudáskészletéhez mérten sem lesz olcsó mulatság, azonban a közel 80 ezer forintos vételárért cserébe jelen esetben valódi minőséget kapunk.

 

 

Elképesztő tárkapacitást kínál a Memblaze PCIe foglalatú SSD-je

A kínai illetőségű adatközpontok egyik legnagyobb beszállítójaként ismeretes gyártó legújabb, „PBlaze4” névre keresztelt megoldása 6,4 TB-nyi adatmennyiség villámgyors elérését teszi lehetővé. A gyártó 900-as sorozatába tartozó újdonság teljes egészében Toshiba eMLC NAND lapkákra épül, amelyek 19 nm-es csíkszélességük révén igen korrekt sebességet, ugyanakkor rendkívül alacsony fogyasztást szavatolnak az SSD számára.

Az adattár szerverekhez történő illesztését jelen esetben PCIe 3.0 felületen keresztül valósították meg a mérnökök, így az adatátvitel sebessége szekvenciális olvasás esetében nem kevesebb, mint 4.0 Gbps, folyamatos írás esetén pedig 2,5 Gbps. A véletlenszerű olvasás, illetve írás sebessége még ennél is elképesztőbb, hiszen ezek értéke rendre 800.000, illetve 250.000 IOPS körül alakul! Természetesen a sebesség nem minden, különösen nem egy adattárakba szánt megoldás esetén, ezért a Memblaze mérnökei az üzembiztonság területére is kiemelt figyelmet fordítottak: a szokásos ECC mellett ezúttal egy RAIN (Redundant Array of Independent NAND) nevű technológiát is az eszközbe implementáltak, amely leegyszerűsítve egy, a memória chipek szintjén megvalósított RAID kapcsolatot jelent. Ezen felül a „PBlaze4” rendelkezik „Thermal Throttling” funkcióval is, amely a modulok megóvása érdekében bizonyos hőmérséklet elérése felett korlátozza azok teljesítményét, ezáltal kivédve a túlmelegedésből adódó sérüléseket.

A „PBlaze4” 900-as sorozata mellett a gyártó bemutatta a termékcsalád 700-as szériáját is, amely elsősorban az eltárolható adatmennyiség tekintetében jelent visszalépést a nagytestvérhez képest; ezen egységek maximális tárkapacitása 3,2 TB, emellett a PCIe csatolós „AIC” változaton felül hagyományos, 2,5 hüvelyk méretű házba szerelve is megvásárolhatók.

Utóbbi esetben vélhetően le kell majd mondanunk a PCIe 3.0 sín által nyújtott sebességről, azonban a tárkapacitás, valamint a fogyasztás okán még így is kifizetődő lehet az eszköz alkalmazása. A „PBlaze4” család várható vételárával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a gyártó, azonban a fejlett technológiák alkalmazása, valamint az elképesztő sebesség tükrében várhatóan nem lesz majd olcsó mulatság egyik változat beszerzése sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.