Hirdetés

Hogyan válasszunk nyomtatót tanuláshoz?



|

Mindig is anyagi kihívást jelentett az iskolakezdés. Ingyen nyomtató és tinta egyelőre nincs, de tippjeink segítenek, hogy legalább a printer beszerzésén ne veszítsünk

Hirdetés

Ha iskolai munkáink elkészítéséhez keresünk megoldást, akkor először is vegyük számításba, hogy egymagunknak szükségünk van-e külön személyi nyomtatóra vagy multifunkciós berendezésre. Ha egy félévben csak egy-két alkalommal nyomtatunk néhány rövid dolgozatot, arra jó megoldás lehet egy nyomtató-másoló üzlet, ahol bérnyomtatást végeznek. Ha ezt választjuk, akkor biztos, hogy nem szárad be a nyomtatófej és a (látszólag) hirtelen kifogyott patron vagy kazetta pótlása sem hoz minket nehéz anyagi helyzetbe. No és lakótársaink sem nyomtatják el készleteinket.

 

 

office beallitas font menteshez

 Ha másik gépen vagy másolószalonban nyomtatjuk ki Word dokumentumunkat,
akkor a beállításokban kapcsoljuk be a fontok beágyazását!

 

Bérnyomtatás esetén legcélszerűbb, ha PDF formátumba konvertáljuk a nyomtatandókat, mert ekkor biztosak lehetünk abban, hogy az oldalak pontosan úgy fognak kinézni, ahogy mi azt a monitoron előzőleg láthattuk. Ha mindenképpen ragaszkodunk a Word Dokumentum formátumhoz, akkor a Microsoft Office beállításaiban jelöljük be a betűkészletek beágyazása kapcsolót, mert nem biztos, hogy a másoló szalon számítógépén megvannak azok a betűkészletek, amiket otthon használunk.

 

 

Amennyiben több diákoskodunk egy lakásban, úgy érdemes lehet közös nyomtatót használni. A kis, személyi nyomtatók nem adnak lehetőséget elszámolás vezetésére, ezzel számolnunk kell. Akad ugyan olyan tintasugaras készülék, mely olcsóbban dolgozik a személyi lézereknél, de mindenképpen jobban kalkulálhatók a költségek lézernyomtatók esetén, mivel nincsen üresjáratban szerviz tinta veszteség. Ha miénk a nyomtató, akkor a tonerkazetta árát a kapacitással (oldalszám) elosztva megkapjuk az egy szövegoldalra eső festék költséget. Számoljuk hozzá a papírt és némi többletet is, különösen, ha ábrákat is tartalmaznak az oldalak.

 

 

kompakt lézernyomtató toner kazetta

 

Ha nem hengert is tartalmazó kompakt kazettával kelle feltölteni lézernyomtatónkat, akkor a toner mellett egyéb kellékanyagok rendszeres beszerzését is be kell kalkulálnunk a költségekbe  
 

 

 

Ha lézernyomtatónál minden költséggel számolni szeretnénk, akkor sok esetben nem elég a toner (festékpor) kazetta árát figyelembe venni. A kompakt (minden egyben, így hengert is tartalmazó) tonerkazettás megoldások esetében általában nincsenek további kopóeszközök, de más esetekben igen. Nézzünk utána a specifikációkban hogy az élettartam során (50-100 000 oldal) hány oldalanként kell fényhengert, papírtovábbító szalagot, hulladék toner gyűjtő kazettát, fixálóművet és egyebeket vásárolni a készülékhez és ezek árát is kalkuláljuk bele az árba.

 

 

kulon takarekos tinta patron
 

 A különálló patronok elvileg takarékosabbak, de ha csak egy-két hetente nyomtatunk, akkor sokkal jobban járunk egy két kazettás (háromszínű és fekete) megoldással

 

 

Olcsóbban juthatunk belépő szintű tintasugaras nyomtatóhoz, mint lézerhez és így a színek és a fotónyomtatás világa is megnyílik előttünk. Ugyanakkor nem árt tudnunk, hogy a tintasugaras kellékanyagokon megadott (ISO előírásoknak megfelelően mért) kapacitás értékek folyamatos nyomtatásra vonatkoznak. A gyakorlatban a fej karbantartása is tintát igényel, hogy mennyit az az aktív és az állásidő hosszától, a készülék konstrukciójától és a tinta jellegétől is függ, a veszteség normál esetben úgy 35%-ig terjedhet. Legtöbbet a belépő szintű piezo fejet és pigment tintát alkalmazó készülékek „pazarolnak” el a tintából (azok is, ahol a patronok színenként cserélhetők). Ezután jön a többi (nem pigment tintát alkalmazó) fix fejes, színenként cserélhető patronos masina. Legkevesebbet az alsó árkategóriában a kompakt festékkazettás nyomtatók pazarolnak, ráadásul itt a fej az új patronnal együtt cserélődik, vagyis a beszáradás réme csak a festékkazettát és nem az egész nyomtatót fenyegeti.

 

 

Beszáradástól a modern tintasugarasoknál csak akkor kell tartanunk, ha hetekre áramtalanítjuk a masinát, egyébiránt az gondoskodik saját karbantartásáról. Ha a fix fejből eltávolítjuk a kiürült patronokat az újak behelyezésére pedig nem kerül sor azonnal, az is fejhibához vezethet, járjunk el körültekintően.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.