Hirdetés

Heti hardver: törpe GTX, FreeSync monitor, mechanikus billentyűzet a pályán



|

Ezen a héten sem unatkozhattunk; a játékosok rétegét megszólító kiegészítők mellett néhány jövőbe mutató megoldásról is lehullott a lepel.

Hirdetés

A 2015-ös év egyik sláger fejlesztése lehet a monitorok piacán a megjelenítők képfrissítési rátáját automatikusan a grafikus kártya által előállított képkocka/másodperc értékéhez igazító technológia. A VESA keresztségében „Adaptive-Sync” néven futó, egyúttal a DisplayPort 1.2a szabványba foglalt eljárás nagyban hasonlatos a korábban az AMD által megszellőztetett FreeSync-hez, olyannyira, hogy utóbbi működéséhez tulajdonképpen elengedhetetlen a VESA által propagált megoldás.

Hirdetés

Az Acer 27 colos újdonsága ennek megfelelően mindkét szabványt támogatja, de ezen felül is tartogat érdekességeket a potenciális vásárlók számára: a 6+2 bites színtámogatással rendelkező, TN-film alapú panel egészen elképesztő, 1 ezredmásodperces válaszidővel rendelkezik, igaz, ez az érték GTG alapon értendő. A 2550 x 1440 képpontos felbontás mellé akár 144 MHz-es képfrissítési ráta is társulhat, így a megjelenítő egy combosabb VGA társaságában FPS játékosok, illetve szimulátor rajongók számára ideális választás lehet.

Az „XG270HU” amellett, hogy vérbeli gamer eszköz, tulajdonosa szeme épségére is kiemelten figyel, köszönhetően az alacsony kékfény kibocsátásnak, a szükség esetén egészen minimálisra csökkenthető fényerőnek, illetve a villódzástól mentes megvilágításnak. További örömre ad okoz, hogy a szinte keret nélküli panel matt felületű, ezáltal a kategória termékeihez képest kényelmesebb használatot szavatol. A HDMI 2.0, DVI-I, valamint DisplayPort 1.2-es bemenetekkel egyaránt rendelkező újdonság egy 2 x 2 wattos sztereó hangszórópárt is kapott, így a készülék általános multimédiás felhasználáshoz szintén megfelelő választás lehet. A megjelenítő forgalmazásának megkezdése a második negyedévre tehető, várható vételárával kapcsolatban azonban egyelőre nem nyilatkozott a gyártó.

 

Magyar fejlesztésű billentyűzet bukkanhat fel a Kickstarter-en

A koncepció bizonyos szempontból nem új, hiszen korábban is láthattunk már hasonló formavilágú termékeket, azonban az „Ultimate Hacking Keyboard” a hordozható klaviatúrák kompaktságát a mechanikus billentyűzetek által szavatolt hatékony szövegbevitellel keresztezi.
Az egyelőre még csak prototípus stádiumban létező kiegészítő hamarosan elérhetővé válhat a címben említett oldalon, igaz, a debütálásra még várnunk kell, hiszen egyelőre csak feliratkozni lehet a kampány indulásáról szóló email értesítőre. Szívből reméljük, hogy hamarosan megkezdődik a gyűjtés a termékre, hiszen vitán felül hiánypótló megoldásról van szó a billentyűzetek piacán.

 

A kiegészítő főbb ismérvei között kiemelendő a ketté választható, neodímium mágnesek és fémelemek által rögzített váz, a Cherry MX mechanikus billentyűkapcsolók alkalmazása, valamint a széleskörű, az összes népszerű platformon elérhető szoftvertámogatás. Utóbbira szükség is lesz, hiszen a kis méret oltárán a fejlesztőknek fel kellett áldozni a numerikus billentyűket, illetve a kiegészítő multimédiás gombokat, ezért a programozhatóság sokat dobhat majd az eszköz mindennapos használhatóságán.


A többségében magyar tagokból álló csapat által megálmodott periféria várható vételáráról egyelőre nem került napvilágra megközelítő becslés sem, de úgy gondoljuk, ez esetben a minőségi anyaghasználatot, valamint az exkluzív kivitelt egyaránt meg kell majd fizetnünk.

