Hirdetés

Heti Hardver: új notebookok a HP és a Toshiba kínálatában, ráncfelvarrt egér a Razer palettáján



|

Június harmadik hete szinte minden tekintetben az „E3” játék expóról szólt, azonban a hardvergyártók nem feledkeztek meg az otthoni és a kisirodai piacról sem.

Hirdetés

Hirdetés


Elképesztően kisméretű PC-t mutatott be a Shuttle


A minigépek piacának meghatározó gyártója ezúttal egy SFF méretű újdonságról rántotta le a leplet.


A mindösszesen 141 x 141 milliméter alapterületű, „XPC-Plus” névre keresztelt újdonság megdöbbentő méretein felül a választható központi egységek körével is magára vonja majd a vásárlók figyelmét, hiszen a kategóriában eddig megfigyelhető tendenciával szemben meglepően széleskörű processzor támogatást kínál. A kiindulási alap ezúttal is az Intel Atom platformja, azonban az apróság ennél jóval erősebb Pentium, illetve Core sorozatú modellekkel a fedélzetén is megvásárolható. Az abszolút plafont egy közelebbről meg nem nevezett, Broadwell családba tartozó Core i7 modell jelenti, amely még akkor is tisztességes teljesítményt kínál, ha jó eséllyel valamely extrém alacsony fogyasztású változatról van szó. Mindez talán már önmagában is elegendő lenne a teljes termékkategória meghódításához, azonban a Shuttle mérnökei nem álltak meg ennél a pontnál, és egy további lényeges funkcióval bővítették az „XPC-Plus” szolgáltatásainak körét: a gépet akár játékra alkalmas grafikus rendszerrel is kérhetjük, köszönhetően egy régen látott megoldásnak, mégpedig a külső egységként csatlakoztatható VGA kártyának.


Az „NC” jelzésű változatokhoz elérhető, AMD R7 350, illetve AMD R7 M365 grafikus gyorsítókat tartalmazó dobozka egy dedikált csatlakozósoron keresztül kapcsolódhat a konfigurációhoz, amely PCIe kapcsolatot épít ki a kiegészítő, illetve az alapgép között. A megfelelő energiahatékonyságról az „Enduro” névre keresztelt technológia gondoskodik, amely a felhasználási módozat függvényében automatikusan vált az integrált, illetve a külső grafikus alrendszerek között. Az ilyen kisméretű megoldások esetében persze kardinális kérdés a hőterhelés mértéke, azonban a Shuttle neve, és a barebone gépek tervezésében vállalt úttörő szerepe garancia arra, hogy valóban használható megoldáshoz juthatunk az „XPC-Plus” megvásárlásával. A felszereltség egyéb részeit illetően sem lehet okunk a panaszra, hiszen a CPU munkáját 8 GB-nyi DDR3 memória segíti, az adatok eltárolásáról pedig 1 darab, 2,5 hüvelykes SATA3 meghajtó gondoskodhat. Utóbbit kiegészítendő, a gépet M.2 foglalattal is ellátták a gyártó szakemberei, amelybe SSD-t helyezve a klasszikus SATA aljzatot fenntarthatjuk egy nagykapacitású HDD számára. A hálózati kapcsolattartásról ezúttal gigabites sebességű LAN vezérlő, illetve a 802.11/ac szabvánnyal kompatibilis WLAN interfész gondoskodhat, a mobil eszközeinkkel történő adatcsere pedig a Bluetooth 4.0-ás rádió, vagy az integrált kártyaolvasó révén valósulhat meg. A külső csatlakozók között USB 3.0-ás kapukat, HDMI kimenetet, illetve miniDisplayPort aljzatot is találhatunk, továbbá – némileg meglepő módon – szükség esetén egy RS232-es csatlakozót is munkára foghatunk.


A VESA furatokkal is ellátott „XPC-Plus” piacra lépésének időpontjáról, valamint várható vételáráról egyelőre nem nyilatkozott a Shuttle, azonban figyelembe véve a gép tudáskészletét, az anyagiak tekintetében egészen biztosan helytállónak bizonyul majd a „kicsi a bors, de erős” frázis.


