Hirdetés

HP Sprout: az év legérdekesebb számítógépe?



|

Beépített projektor és 3D-szkenner is található a nem hétköznapi asztali PC-ben.

Hirdetés

Az elmúlt talán két évben erőteljesen fokozódott az érdeklődés az all-in-one asztali számítógépek iránt, hiszen ezek a hagyományos konfigurációknál kevesebb helyet foglalnak, kevesebbet fogyasztanak, továbbá elegánsabbak. Ettől függetlenül óriási innovációk nem történtek az egybegépek piacán, a gyártók inkább csak a lehetőségeikhez mérten frissítgették a kínálatukat. Az egyetlen feltűnő újítást egyes modellekben az érintőkijelző bevetése jelentette, ám erősen függ az egyéni felhasználói igényektől, hogy ennek mennyi értelme van.

Hirdetés


Mikor megmozdul az óriás

Talán meglepő, hogy az ASUS-hoz hasonlóan folyamatosan kísérletező cégek jelenléte ellenére most pont a HP okozott meglepetést a piacon. Az Egyesült Államokban 1900 dolláros áron 2014. november 9-től kezdve megvásárolható HP Sprout all-in-one számítógép már első ránézésre is abszolút rendhagyó, köszönhetően a felső részéről előrefelé kinyúló állványnak, továbbá a billentyűzet helyett hozzá járó hatalmas érintőpadnak.


A szokatlan „nyúlványban” háromféle hardver található: egy LED-es asztali lámpa, egy 3D-szkennelésre is alkalmas kamerarendszer, továbbá egy projektor. Az asztali lámpához nem igazán lehet mit hozzáfűzni azon túl, hogy igen hasznos találmánynak tűnik, bár feltehetően a riválisok eszközeiben csak azért nem láttunk még effélét, mert nem tudták praktikusan elhelyezni a világítótestet.


Ennél izgalmasabb a hattagú kamerarendszer: az egyik szenzor egy 14,6 megapixeles darab (elsősorban dokumentumok szkennelésére), míg a másik öt képalkotó egység az Intel RealSense 3D kamerarendszer része. A névből sejthetően ezen szenzorok célja az előttük lévő objektumok térbeli szkennelése.


A hétköznapokban minden bizonnyal legtöbbet használt extra hardver ettől függetlenül az 1024×768 pixel felbontású DLP projektor lesz. Ez a hardver a HP Sprout második kijelzőjeként funkcionál: kivetíti a tartalmat a tapipadra, amelyen pedig interakcióba lehet lépni azzal. Úgy kell elképzelni, mintha kettő érintőkijelző állnak rendelkezésre, bármely program ablaka kivetíthető. Sejthetően a HP elérhetővé tett egy szoftverfejlesztői készletet, amellyel az alkalmazások készítői testre szabhatják, hogy a programjuk használatakor pontosan mi és hogyan jelenjen meg az alsó „kijelzőn”.


Belül már kevésbé deviáns

Extráitól eltérően a HP Sprout alapját adó hardverek már kevésbé szokatlanok, de az árcédulának szerencsére megfelelőek. Az egybegépbe 23 hüvelykes és 1920×1080 pixeles LCD érintőkijelző került, a processzora négymagos Intel Core i7-4790S, míg az Intel HD Graphics integrált grafikus lapkát komolyabb számítási igényű feladatok esetén egy NVIDIA GeForce GT 745A dedikált GPU váltja le.


A számítógépbe 8 GB memória került (16 GB-ig bővíthető), a háttértárát pedig egy 1 terabájtos SSD képezi. Az 1 megapixeles előlapi kamerával szerelt, Windows 8.1 x64 rendszerű all-in-one további főbb specifikációi: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 1 darab mini PCIE x1 foglalat, kettő-kettő USB 2.0 és USB 3.0 kapu, HDMI kimenet, vonalkimenet, kombinált fejhallgató/mikrofon aljzat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.