 

Látványos kocka ház az Aerocool kínálatában

A „Cube GT-RS” néven forgalomba kerülő újdonság elődeivel szemben már az ATX formátumú alaplapokkal is kompatibilis, amellett, hogy külső méreteit tekintve nem változott jelentős mértékben. A 353 mm magas, 236 mm széles, illetve 320 mm mély gépház formavilágát tekintve elsősorban a játékosokat szólítja meg, de a kategórián belül vitán felül az igényesebb megoldások közé tartozik. Szerencsére a méretbeli megkötések ezúttal nem érintették a bővíthetőséget, így a „GT-RS”-ben a 3 darab 3,5” hüvelykes fiók mellett egy 5,25 hüvelykes bővítő hely is kialakításra került. Utóbbi különösen abban az esetben lehet fontos paraméter, ha valamilyen előlapi panellel szeretnénk ellátni a gépünket, igaz, a függőleges elhelyezés miatt egyes esetekben még így is kompromisszumokat kell kössünk.

A kor követelményeinek megfelelően a gépházat természetesen USB 3.0-ás csatlakozókkal is ellátták az Aerocool szakemberei, amelyek a jobb komfort érdekében – a 3,5 milliméteres audio csatlakozókkal együtt - az újdonság felső részén kerültek elhelyezésre.
Az extravagáns megjelenésű újdonság 64 eurós vételáron kerülhet a boltok polcaira, a forgalmazás megkezdésére azonban néhány hetet még várnunk kell.

 

Újabb információk az AMD Carrizo APU-ról

Habár hivatalos bejelentés továbbra sem történt az új generációs fejlesztésű AMD APU végleges specifikációjával kapcsolatban, a mérnöki minták révén mégis egyre több konkrétumra derül fény. A partnerek számára kiadott „Carrizo” mintapéldányok többsége négymagos kivitelű, amelyek TDP értéke jellemzően 15 watt. Ebből az adatból már sejthető, hogy ezek a modellek nem az abszolút teljesítményt helyezik előtérbe, azonban a kisméretű hordozható eszközökbe, vékony notebookokba kiváló választás lehet az új SoC.

A processzor alap üzemi frekvenciája nem kevesebb, mint 1,8 GHz, amelyet szükség szerint 3,2 GHz-es érték környékére tornázhat fel a rendszer, az adott fogyasztási limit megtartása mellett. A grafikus mag szerepében ezúttal a „Wani” néven ismeretes megoldás tetszeleg, amely a terhelés függvényében maximum 700 MHz-es órajel mellett képes ellátni a feladatát. Az FP4-es BGA tokozásra épülő, 28 nm-es csíkszélesség mellett készülő újdonság hivatalos bemutatkozása még várat magára, de bízunk benne, hogy hamarosan újabb információk látnak majd napvilágot a siker várományos megoldással kapcsolatban.

 

Mini-ITX konfigurációkba szánja legújabb grafikuskártyáját az ASUS

A gyártó „Mini Series” sorozatába tartozó újdonság a pöttöm méret mellé még szolid tuningot is kapott. Az NVIDIA GTX 960 megoldásán alapuló komponens tervezésekor az ASUS mérnökei nem változtattak jelentős mértékben az elődmodelleknél alkalmazott megoldásokon, így a már éles körülmények között is jól vizsgázó hűtőrendszert kombinálták az 1024 CUDA magot tartalmazó GM206 GPU-val, valamint a 2 GB-nyi GDDR5-ös memóriával. Utóbbi órajelét változatlanul hagyták a mérnökök, így az a referenciaként meghatározott effektív 7 GHz-en ketyeg, a GPU üzemi frekvenciáját azonban feljebb csavarták az ASUS szakemberei: a mag alap órajele jelen esetben 1190 MHz, amely szükség esetén egészen 1253 MHz-ig emelkedhet.

A kifejezetten a mini-ITX rendszerekhez ajánlott grafikuskártya várható vételárával, valamint a forgalmazás megkezdésének időpontjával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott az ASUS, de az iparági pletykák szerint az eszköz akár már heteken belül bolti forgalomba kerülhet.

Nektek melyik kéne?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.