Hirdetés

HP TopShot LaserJet Pro M275 teszt



|

Kipróbáltuk a kameraszkenneres lézer multifunkcióst.

Hirdetés

Ritkán jelenik meg olyan termék, mely képes lenne valóban felkavarni az évtizedek alatt az irodai nyomtatás körül beállt állóvizet. A HP vette a bátorságot és szokatlan megoldással, a TopShottal jelentkezett (bemutató videó itt). A multifunkciós színes lézernyomtató olyannyira formabontó technikai megoldással dolgozik, hogy megjelenésekor a sajtóban sokan 3D másolónak, 3D szkennernek titulálták – tévesen.

 

 

A TopShot a HP LaserJet Pro családjának egyik legújabb tagja, vagyis alapvetően egy többfunkciós színes lézernyomtató. Kis mérete ellenére színesben is nyomtat, lézerviszonylatban igen szép árnyalatképzéssel és szín-intenzitással dolgozik. Nevére azzal szolgált rá, hogy szkenner gyanánt nem a szokásos síkágyas lapolvasó modult építettek a tetejébe, hanem egy fényképezőgépet és megvilágító LED-eket helyeztek el egy kihajtható karon. A fehér alapon elhelyezhetünk dokumentumot, de kisebb akár plasztikus tárgyakat is. A TopShot több, eltérő megvilágítással készült felvételből állítja össze a végső fotót, így a tárgyat már nem kell körbevágni a felvételen és a háttere is homogén lesz. A kamera viszonylag szerény színminőségű, a képek egyáltalán nem mentesek a színzajtól, de ahhoz éppen elég jó felvételt készít, hogy termékképként megállják a helyüket egy internetes aukciós oldalon. A síkágyas lapolvasó persze alkalmasabb eszköz iratszkennelésre, a kamera elé helyezett dokumentumok, könyvek ugyanis némi torzítással kerülnek beolvasásra. Egyrészt minimálisan az optika hibájából, másrészt egyszerűen azért, mert a papír szélei rendszerint nem tökéletesen fekszenek, hanem elemelkednek az alapról és nem áll rendelkezésre leszorító üveglap.

 

 

Ha úgy találjuk kényelmesebbnek, akkor USB-ről is használhatjuk a nyomtatót, az intergrált flash memóriába írt meghajtóprogram automatikusan települ. Egyébiránt természetesen célszerűbb a hálózati csatlakozást vagy a Wi-Fi-t igénybe venni, hiszen ekkor élnek az internetes szolgáltatások. A színes érintőképernyővel felvértezett színes multifunkciós ugyanúgy használható, mint az eddigi eAiO modellek, kompatibilis az ePrint, a Google Cloud Print és AirPrint felhő alapú nyomtatószolgáltatásokkal és a HP nyomtatós alkalmazásai is futnak rajta. Magyar nyelvterületen sajnos az eBay alkalmazás nem érhető el, de beolvashatunk a Google Docs vagy a Box.com szolgáltatásokba illetve tetszőleges mappába a helyi hálózaton. Néhány űrlap- és hírnyomtatásra szolgáló app van még az ePrint kínálatában és persze saját e-mail címet adhatunk a nyomtatónak, az ide érkezett dokumentumokat és képeket automatikusan papírra veti készülék.

 

 

A nyomtatási minőségre nem lehet panaszunk, kiváló kontraszt, lézeres viszonylatban jó árnyalatképzés jellemzi a készüléket. A kis méret viszont csak hagyományos elrendezésű nyomtatóművel volt tartható, így be kell érnünk névlegesen 4 lap/perces színes és 15 lap/perces monokróm nyomtatási sebességgel. Ez nem sok, de méréseink szerint úgy tíz százalékkal még túl is teljesíti névleges sebesség specifikációit az M275, a gyakorlatban inkább 18 illetve 4,2 lap/percet mértünk. A csatlakoztathatóság mellett a kompatibilitásra sem lehet egy szavunk sem, szinte bármilyen mobil eszközről megoldható a nyomtatás illetve PCL és PostScript 3 emulációk révén szinte minden operációs rendszer alatt munkára fogható a TopShot. Sajnos a jelenlegi kellékanyag árak mellett kicsit sokat kell áldoznunk az amúgy igen gazdag szolgáltatás palettával megáldott masina működtetésére, mintegy 13 forintos mono és 62 forintos színes (CMYK) oldalköltséget kalkuláltunk.

 

Nem nyomtat túl olcsón, de érdekes, formabontó és előremutató konstrukció a TopShot, a teljesség kedvéért még egy Vatera alkalmazást hiányolunk a szolgáltatáspalettáról.

 

Adatok

 

- Színes lézernyomtató eAiO, 16/4 lap/perc fekete-fehérben/színesben, USB, Ethernet és Wi-Fi csatlakozás, ePrint, AirPrint, Google Cloud Print kompatibilitás, HP PCL 5c/PCL 6/HP Postscript Level 3/PDF emuláció, 8,89 cm-es LCD érintőképernyő, 150 lapos papírtálca

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.