Hirdetés

Hogyan mentsük meg a fertőzött Lenovo gépünket



|

AAlapjáraton sem szeretjük az előre telepített szoftvereket főleg akkor, ha még kárt is okoznak a gépünkben.

Hirdetés

A Lenovo évekkel ezelőtt "adta el magát" különböző cégeknek és egyéb hirdetőknek, akik így rengeteg alkalmazást telepíthettek a Lenovo gépekre. Gyárilag nem csak az üres operációs rendszer, hanem számos "kisegítő alkalmazás" került a gépekre, amelyek elvileg kényelmesebbé és gyorsabbá teszik a mindennapi használatot.

Elvileg ilyen a Superfish is, amely segít a felhasználóknak vizuálisan is felfedezni a termékeket, ugyanis ha rákeresünk valamire, akkor a képek elemzése után  a Superfish átfésüli a netet, hogy biztosan a legjobb ajánlatot válasszuk. A probléma ott kezdődik, hogy a program rengeteg kéretlen hirdetést zúdít a felhasználóra, emellett pedig telepíti a saját tanúsítványait is, így képes kényes adatok, például a bankokkal történő kommunikáció dekódolására.

Hirdetés

Honnan tudhatjuk meg, hogy érintettek vagyunk-e?

A Lenovo nem árulta el, hogy pontosan mely gépeket érinti a probléma, de egy egyszerű weboldal segítségével szerencsére kideríthetjük.  Elég ha erre vagy erre a linkre kattintunk, így azonnal meghatározhatjuk, hogy fertőzöttek vagyunk-e. A Lenovo egyrészről elnézést kért a felhasználóktól, másrészt kiadta a saját, automatikus eltávolító programját, de akkor járunk a legjobban, ha mi magunk végezzük el a lépéseket.

Mint minden más esetben, a Vezérlőpult / Programok telepítése és törlése menüpontjában kell kutakodnunk, és ha megtaláltuk az alkalmazást, azonnal távolítsuk el. Ezzel persze nem ér véget a kálváriánk, hiszen a tanúsítványok továbbra is megmaradnak a gépünkön, így ezektől is érdemes mihamarabb megszabadulni.

 

 

Tanúsítványok törlése

Nyissuk meg a start menüt, majd a keresőbe írjuk be a "certmgr.msc" kifejezést. Találatként megkapjuk majd a Tanúsítványkezelőt, ezt elindítva juthatunk közelebb a megoldáshoz. Válasszuk a megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók menüpontot, majd nyissuk meg a tanúsítványokat. Keressük ki azokat a találatokat, amelyeket a Superfish engedélyezett, majd jobb gombbal töröljük őket. Indítsuk újra a böngészőt, aztán látogassuk meg újra az előbb említett oldalakat, hogy meggyőződjünk arról, hogy sikerült eltakarítani az adware-t.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.