Hirdetés

Heti Hardver: rekorder memóriák, kisméretű HTPC, illetve brutális tápegység a láthatáron



|

A közelgő Computex árnyékában a nagy gyártók kommunikációját illetően már érezhető a kivárás szele, szerencsére azonban mindez nem jelenti azt, hogy hiány lenne az érdekes bejelentésekből.

Hirdetés

Hirdetés


128 GB-os DDR4 memória szettel bővítette kínálatát a Kingston

A „HyperX” brand égisze alatt napvilágot látott újdonság pillanatnyilag a világ leggyorsabb 128 GB-os összeállítása.


A nem kevesebb, mint 8 darab, egyenként 16 GB kapacitású modulból összeálló kompánia natív órajele kereken 3000 MHz, amelyet az XMP technológia révén az arra alkalmas alaplapokon mindössze néhány kattintással aktiválhatunk. A memórialapkák időzítése ebben az esetben a nem éppen fényes 16-16-16-36-os értékeket veszi fel, azonban a megemelt üzemi frekvencia miatt az újdonság még ezzel együtt is kimagasló teljesítményt szavatol. A termékben rejlő lehetőségek maximális kihasználásához sajnos mindenképpen Intel X99 lapkakészlettel ellátott alaplap szükségeltetik, elsősorban annak 4 csatornás memóriavezérlője miatt.


A gyártó egyelőre nem közölte, hogy pontosan milyen mélyen kell majd a zsebünkbe nyúlnunk a „HyperX Predator DDR4 128 GB” megvásárlásához, azonban figyelembe véve a konkurenciát, nem lepődnénk meg, ha az árcédulán szereplő összeg átlépné a 200.000 forintos álomhatárt.


Sebességbajnok DDR4 kit a G.Skill-től

A Kingston mellett a G.Skill marketingesei sem pihentek a héten, azonban a „Ripjaws4” szett – szemben a konkurenciával – nem a memóriamodulok darabszámával, vagy kapacitásával kíván az élre törni.


Az egészen elképesztő, 3666 MHz-es órajellel büszkélkedő „Ripjaws4” mindösszesen 4 darab, egyenként 4 GB-os modullal operál, azonban ez a mennyiség (figyelembe véve, hogy elsősorban játékosoknak szánt megoldásról van szó) éppen elegendőnek tűnik. Amennyiben mégis kifutnánk a szükséges rendszermemóriából, természetesen két szett egyidejű alkalmazására is lehetőségünk van, igaz, ez esetben az újdonság mellé mindenképpen szükségünk lesz egy jól felszerelt, Intel X99 chipsetes alaplapra is. Jó hír, hogy a gondos tervezésnek köszönhetően a rendkívül magas órajel ellenére az egyéb paraméterek tekintetében sem kell jelentősebb visszalépéssel számolnunk, így az XMP profil által szavatolt időzítés ezúttal 18-18-18-38, az alkalmazott feszültség értéke pedig 1,35 V.


A látványos hűtőbordával felvértezett újdonság piacra lépésével kapcsolatban egyelőre nem közölt információt a G.Skill, ahogyan a vételárat illetően sem került nyilvánosságra hivatalosan megerősített információ.


Passzív hűtésű minigépet leplezett le az ASRock

Az Intel NUC rendszerének mintájára építkező újdonság rögtön háromféle variációban is elérhető lesz: az „L6” típusjelű modell koncepcióját illetően hűen követi a barebone rendszerek által már kitaposott utat, azaz sem memóriát, sem háttértárat nem tartalmaz majd, míg az „L10” névre keresztelt modellek használatra kész megoldásként kerülhetnek a boltok polcaira.


A „Beebox” néven piacra lépő, mindössze 11 x 12 x 4,5 centiméteres méretű, passzív hűtésű konfiguráció alapvető felépítését illetően az összes változat esetében azonos paraméterekkel szembesülhetünk: a számítási kapacitásról az Intel 2,08 GHz-es órajellel rendelkező, N3000-es processzora gondoskodik majd, amely munkáját maximum 2 darab, egyenként 8 GB kapacitású DDR3L SO-DIMM memória segítheti. Háttértárként 1 darab mSATA foglalatú egység, illetve 1 darab 2,5 hüvelykes SATA meghajtó alkalmazható, klasszikus méretű merevlemez beépítésére sajnos ezúttal sincs lehetőség. A felszereltség részét képezi továbbá a gigabites LAN vezérlő, a 802.11 b/g/n hálózatokkal kompatibilis WLAN modul, a Bluetooth 4.0-ás rádió, valamint a Realtek ALC283 hangkártya is, amelyek révén mind kisirodai, mind otthoni felhasználásra ideális megoldás lehet az ASrock újdonsága. Megjelenítőből egyszerre akár hármat is a gépre köthetünk, köszönhetően a megduplázott HDMI portoknak, valamint az 1 darab DisplayPort csatlakozónak; utóbbi támogatja a 4K felbontást is, így a megjelenített kép részletgazdagságával várhatóan nem lesz majd probléma.Az egyéb kimenetek tekintetében ugyancsak domborít a „Beebox”, hiszen a megszokott audio aljzatok, valamint előlapi USB 3.0 kapu mellett egy USB 3.0 „Type C” csatlakozóval is ellátták a mérnökök, amely az időtállóságot figyelembe véve rendkívül hasznos lépésnek bizonyulhat. További extraként egy IR távirányítót is mellékel a gépek mellé az ASRock, amely elsősorban HTPC-ként történő felhasználás esetén tehet jó szolgálatot.


