Hirdetés

Hogyan állítsuk be útválasztónkat?



|

Sok router rögtön kicsomagolás után üzemkész, mégis jobban járunk, ha kezünkbe vesszük az irányítást, és lefektetjük otthoni hálózatunk biztonságos alapjait.

Hirdetés

Nem kell varázslónak lenni ahhoz, hogy jól működő otthoni hálózatot hozzunk létre, akkor sem, ha a hálózati eszközeink nem támogatják a vezeték nélküli hálózathoz való automatikus és biztonságos csatlakozást (WPS). Legfontosabb, hogy biztosítsuk az útválasztót, beállítsuk a helyi hálózatot és a vezeték nélküli adatforgalmazást úgy, hogy később a hálózaton dolgozó kliensek – PC, laptop, NAS és médialejátszó – távoli elérése is könnyen megoldható legyen.

A router kézikönyvében általában megtaláljuk, hogy milyen IP-címen érhető el, és mi a gyári adminisztrátori fióknév, illetve jelszó. A vezetékes hálózathoz csatlakozva csak be kell írnunk a címet a böngészőbe és máris megpróbálhatunk belépni a menübe. Tipikus cím például a 192.168.1.1, de lehet más is; jelszónak és fióknévnek is igen gyakori még az admin, továbbá gyakori, hogy a jelszót a gyártó neve adja. Első dolgunk a jelszó megváltoztatása legyen egy csak általunk ismert és nem könnyen kikövetkeztethető karaktersorozatra. Tilos a családtagok neve, ismert hobbi, jeles dátumok és hasonlók alkalmazása, emellett használjunk legalább 8 karaktert, kis- és nagybetűket, valamint számjegyeket is a jelszó kreálásakor. A jelszóváltoztatást az útválasztó System menüjében szokták elhelyezni, jobbára a Password menüpontban. A System vagy a WAN (Internet) menüben találhatók a Remote Access (távoli hozzáférés) beállítások. Ha nem tervezzük, hogy távolról menedzseljük a routert, vagy az nem ismeri a titkosított kapcsolatot (HTTPS), akkor ezt biztonsági okokból érdemes kikapcsolni.

 

 

 

Ne használjuk titkosítás nélkül a Wi-Fit, ráadásul ma már a WEP sem elég biztonságos, célozzuk meg a WPA2-t


Vázoljuk fel magunkban, hogy milyen eszközök vannak otthoni hálózatunkban. A kliensjelleggel használt készülékek (noteszgép, médialejátszó, okostelefon vagy táblagép) számára a legjobb csatlakozási mód az automatikus (DHCP), amikor a router kioszt egy éppen szabad címet a csatlakozó eszköznek. (A DHCP a LAN-menüben kapcsolható be, de alapértelmezetten aktív.) Egy otthoni PC vagy NAS esetében jobb lehet a fix cím, amit a Windows hálózati központjában magunk adhatunk meg az adapterbeállításoknál. Itt az útválasztó címét kell beírni alapértelmezett átjáróként és ugyanezt használhatjuk a DNS-névkiszolgálók sorban. Ügyeljünk arra, hogy ütközések elkerülése végett olyan címet válasszunk, amely nem esik a DHCP-nél megadott, automatikusan kiosztható tartományba. Ugyanígy beállíthatunk saját IP-címet a NAS számára is annak saját adminisztrációs webmenüjében. A saját IP-cím birtokában könnyebben adható meg később portátirányítás (Port Forward), amit a szerverfunkciók (FTP, BitTorrent) és játékok is sokszor igényelnek.

 

 

 

 

A Windows 7 Hálózati központjában az adapterbeállításoknál adhatunk meg tetszés szerinti IP-címet a PC számára


A vezetékes és vezeték nélküli adatforgalom a legtöbb útválasztónál közös hálózatot alkot, így a hanyag Wi-Fi-beállítások aláássák az egész helyi hálózatunk biztonságát is. Mielőbb ellenőrizzük, hogy be van-e állítva titkosítás, és az megfelelő-e. A WEP-titkosítás percek alatt feltörhető, inkább válasszuk a WPA2 vagy WPA valamely változatát. Itt általában legalább 8 karakteres kulcsszót kell megadnunk, ahol alkalmazzuk a biztonságos jelszavakkal kapcsolatban már ismert elveket. Tovább nehezíthető a behatolók dolga a MAC-szűrés (MAC address filter) használatával, ahol meg kell adnunk minden forgalomban résztvevő eszköz illetékes hálózati adapterének MAC-címét. A hosszú számsorokat a jobb routerek automatikusan lekérdezik, így sok gépelést megspórolnak, egyébként a PC-n a parancssorból begépelt ipconfig /all felsorolja az adapterek fizikai (MAC) címeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.