Újabb bőrt húz le népszerű egeréről a Razer

A hazánkban is népszerű „Mamba” specifikációja ezúttal egy minden eddiginél pontosabb szenzorral bővült.


A vezetékes és vezeték nélküli változatban egyaránt megvásárolható újdonságba a mérnökök a vállalat legújabb fejlesztésű, lézer technológián alapuló érzékelőjét építették, amely a hivatalos adatok szerint nem kevesebb, mint 16.000 DPI-os felbontással büszkélkedhet. Az ötödik generációs megoldás mindemellett a mozdulataink lekövetését is új szintre helyezi, hiszen a Razer állítása szerint már 1 DPI-nyi elmozdulást is képes érzékelni a rendszer. Amennyiben mindez a gyakorlatban is megvalósul, vitán felül a valaha volt egyik legpontosabb beviteli eszközzel bővítette palettáját a patinás gyártó. A csúcskategóriás érzékelőn felül az új „Mamba” egyéb érdekességekkel is szolgál, amelyek közül a leginkább szembetűnő a „Chroma” névre keresztelt megvilágítási rendszer: a termékcsalád többi tagjához hasonlóan immáron ez az egér is tetszőleges, a felhasználó által definiált fényárban tündökölhet, a választható színárnyalatok köre potom 16,8 millió körülire tehető. Jóval kevésbé hatásvadász, ám a játék során annál hasznosabb az „Adjustable Click Force Technology” névre keresztelt technológia implementálása, amely a bal-, illetve a jobboldali elsődleges gombok nyomáspontjának testreszabásához nyújt segítséget.


Az új „Mamba” kétféle változatban kerül a boltok polcaira: a klasszikus, vezeték nélküli adatátvitelt kínáló, egyetlen feltöltéssel 20 órán át hadra fogható egységért 149.99 dollárt kér a gyártó, míg a kizárólag vezetékes használatra alkalmas „Tournament Edition” birtoklásáért cserébe 89.99 dollárt kell a pénztárnál hagynunk.


Cortana támogatással érkezik a Toshiba legújabb notebookja

A Windows 8.1 előtelepített változatával ellátott újdonságot a személyi asszisztens közvetlen elérésére szolgáló fizikai gombbal is ellátták a Toshiba mérnökei.


Habár a Windows 10, és a vele együtt debütáló Cortana személyi asszisztens szolgáltatás hivatalos bemutatkozására még várnunk kell néhány hetet, a Toshiba úgy gondolta, hogy jó előre bejelenti a kifejezetten az új operációs rendszer igényeihez szabott „Satellite Fusion” notebookját. A 650 dolláros vételáron piacra lépő újdonságot többek között érintésre érzékeny, 1920 x 1080 képpontot felvonultató IPS kijelzővel is ellátták a mérnökök, amely vitán felül kiváló partner lehet majd az új szoftver használatában, köszönhetően jórészt a teljesen hátra hajtható kivitelének. A multimédiás felhasználást erősíti az Onkyo műhelyéből származó, a Skullcandy mérnökei által finomhangolt hangrendszer implementálása is, amely ha szobát megrázó mélyekkel nem is, minden bizonnyal kellően telt hangképpel szórakoztatja majd újdonsült tulajdonosát.


A nyers számítási kapacitásról az Intel ötödik generációs „Core” processzorai gondoskodhatnak, amelyek között mindenki megtalálhatja majd az igényeinek, no és a pénztárcájának megfelelő változatot. A rendszermemória mennyiségét sajnálatos módon ezúttal 12 GB-ban maximalizálták a Toshiba szakemberei, azonban ez - figyelembe véve a várható felhasználási területet - nem tűnik jelentős megszorításnak. A választható háttértárak között az 1 TB-os merevlemez helyett 128 GB kapacitású SSD mellett is dönthetünk, így minden tekintetben korszerű megoldáshoz juthatunk a „Satellite Fusion” megvásárlásával.


Az újdonság hazai piacra lépésének időpontjával kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésünkre megerősített információ, az azonban bizonyos, hogy a külföldi webáruházak kínálatából akár már most is megvásárolható az eszköz.


