Hirdetés

Hogyan hasznosítsuk a kiszuperált PC-t



|

Vettünk egy jobb, erősebb gépet? A régit sem érdemes kidobni, hiszen rengeteg módon felhasználhatjuk.

Hirdetés

Az iskolakezdési-, Black Friday és egyéb év végi akcióknak köszönhetően sokan ruháznak be egy új számítógépbe. A számítástechnika rohamos fejlődése miatt egy néhány évvel ezelőtti konfig már nem sokat ér (különösen akkor, ha már a vásárlás pillanatában sem volt csúcskategóriás), a szervizek és kereskedők sokszor alig akarják bevenni ezeket, pedig sok esetben tehetnek nagyon jó szolgálatot.

Az új gép mellett a régi masina már nem igazán rúg labdába, de számos kisegítő lehetőségnek és alternatív felhasználási módnak köszönhetően még néhány évig jó szolgálatot tehet a gép attól függetlenül, hogy a legújabb játékok futtatására már nem alkalmas.

Hirdetés

HTPC 

A nappali általában a családi szórakozás központja, és bár az okostévék már javarészt képesek kiváltani egy számítógépet, azért vannak olyan helyzetek, amikor jól jön egy PC. Egy multimédiás HTPC különösen jó szolgálatot tehet, hiszen a segítségével bármikor zenét vagy videót streamelhetünk a nagy  képernyőre, hardvertől függően pedig akár DVD vagy Blu-ray filmeket is lejátszhatunk anélkül, hogy ehhez egy külön lejátszót kéne vennünk. A dedikált PC megkönnyíti majd a tévé előtti internetezést is, hiszen általában jóval könnyebb erről szörfözni a weben, mintha az okostévék beépített funkcióit használnánk, arról nem is beszélve, hogy akár játszhatunk is, köszönhetően egy nemrég bevezetett szolgáltatásnak

 

 

Steam Stream

A Valve platofrmján néhány hónappal ezelőtt vezették be az In-home streaming szolgáltatást, amelynek lényege, hogy nem kell a gép előtt ülnünk ahhoz, hogy játszhassunk a játékokkal. A hálózaton belül bárhonnan bejelentkezhetünk a saját fiókunkba és elindíthatjuk a játékot az erősebb gépen úgy, hogy az irányítást egy másik PC-n vagy laptopon keresztül oldjuk meg. Ennek köszönhetően nem kell kihoznunk a gamer PC-t a szobából, hiszen a HTPC-n keresztül a TV-re streamelhetjük a játékokat, hogy azokat a kanapén ülve egy kontrollerrel a kezünkben toljuk végig.

 

 

Számítógép a gyereknek

Ma már a legfiatalabb korosztály szórakozása is elsősorban a virtuális térből jön, ez pedig sajnos nem olcsó mulatság. A legtöbben persze a konzolt választják, hiszen kevesebb vele a gond, csak be kell helyezni a lemezt és már indul is a játék, de ha ennél többet akarunk, érdemes lehet a gyerekeket már fiatal korban megismertetni az informatika rejtelmeivel. Amilyen irányba halad a világ, nem lehet elég korán kezdeni. Egy egyedi operációs rendszerrel (Qimo for Kids, Edubunto, DoudouLinux) akár teljesen gyerekbaráttá is tehetjük a kezelőfelületet, így kárt okozni biztosan nem fognak, a játszva tanulás lehetősége viszont továbbra is megmarad.

 

 

Web szerver

Egy kiszuperált gép remek lehetőséget jelent, hogy többet tudjunk meg a weboldalak működéséről azáltal, hogy saját szervert üzemeltetünk. Ez különösen akkor jöhet jól, ha blogot vagy valami hasonló weboldalt üzemeltetünk, hiszen rengeteget spórolhatunk azon, ha nem kell a kiszolgálónak fizetnünk. Nagy forgalmat bonyolító oldalt azért ne próbáljunk meg otthonról fenntartani, mert néhány kattintással még nem lesz gond, de az otthoni netünk jó eséllyel nem lesz elég gyors egy nagyobb oldal üzemeltetéséhez.

 

 

Otthoni fájlszerver

Ha a webes dolgok annyira nem hoznak minket lázba, egy megosztott háttértároló mindig jó szolgálatot tehet, nem csak nekünk, hanem az egész család számára is. Ide összegyűjthetjük az általunk letöltött összes képet, zenét. filmet vagy egyéb tartalmat, amit aztán a hálózat minden felhasználója egy kattintással elér. Néhány egyszerű szoftver segítségével könnyen kialakíthatjuk a saját szerverünket,így nem kell feltétlenül egy húzósabb NAS szerverre költeni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.