Hirdetés

Hogyan őrizzük házunkat? Segít egy IP kamera!



|

A Linksys biztonsági kamerája által közvetített képet nemcsak az interneten vagy a Linksys szoftverrel lehet nyomon követni, hanem mobiltelefonon is. Segítünk a beállításban!

Hirdetés

Mielőtt nekikezdenénk a konfigurálásnak, szeretnénk néhány rövid tippet adni az induláshoz. Nem árt, ha minimális mértékben ugyan, de tisztában vagyunk a hálózati beállításokkal és alapfogalmakkal, mint például dinamikus DNS, DHCP és titkosítás. Mindenképpen szenteljünk egy kis időt útválasztónk – routerünk – beállításainak megismerésére, ha nem lennénk még elég rutinosak.

A biztonsági kamera beállítását először kábeles összeköttetéssel kell elvégezni, pontosabban a kamerát csatlakoztatni kell a routerhez. Amennyiben útválasztónk a DHCP segítségével automatikusan oszt IP-címeket, úgy a router menüjében tájékozódhatunk róla, hogy melyik IP-címet kapta meg a kamera. Ha a kapott IP-címet beírjuk gépünk böngészőjébe, bejuthatunk a kamera menüjébe, ahol elvégezhetjük a számunkra szükséges beállításokat. Ha valamilyen oknál fogva nem lenne kapcsolat – például a kamerán nem világít folyamatosan a kék LED –, akkor használjuk a kamera házán található reset gombot és próbálkozzunk újra.

Ahhoz, hogy kívülről, azaz az internet felől egyszerűen elérjük kameránkat, érdemes egy dinamikus DNS-szolgáltatóhoz kapcsolódnunk. Ezzel a szolgáltatással összekapcsolhatjuk otthoni IP-címünket egy általunk választott domain névvel, így sokkal könnyebben érhetjük el kameránkat, mintha egy számsort kéne begépelnünk a címsorba – ami akár meg is változhat közben, ha internetszolgáltatónk nem állandó (fix) IP-címeket oszt.

Sok cég ingyen és bérmentve kínál dinamikus DNS-t, mi a legismertebbet, a DynDNS.com szolgáltatását vettük igénybe, ahol gyakorlatilag (angoltudástól függően) 5–10 perc alatt létrehozhatjuk saját fiókunkat és címünket.
Néhány régebbi router nem kezeli még a dinamikus DNS-szolgáltatást, ilyen esetben használhatjuk a kamerába épített Linksys-féle TZO dinamikus DNS-szolgáltatást, ami egy évig ingyenes, utána évenként 19,95 dollár – a regisztráció itt is rendkívül egyszerű.


Lépésről lépésre


1. Hívjuk be böngészőnkben a kamera adminisztrációs felületét a már kiderített IP-cím segítségével és válasszuk az Advanced configuration opciót (felhasználónév és jelszó alapbeállításban: admin/admin).

20090514-linksys-mesterfogas-01.jpg


2. Adjunk nevet a kamerának, állítsuk be az időzónát és szinkronizáljuk az időt a PC-vel (Synch with PC gomb). A gyors és zökkenőmentes Wi-Fi-kapcsolódás érdekében a Configuration type legördülő menüben válasszunk fix IP-címet (Fixed IP Address).

 

20090514-linksys-mesterfogas-02.jpg


3. A vezeték nélküli beállításoknál (Wireless settings) az SSID-hez annak a routernek az SSID-jét írjuk be, amire csatlakoztatni szeretnénk a kamerát, a Network type pedig útválasztók esetén „Infrastructure” legyen. Ha hálózatunk védett, akkor ez után az Edit Security Settings fülre kattintsunk.

 

20090514-linksys-mesterfogas-03.jpg


4. A kamera képes csatlakozni WEP/WPA/WPA2-védelemmel ellátott hálózatokra, így válasszuk ki a router beállításaival megegyező titkosítási módszert és a Shared key részbe írjuk azt a jelszót, amivel a titkosított hálózatra tudunk csatlakozni. A beállításokat véglegesítsük az Apply gombbal.

20090514-linksys-mesterfogas-04.jpg


5. A bal oldali, Image menü beállítása alatt engedélyezzük a Mobile Streaming opciót és állítsuk a Fixed Qualityt High-ra, a Max Frame Rate-et 15-re és az Access Code-ot egy tetszőleges számsorra. Ez utóbbi egy biztonsági számsorozat, aminek hiányában illetéktelenek nem tudják megnézni a képet. A beállításokat mentsük az Apply gombbal.

20090514-linksys-mesterfogas-05.jpg


Folytatjuk a beállításokat


6. Az Options menüben az átvitelhez szükséges portok számát szükséges megadni. Fontos, hogy az Alternate Web Access Portot engedélyezzük és olyan portszámot adjunk meg, ami még nem foglalt, mivel a távoli elérés (számítógépről) ezen keresztül valósítható meg. Az RTSP/RTP-portokat a képen látható módon adjuk meg, majd végül nyomjunk az Apply gombra.

20090514-linksys-mesterfogas-06.jpg


7. Említettük, hogy szükség lesz dinamikus DNS-szolgáltatásra. Regisztráljunk, majd a belépést követően hozzuk létre saját hostnevünket, ami mellé válasszunk a felajánlott domain nevek közül, majd kattintsunk a Create Host gombra. Az IP-cím beállítása most nem feltétlenül szükséges, mivel ennek folyamatos frissítését a routerünk fogja elvégezni.

20090514-linksys-mesterfogas-07.jpg


8. Ehhez azonban először be kell jelentkeznünk útválasztónk adminisztrációs felületére. Keressük meg a Dynamic DNS vagy DDNS beállításokat (2-3 éve mindegyik routerbe bekerült ez a szolgáltatás). A Hostname sorba írjuk be az előbb választott címet, a Username és Password sorba pedig azt a felhasználónév és jelszó párost adjuk meg, amit a DynDNS regisztráció során választottunk. Mentsük el a beállításokat, és ha mindent jól csináltunk, akkor a Status sorban a „Connected” feliratot kell látnunk.

20090514-linksys-mesterfogas-08.jpg


9. Még mindig a router adminisztrációs felületén maradva a portok átirányítását kell beállítanunk a Port Forward szekcióban. Korábban (6-os kép) az 1024-es portot választottuk a webes, az 1054-est pedig a mobilos eléréshez. Mindkét portot külön-külön vegyük fel az átirányítási listára a kamera IP-címéhez párosítva (TCP- és UDP-protokollra egyaránt, illetve, ha van, akkor Incoming és Outgoing irányokba is). Mentsük a beállításokat és lépjünk ki.

20090514-linksys-mesterfogas-09.jpg


10. Ha mindent jól csináltunk, akkor PC-ről a http://hostnév.domainnév:portszám/ (esetünkben http://pcwtest.homeip.net:1024/), mobilról pedig az rstp://hostnév.domainnév:1054/acces_code (esetünkben rtsp://pcwtest.homeip.net:1054/1234) címen érhető el a kamera képe.

20090514-linksys-mesterfogas-10.jpg
 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.