Hirdetés

Hogyan válasszunk külső merevlemezt?



|

A külső merevlemezek egyre jobbak, az árak egyre alacsonyabbak - nem árt körültekintően megnézni, melyiket visszük haza. A PC World tanácsai vásárlás előtt.

Hirdetés

Nagy szerencséjük van a vásárlóknak a merevlemezeket illetően, ugyanis ez az a termékcsoport, amely folyamatosan és egyelőre töretlenül fejlődik kapacitásban és teljesítményben is, míg az árak kis mértékben ugyan, de csökkennek. Ennek folyományaként minél később vásárol valaki merevlemezt, annál olcsóbban juthat hozzá ugyanakkora adattároló területhez, így nem is árt, ha kicsit elgondolkodunk választás előtt.

20091001-hordozhato-mobil-merevlemez-hdd.jpg


Az elmúlt néhány évben markánsan megkülönböztették a felhasználók a normál, 3,5 hüvelykes és a noteszgépekben használatos, 2,5 hüvelykes meghajtókra épülő külső adattárolókat. Ez nem véletlen, hiszen jó ideig akár kétszer annyiba került egy kis méretű meghajtó, mint egy normál, a különbséget hordozhatóság, könnyedség tekintetében pedig mindannyian ismerjük. Probléma volt még az is, hogy jelentős lemaradásban voltak a kis meghajtók kapacitás és teljesítmény terén is, külső adattároló esetében általában főleg az első jelenthet problémát. 2,5 hüvelykes modellekből ma már lényegesen többet adnak el, ami jól mutatja, hogy az utóbbi évek fejlesztései végre egy szintre hozták a két termékcsoportot, nincs már többszörös eltérés – kapacitásban és teljesítményben is csökkent a nagy meghajtók előnye. Utóbbira jó példa a Western Digital VelociRaptor, amely csúcsteljesítményű 3,5-ös belső merevlemez létére belül egy 2,5 hüvelykes egységet tartalmaz. A lényeg, hogy ma már érdemes kisebb méretben gondolkozni, az árkülönbség két azonos kapacitású mellett a legtöbb esetben csak néhány ezer forint.

Persze nemcsak a méret a lényeg, a másik kérdéses pont a csatlakozás. Már jó pár éve az USB 2.0 az általánosan használt szinte minden külső eszközben, azonban a kezdetben bőségesnek vélt 480 mbps átviteli sebesség a mai terabájtos adattárolók korában kényelmetlenül lassúvá vált. Kisebb névleges sebessége ellenére a gyakorlatban érezhetően jobb teljesítményt nyújthat a FireWire csatlakozás, de ez sem jelent elsöprő különbséget. Ha a belső merevlemezek teljesítményét szeretnénk élvezni hordozható adattárolókon, akkor eSATA-csatlakozással rendelkező terméket keressünk. Az USB 2.0-hoz némileg hasonló aljzatba csatlakoztatható merevlemezek gyakorlatilag ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint a belső SATA-meghajtók.

Ha 2,5-es méretben gondolkozunk, akkor jogos igény, hogy a meghajtó lehetőleg elégedjen meg az USB-port adta árammennyiséggel és ne kelljen a külső tápegységgel is bajlódni. Sajnos a leadható áram mennyisége nagymértékben függ az adott számítógéptől, így előfordulhat, hogy az elvileg külső tápellátást nem igénylő meghajtó nem indul el. Ilyenkor segíthet egy Y (táp céljára külön USB-ággal rendelkező) USB-kábel használata egy 220 voltos USB-tápadapterrel kombinálva. Általános tapasztalataink szerint legjobban a natív USB-csatlakozással ellátott modern modellek gazdálkodnak az energiával, mivel nem tartalmaznak (S)ATA-USB átalakítót. Ilyen merevlemezeket árul például a Samsung vagy a Freecom.

3,5 hüvelykes meghajtók esetében a tápellátás mindenképpen külső adapterrel megoldott, nem lesznek problémáink az árammal. További előny lehet, hogy számos 3,5 hüvelykes modellbe építenek extra szolgáltatásokat, amelyek segítenek sokoldalúbban használni magát a merevlemezt. Kaphatók olyan modellek, amelyeket Ethernet-csatlakozással is felszereltek és hálózati háttértárként, NAS-ként is működhetnek. Alapvető kiszolgáló funkciókat képesek ellátni, így a rajtuk tárolt adatok megoszthatók a helyi hálózaton. Ha nagy méretű állományokat (például videókat) mozgatunk, akkor törekedjünk gigabites Ethernet-csatlakozású és nagy teljesítményű modellt választani. Másik gyakori megközelítés, hogy a külső merevlemezt médialejátszó-áramkörökkel látják el, így a tévéhez csatlakoztatva közvetlenül képes visszaadni az USB-csatlakozás révén PC-ről rá másolt zenéket, képeket és videókat.


A következő oldalon pár példát mutatunk a cikk megszületésekor kapható termékekről és áraikról.


Áruk és árak 2009. októberében


20091001-iomega-nas.jpg
Iomega Home Media Network Hard Drive

hopp.pcworld.hu/6313

35 000 Ft

Csatlakozás: USB 2.0, Ethernet

Kapacitás: 500 GB

Belső merevlemez: 3,5 hüvelykes

Méretek: 199×125×40 mm




20091001-western-digital-mybook.jpg
Western Digital My Book Essential 2.0 1TB

hopp.pcworld.hu/6314

27 275 Ft

Csatlakozás: USB 2.0

Kapacitás: 1000 GB

Belső merevlemez: 3,5 hüvelykes

Méretek: 54×166×137 mm




20091001-plextor-media-x.jpg
Plextor MediaX PX-MPM500U

hopp.pcworld.hu/6315

54 125 Ft

Csatlakozás: USB 2.0, video- és audiokimenetek

Kapacitás: 500 GB

Belső merevlemez: 2,5 hüvelykes

Méretek: 132×78×18 mm


20091001-western-digital-passport.jpg
Western Digital My Passport Essential 500GB

hopp.pcworld.hu/6316

22 695 Ft

Csatlakozás: USB 2.0

Kapacitás: 500 GB

Belső merevlemez: 2,5 hüvelykes

Méretek: 80×15×126 mm


20091001-samsung-s2-portable.jpg
Samsung S2 Portable 500GB

hopp.pcworld.hu/6317

24 713 Ft

Csatlakozás: natív USB 2.0

Kapacitás: 500 GB

Belső merevlemez: 2,5 hüvelykes

Méretek: 82×17×111 mm

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.