Hirdetés

Hogyan vásároljunk olcsó HD videokamerát?



|

Nem csak több százezer forintos kamerákkal videózhatunk HD minőségben, meglepően olcsón kaphatunk mozgóképkészítésre alkalmas kütyüket.

Hirdetés

Néhány éve még elképesztő összegekbe került és csak a legszerencsésebbek engedhették meg maguknak, hogy szintén méregdrága lapostévéhez csatlakoztatva részletesebb képet kapjanak, amint emlékeiket visszanézik. A HD fogyasztói videokamerákról van szó, melyek az évek során fokozatosan lettek egyre olcsóbban hozzáférhetőek, sőt, új, könnyített generációjuk is elérhető, viszonylag elviselhető áron. A szélessávú internet, a HD felbontású tartalmakat kínáló video-megosztó közösségi oldalak és a személyi számítógépek teljesítményének további növekedése - megfelelő szoftverrel ma már egy alap számítógépen is szerkeszthető akár Full HD videofelvétel - hívta életre az olcsó, egyszerűen kezelhető nagy felbontású kamerák jelenlegi generációját.

 

Minőség mindenek előtt?

 

Hagyományosan azon igyekeznek a tervezők, hogy minél jobb kép- és hangminőséget biztosítsanak a fogyasztói készülékekben is, áldásos tevékenységük nyomán egyre jobb képminőséget élvezhetünk a 80 000 Ft feletti árkategóriában, egyre fejlettebb zajszűrő és képstabilizáló rendszerek „egyengetik" a nagy felbontású mozgóképet. Csakhogy ezek a készülékek az átlagos felhasználónak nem csak drágák, de túl nagyok is és használatuk is körülményes, hiszen egy HDV szalagos videokamera felvételeinek átjátszása ugyanolyan lassú, mint végignézése.

 

 

Egy minőségi FUll HD videokameráért több, mint 200 ezer Ft-ot is elkérnek
képünkön a 3D felvételre is képes Panasonic HDC-SDT750 

 

A minőségi trenddel némileg ellentétes irányból indult az olcsó memóriakártyás masinák dömpingje, az első nevesebb fecske, a Cisco Flip kamera nyomán. A YouTube és más hasonló videomegosztó oldalak sikere miatt tömeges igény lépett fel a videokészítésre a PC felhasználók körében és kezdtek megjelenni egyre másra a nagy felbontású, de képminőségben (színmélység, effektív felbontás, képtartás, fénymérés) kevésbé kiváló modellek. Az elsődleges cél ezeknél a készülékeknél, hogy olcsón (25-40 000 Ft) hozzáférhetők legyenek és a standard videós eszközöknél nagyobb felbontást kínáljanak. A legolcsóbbak 1280×720 képpontos progresszív, a fejlettebbek Full DH felbonttású, azaz 1920×1080 képpontból álló mozgóképet vesznek fel. (A progresszív felvétel jobban illik a PC-s felhasználáshoz, mert nem váltott félképeket, hanem a teljes képkockákat tartalmaz.) Szinte kivétel nélkül valamilyen MPEG-4, leggyakrabban H.264 tömörítést használnak, mely nem veszteségmentes, de elég gondos ahhoz, hogy megosztó oldalak minőségéhez megfeleljen és már 4 GB-os tárterület en is számottevő, egy órás játékidőt biztosítson. Aki megelégszik a YouTube HD videók minőségével, az értékelni fogja a kis eszközök adta minőséget.

 

 

Minél inkább kéznél van, annál jobb!

 

A hagyományos, igényes szórakoztatóelektronikai konstrukciókhoz szokott közönség bizonyos, hogy nem lesz elégedett ezeknek a készülékeknek a képminőségével, hiszen a kicsi, gyakran fix fókuszos objektív és kis fizikai méretű, zajos érzékelő, az optikai képstabilizátor és zoom hiánya és a kis kijelző nem biztosít olyan szintű élményt, mint amit megszokhattak. Viszont ezek a készülékek jeleskednek használhatóságban és hordozhatóságban is. Kezelésük sok esetben végtelenül egyszerű, a hagyományos, nagy hasáb-kamerákkal ellentétben elférnek egy zsebben és a PC-hez USB-n csatlakoztatva már másolhatjuk és szerkeszthetjük is anyagainkat, hogy feltöltve megosszuk őket az egész világgal, illetve a kiválasztottakkal.

