Hirdetés

Honnan tudjuk, hogy döglődik a merevlemez?

|

Némi odafigyeléssel akár időben is rájöhetünk, hogy muszáj mindent lementeni.

Hirdetés

Aki hosszú évek óta dolgozik PC-kkel és notebookokkal, az valószínűleg átélt már olyan izgalmakat, amikor a dokumentumai egyszer csak hol megjelennek, hol nem, az olvasási sebesség ingadozik - ez a jelenség többek között a legnagyobb HDD-gyártó zöld szériás adattárolói közül többel is rendre előfordult. De vajon miként lehetne kicsit elé menni az effajta élményeknek, és időben gondoskodni az adatok biztonságáról? 

Hirdetés

Természetesen alapvető, hogy minden fontos dolgot mentsünk, lehetőleg többször és máshová is (pendrive, felső, stb.). Amikor viszont egy akár több terabájtos HDD-nk van, ha csak nem RAID-be kötjük, valószínűleg nem fogjuk hetente az egészet lementeni. Szerencsére a merevlemezek S.M.A.R.T. adatai igyekeznek tudósítani arról, hogy a HDD milyen bőrben van, és készüljünk-e a halálára. 

 

Fotó: Jan Gottweiß, Flickr

 

Mivel a Windows operációs rendszerek nem igazán tudnak mit kezdeni önmagukban a S.M.A.R.T. adatokkal, ezért szükség lesz valamilyen programra ezek olvasásához. Általában a nyílt forráskódú, ingyenes, és ráadásul hordozható változatban is elérhető CrystalDiskInfót szokták javasolni (de persze számos más alternatíva is létezik). Ennek a telepítésénél mindössze a felesleges beépülőkre kell figyelni. 

A program elindítását követően amennyiben nincs gond az adattárolóval, a program visszajelzi, hogy a HDD állapota megfelelő. Persze azért más információkat is kapunk, például a pillanatnyi hőmérsékletet, a specifikációkat és az üzemidővel kapcsolatos statisztikákat.  Ha a Funkció menüpontban beállítjuk, hogy induljon el a Windowszal, és legyen látható a Tálcán, akkor a jövőben mindig figyeli majd a S.M.A.R.T. adatokat, és ha azok alapján baj van a merevlemezzel, akkor értesít minket. Nem mellesleg azt is megtudjuk, milyen meleg a HDD, és kell-e valamilyen extra hűtés - a tartósan magas üzemi hőfok hosszú távon nem szerencsés. Ha szinte állandóan 50 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket látunk, ideje meggondolni egy extra ventilátort vagy egy laptophűtő padot. 

 

Nincs probléma 

 

Érdekesség, hogy mint korábban volt róla szó, a Windows ugyan nem alkalmas az effajta adatok figyelésére alapból, lekérdezni azért le tudja őket. Ehhez mindössze a Parancssort kell elindítanunk, majd a [wmic] és a [diskdrive get status] parancsokat beütnünk. 

Amennyiben bármelyik alkalmazásból valamilyen hibát észlelünk, akkor a jövőben nem árt nagyobb óvatossággal kezelni az adott HDD-t. Persze valószínűleg nem múlik ki azonnal, de azért inkább ne bízzunk rá értékes adatokat, elvégre nem tudhatjuk, hogy holnap reggel vagy jövő tavasszal adja meg magát végleg. Ráadásul onnantól, hogy elbukta a teszteket, nem mondhatjuk rá, hogy megbízható. 

A S.M.A.R.T. adatoktól függetlenül azonban egyébként is mentsünk rendszeresen, hiszen akár előjel nélkül is adódhatnak hardverhibák. A lehetőségek szinte korlátlanok: külső HDD-k, DVD-k, pendrive-ok, felhő-alapú tárhelyek... 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.