Hirdetés

Hivatalosan is vége az Intel tik-tak stratégiának



|

Már évek óta mindenki tudta, de hivatalosan még nem mondta ki az Intel, hogy felhagy a Tik-tak fejlesztési stratégiával. Most ez is megtörtént, de akkor hova tovább és főként milyen tempóban?

Hirdetés

Olyan sokáig csodálatosan működött az Intel egyszerű, de nagyon feszített tempót diktáló stratégiája, a tik-tak. Ez azt jelentette, hogy az egyik évben gyártástechnológiai fejlesztés történik, majd a rákövetkező évben egy microarchitektúrális fejlesztés jelenik meg erre, az addigra már felfuttatott gyártástechnológiára felépítve. A kör több generáción át szuperül működött, de már a 22 nm-es csíkszélességnél adódtak gondok, a 14 nm pedig nagyon sokat csúszott. Mi jön ezután?

Hirdetés


Többet ketyeg

Az ütemterven túl sokat lazítani nem szabad, ez tiszta sor, máskülönben a konkurensek hamar az Intel fejére nőnek, azonban a gyártástechnológia fejlesztése már nem tartható kétéves ciklusokban. Éppen ezért nem meglepő a hír, hogy mostantól több microarchitektúrális fejlesztés is meg fog jelenni egy-egy adott csíkszélességen.


Ez a gyakorlatban legkorábban a Kaby Lake megjelenését érinti, amely az eredetileg tervezett 10 nm helyett a mostani Skylake-családnál használt 14 nm-en készül. Ebből azt is ki lehet találni, hogy a 10 nm-es gyártástechnológia is csúszik, méghozzá előre láthatólag 2017-re, ahol nem lepődnénk meg azon, ha ez az év második felét, végét jelentené.


Ezen a csíkszélességen aztán megint csak több CPU-család jelenik meg - a jelenlegi információk szerint három. Az első a Cannonlake lesz 2017-ben, majd ezt követi az Icelake, végül pedig 2019 második felében a Tigerlake.


Innen állítólag nem különösebben nehéz "leugrani" 7 nm-re, így itt két éves ciklussal számol az Intel, de persze előfordulhatnak olyan események, gyártáshatékonysági problémák, amelyek 2020-ra tolják át a jelenlegi csíkszélességnél kétszer kisebb chipek gyártását.


Agresszív mobilosok

Mindenképpen aggasztó azt látni, hogy a sokáig töretlenül legjobbnak, sőt, az iparág egyedüli urának előnye lassan elolvad. Ha a TSMC-nek ezúttal sikerül tartania a fejlesztési tempót, már 2018-ban megkezdheti a 7 nm-es sorozatgyártást. Ne feledjük a Samsungot sem, amelynek rendkívül fejlett gyártósorai vannak és az agresszív előrehaladás is garantált - egészen biztosak vagyunk benne, hogy mindent meg fog tenni a koreai cég, hogy átvehesse az Intel helyét a chipgyártásban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.