Hirdetés

Hivatalos: bemutatkoztak az első AMD Ryzen processzorok



|

Március elején csak a felső kategóriás R7 modellek kerülnek piacra.

Hirdetés

Hihetetlen, de ezt is megértük: szerda délután az AMD hivatalosan is bejelentette a mától előrendelhető, 2017. március 2-től pedig elérhetővé váló első Ryzen processzorokat. Elsőként csak a felső kategóriás Ryzen R7 család tagjai kerülnek piacra, összesen három termékről van szó, mindegyik 8 processzormagot és 16 futtatói szálat kínál az alkalmazások számára. Az olcsóbb Ryzen 5 és Ryzen 3 szériákba tartozó modelleket ma nem leplezte le a gyártó, a termékek valamikor a belátható jövőben rajtolnak el.


Hirdetés


Kezdjünk a jó hírrel: a Zen architektúra bejelentésekor az AMD 40 százalékos előrelépést ígért az órajelenként végrehajtható utasítások számában (IPC, instructions per clock), ám a vállalatnak sikerült felülmúlnia a saját célját, az architektúra valójában 52 százalékot javult ezen a téren. A rossz hír az, hogy a ma bejelentett processzorok tesztjei csak 2017. március 2-án, azaz a piacra kerülésük napján válnak majd elérhetővé, már persze ha egy türelmetlen tesztelő fittyet nem hány az embargóra.



Végül néhány érdekesség a Ryzen kapcsán: a Zen architektúra tervezése négy éve kezdődött és kétmillió mérnöki munkaórát emésztett fel, a nyolcmagos Ryzen processzorokban pedig 4,8 milliárd 14 nanométeres tranzisztor és 2 kilométernyi belső "huzalozás" található.



(Forrás: AnandTech, Tom's Hardware)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.