Ami a készre szerelt „L10” modelleket illeti, első körben kétféle változatot kínál megvásárlásra a gyártó: az alapmodellt 2 GB-nyi memóriával, illetve 32 GB kapacitású mSATA SSD-vel látták el a mérnökök, így az előtelepített Windows 10 révén az a dobozból kivéve akár azonnal munkára fogható. A felszereltebb modifikációban a rendszermemória mérete 4 GB-ra, az mSATA háttértár kapacitása pedig 128 GB-ra hízott, érthetetlen módon azonban ez esetben már nem élhetünk az előtelepített operációs rendszer által szavatolt gyors üzembe helyezés kényelmével.
A különféle szoftveres extrákkal gazdagon megpakolt „Beebox” piacra lépésének pontos időpontját egyelőre nem tisztázta az ASRock, ahogyan a várható vételárakkal kapcsolatban sem történt hivatalos bejelentés.


Brutális tápegységeket mutatott be a be quiet!

A vállalat „Dark Power Pro 11” sorozatát erősítő újdonságok mindegyike két darab fő transzformátorral rendelkezik, amely mind a hőtermelés, mind az elért hatásfok tekintetében jelentősen javítja a mutatott teljesítményt.


A ritkán látott kialakítás már önmagában is okot adna az érdeklődésre, azonban az újdonságok egyéb jellemzőiket illetően is a csúcskategóriát képviselik: a 850, 1000, illetve 1200 Watt terhelhetőségű egységekbe nem kevesebb, mint 39 darab szilárdtest kondenzátort építettek a mérnökök, amelyeket egy teljesen új tervezésű aktív PFC kondenzátor egészít ki. Az alkalmazott, jellemzően japán gyártmányú minőségi komponenseknek, valamint a különleges, „Full Bridge+LLC+SR +DC/DC” felépítésnek köszönhetően minden eddiginél egyenletesebb, zavar mentesebb egyenáram leadására nyílik lehetőség, amely a tápegységre kötött főkomponensek élettartamának szempontjából alapvető fontossággal bír. Az FSP által szállított vezérlőelektronika védelmi funkciói révén az összes jellemzően előforduló elektromos anomáliától védett a tápegység, ide értve a túlfeszültséget, valamint a túlzottan alacsony áramerősséget is. A fél moduláris kivitelű, azaz az alapvető kábeleket fixen bekötött formában tartalmazó egységek hűtését teljesítménytől függetlenül egy 135 milliméteres átmérőjű, rezgéselnyelő felfüggesztéssel is ellátott ventilátorra bízta a gyártó: a „SilentWing 3” névre keresztelt, FDB csapágyazással rendelkező megoldás minimális fordulatszáma mindössze 250 fordulat percenként, amely általános terhelés mellett egészen alacsony zajszintet eredményez. A csatlakozók tekintetében a kategóriában elvárható paletta mellett 4 darab, kifejezetten ventillátorok meghajtására tervezett konnektort is elhelyeztek a be quiet! mérnökei, amelyek fordulatszámát a hőmérséklet függvényében maga a tápegység vezérli. A „Dark Power Pro” sorozat egyes korábbi tagjaihoz hasonlóan az újdonságok is rendelkeznek a gyártó által szabadalmaztatott „Overclocking Key” technológiával, amely révén, szükség esetén összevonható a +12V-os ágak teljesítménye. A művelethez a kényelem jegyében egy hátlapi panelbe illeszkedő kapcsoló is használható, de természetesen a klasszikus, jumper által történő konfigurálás is megoldott.


A felvonultatott különleges megoldások láttán talán már sejthető, hogy az újdonságok vételárának meghatározásakor nem az árverseny szelleme lebegett a be quiet! munkatársainak szeme előtt: az 1200 Wattos csúcsragadozóért cserébe 289 eurót kell a pénztárnál hagynunk, míg az 1000 Wattos változatért 259 eurót, a 800 Wattos modellért pedig 225 eurót kér a gyártó.


Utazóknak szánja legújabb routerét a TRENDnet

A most bemutatott „TEW-817DTR”-be a gyártó minden olyan hálózati szolgáltatást belezsúfolt, amelyre egy otthontól távol eső hotelszobában szükségünk lehet.


A 802.11/ac szabvánnyal is kompatibilis újdonság két, egymástól jelentősen eltérő üzemmóddal rendelkezik: míg az otthoni hálózatunkban szimpla útválasztóként üzemelhet az eszköz, addig idegen környezetben „WISP” (wireless ISP) módban használhatjuk azt. Utóbbi eljárás tulajdonképpen egy vezeték nélküli hozzáférési pontot alakít ki a meglévő Ethernet hálózatra csatlakozva, amelyre ezáltal minimális konfigurálást követően bármelyik WLAN eszközünkkel könnyedén csatlakozhatunk. A biztonság érdekében a készülék a WPA2 titkosítás mellett vendég hálózat kialakítását is lehetővé teszi, ezáltal akár tárgyalópartnereink számára is biztosíthatunk internet hozzáférést, teljes mértékben elkülönítve azt a privát Wi-Fi hálózatunk erőforrásaitól. A maximum 750 Mbps-os adatátviteli sebességet biztosító kiegészítőt alapszintű tűzfallal is ellátták a TRENDnet mérnökei, amely többek között NAT, ALG, Port Trigger, Virtual Server, illetve DMZ funkciókkal is rendelkezik. Külön kiemelendő a VPN technológia támogatása, amely a PPTP/L2TP/IPsec protokollok révén szavatolhat titkosított kapcsolatot a távoli hálózati eszközeink között.


Az előzőeken felül alapvető URL szűrési képességekkel is ellátott „TEW-817DTR”-t 55 dolláros ajánlott fogyasztói áron dobja piacra a gyártó, amely hazánkban (figyelembe véve a jellemző árképzést) hozzávetőleg 20 ezer forint környéki kiskereskedelmi vételárat jelent majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.