Felfrissítette prémium notebook kínálatát a HP

A szórakoztatásra termett „ENVY” sorozat mind külső, mind belső értékeiben jelentős megújuláson ment keresztül.


A klasszikus 15,6 hüvelykes méret mellett 14-, illetve 17,3 inch-es változatban is megvásárolható újdonságok választásunktól függően Intel, vagy AMD platformra egyaránt épülhetnek; előbbi esetben az ötödik generációs „Core” széria i5, illetve i7 tagjai állnak rendelkezésünkre, míg a vörös oldalról választva az új „FX”, illetve „A10” család egyes példányaiból szemezgethetünk. A rendszermemória tekintetében Intel fronton 16 GB-nyi DDR3 modul jelenti majd a plafont, azonban érdekes módon AMD CPU választása esetén a maximális mennyiséget már mindössze 8 GB-ban határozta meg a gyártó. Hasonló szegregáció figyelhető meg az alkalmazható háttértárak tekintetében is: a kék sarok szerelmesei alapesetben 2 TB-os HDD-vel gazdálkodhatnak, az AMD processzorral ellátott konfigurációkban azonban csak 1 TB-os meghajtót kapunk az alapárban. Jóval fájóbb megkötés, hogy SSD opciót kizárólag Intel platform mellé kínál a gyártó, ahogyan hibrid háttértárakat is csak ezekhez a rendszerekhez választhatunk.


Érthetetlen módon az AMD konfigurációk tulajdonosainak a Bang & Olufsen műhelyéből származó hangrendszerről is le kell mondaniuk, amely a járulékos szoftveres extrák mellett 4 különálló hangszóróval, valamint egy kisméretű subwooferrel is hozzájárul a megszólaltatott hang szokásosnál jobb minőségéhez. Az alkalmazott kijelzők körében Full HD, illetve QHD+ felbontású megoldásokat mindkét fronton biztosít a HP, emellett természetesen érintésre érzékeny panelt is konfigurálhatunk az újdonságokba. Grafikus gyorsításhoz a két kisebb modell esetén sajnos kizárólag a processzorba integrált megoldás áll rendelkezésre, azonban a 17,3 hüvelykes változatba már GeForce GTX950M, valamint egy közelebbről meg nem nevezett AMD „R7” változat is kérhető. Szintén egyedi opció ebben a méretben a 4 TB-os merevlemez alkalmazása, amelynek köszönhetően a HD filmek szerelmeseinek sem kell majd egyhamar kiegészítő tárhely után nézniük.


A felfrissített „ENVY” sorozat egyes piacokon már néhány héten belül a boltok polcaira kerülhet, a forgalmazás hazai megkezdésének időpontjával kapcsolatban azonban egyelőre nem áll rendelkezésünkre hivatalosan megerősített információ.


SSD-vel bővíti termékpalettáját Zotac

Az elsősorban a grafikus kártyák, illetve a kisméretű asztali számítógépek szegmensében brillírozó vállalat a jelek szerint a szilárdtest meghajtók piacának tortájából is hasítana egy szeletet.


Az első körben Kínában bemutatkozó „Thunder Speed 120”-as típusjelű modell a teljesítményét tekintve egészen biztosan nem tör majd a legnagyobb gyártók babérjaira: a marketing anyag alapján a megoldás a szekvenciális műveletek vonatkozásában 170 MB/s-os írási, valamint 520 MB/s-os olvasási sebességgel „büszkélkedhet”, amely figyelembe véve a konkurens termékek hasonló értékeit, meglehetősen gyenge produkciónak tűnik. A közelebbről meg nem nevezett vezérlőt tartalmazó, 120 GB kapacitású fémházas eszköz SATA3-as csatolófelülettel rendelkezik, magassága pedig mindösszesen 7 milliméter, így megfelelő árazás esetén a visszafogott teljesítmény dacára ideális választás lehet például egy régebbi notebook felfrissítéséhez.


A „Thunder Speed 120” várható vételárával kapcsolatban egyelőre nem közölt információt a ZOTAC, ahogyan a piacra lépés pontos időpontját is homály fedi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.