Hirdetés

Holnap rajtol a Blu-ray



|

A Blu-ray megjelenésével Amerikában holnap kezdetét veszi a formátumháború

Hirdetés

Az Egyesült Államokban a holnapi napon kerül piacra az első Blu-ray lejátszó, a Samsung BD-1000, valamint nyolc darab kasszasiker film is, melyek a Sony Entertainment gondozásában készültek: Terminátor, 50 első randi, Az ötödik elem stb. Júliusban további nagysikerű Blu-ray filmre számíthatunk, mint például az Elemi ösztön 2, Lopakodó, Lovagregény, Ultraviolet és még sok más.

Kép 1

A két formátum technológiailag nem sokban tér el egymástól, hiszen mindkettőben kék lézer dolgozik, ugyanazt a tömörítési eljárást alkalmazzák, és mindkettő ugyanazt a célt szolgálja -- azonban a technikai megvalósításban jelentős különbségeket fedezhetünk fel.

Kép 2
Felmérések szerint a két formátum közötti háborút a filmek és azok kiadói befolyásolják leginkább, ugyanis a kiadók dönthetik el, hogy Blu-ray vagy HD DVD formátumban jelentetik meg a filmjeiket.

A másik döntő tényező a készülékek ára lehet: a Toshiba HD-A1 HD DVD lejátszó 500 dollár körüli áron szerezhető be, míg a Samsung Blu-ray lejátszó ennek éppen a duplája, 1000 dolláros áron kerül forgalomba. A lemezárak tekintetében nincs nagy különbség, mindkét formátumhoz 20 dollár körüli áron lehet majd hozzájutni.

A most kibontakozó "HD" csata valószínűleg várakozó álláspontra kényszeríti a legtöbb felhasználót --szerintük jobb megvárni, míg kiderül, hogy melyik formátum az erősebb, és melyikbe érdemes pénzt fektetni. Az így kialakuló helyzet hasonlít az 1960-as évekhez, amikor a Betamax és a VHS vívott nagy csatát hosszú időn keresztül, melyből végül az utóbbi került ki győztesen.

A másik lehetőség az "Ultra Multi meghajtók" megjelenése, amelyek képesek mindkét formátum kezelésére. Több gyártó is dolgozik ennek megvalósításán, és ha komolyabb problémák nem adódnak, akkor ez év végén, vagy 2007 elején felbukkanhatnak az első hibrid lejátszók, melyek meghozhatják a nagyfelbontású filmektől várt átütő piaci sikert.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.