 

Választáskor előnyt jelent a képérzékelő nagyobb fizikai mérete (az 1/3,2" tehát jobb, mint az 1/4"), a nagyobb érzékelő nagyobb fényérzékelő felületet, így kevesebb képi zajt biztosíthat. Az elektronikus képstabilizátor (ez előfordul, hogy a legnagyobb felbontásban nem működik) is igen sokat segíthet, ha van elég fény a felvételhez, de beltéren az optikai stabilizátor lenne az igazi - ez az alsó árkategóriában nagyon ritka.


A nagyobb fizikai méretű lencse több fényt képes összegyűjteni, ami jobb minőségű felvételt eredményezhet. Ha azonban a készülékekről készült fotókat nézzük, gyakran olyan díszítőelem veszik körül a gombostűfejnyi optikát, mely azt a valóságosnál jóval nagyobbnak tünteti fel. Érdemes rákeresni a készülék nevére, a video-megosztó oldalakon sokszor találhatunk mintafelvételeket vagy bemutató videókat, amik - levágva a marketinges sallangokat - sokkal inkább képet adnak az eszköz biztosította lehetőségekről, mint egy szimpla termékfotó.

 

 

 

A MicroSDHC kártyák a rendszerint mellékelt adapterrel
tökéletesen használhatók SDHC foglalatokban is

 


Sok készülék tartalmaz egy minimális méretű beépített memóriát, ám a 64-256 MB csak arra elég, hogy fotókat készítsünk, videózás tekintetében csak mintegy 4 GB-tól vesszük gyakorlati hasznát a beépített tárterületnek. Többféle kártyaformátum van használatban kamerák esetében is, jelenleg a legelterjedtebb az SDHC és memóriakártya kapacitáshoz is SDHC/XC alapokon juthatunk a legolcsóbban.

 

5 olcsó HD videós eszköz

 

 

 

 

Cisco Flip Ultra HD

 

Ár: 29 999 Ft

Felbontás:  720p, 30 fps (H.264)

Memória: 4 GB beépített, kártyahely nincs

Stabilizátor: nincs

Objektív: Fix fókusz, zoom nincs

Csatlakozás: USB, HDMI mini

 

 

 

 

 

 

Samsung HMX-E10OP

 

Ár: 36 693 Ft

Felbontás: 1080p, 30 fps (H.264)

Memória: Micro SD kártyahely

Stabilizátor: nincs

Objektív: autofókusz, zoom nincs

Csatlakozás: USB, HDMI

 

 

 

 

 

 

 

 

Kodak Zi8

 

Ár: 24 900 Ft

Felbontás: 1080p, 30 fps (H.264)

Memória: 128 MB beépített, SD/SDHC kártyahely

Stabilizátor: nincs

Objektív: fix fókusz, zoom nincs

Csatlakozás: USB, HDMI, AV, mikrofon bemenet

 

 

 

 

 

 

Toshiba Camileo S20

 

 

Ár: 29 900 Ft

Felbontás: 1080p, 30 fps (H.264)

Memória: 128 MB beépített, SD/SDHC kártyahely

Stabilizátor: digitális (csak 720p felbontásig)

Objektív: fix fókusz, zoom nincs

Csatlakozás: USB, HDMI, AV

 

 

 

 

 

 

 

Panasonic HM-TA1

 

Ár: 35 900 Ft

Felbontás: 1080p, 30 fps (H.264)

Memória: SD/SDHC/SDXC kártyahely

Stabilizátor: digitális

Objektív: auto fókusz, zoom nincs

Csatlakozás: USB, AV

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.