Hirdetés

HTPC egy 25 éves telefonból



|

Egy finn felhasználó teljes értékű házimozi-PC-t faragott egy 1984-es Mobira Talkman telefonból. 40 óra alatt készült el, és még OLED-kijelző is került bele.

Hirdetés

 

Nem olyan extrém, mint a Battlestar Galactica mintájára készült PC-ház, vagy a még elképesztőbb, ház nélküli Hulk-PC, azonban nagyban eltér a megszokott, hagyományos, vagy egyedileg épített HTPC-ktől.

 

mobira_dataman.jpg

 

Valószínűleg nagyon sokan nem emlékeznek a Mobira Talkmanre, és talán nehéz is lenne, mivel nagyon régi - 1984-ben élte fénykorát, és olyasmi méretű, mint a régi viccben megismert új orosz Quartz óra a két bőröndnyi akkumulátorral.  

  

Egy lelkes modder, a finn Jani "Japala" Pönkkö  úgy döntött, megvalósítja álmait, és egy működőképes ilyen, 25 éves telefonkészülékből teljes értékű házimozi-PC-t varázsol. A Dataman névre keresztelt HTPC-ben 40 munkaóra van. Került bele - sok más mellett - egy Intel T5500-as Core 2 Duo processzor, 1 GB DDR2-es memória, egy 32 gigabájtos SSD-meghajtó, valamint egy vezeték nélküli hálózati kártya.

 

A működőképes telefon, az átépítés előtt

 

A telefon régi, zöld LCD-kijelzőjét egyébként egy új, OLED váltotta fel, viszont a hely szűke áldozatokat is követelt a modding során: a DVI-csatoló például csak vasfűrészes méretre igazítás után fért a helyére, és az eredetileg tervezett IDE-s HDD sem fért be. De még az SSD-tároló sem, ezért a sok levegőt is tároló burkolat helyett papírlapba lett csavarva az SSD-meghajtó.

 

Az átépítés részletei képekkel az alábbi linken tekinthetőek meg, míg a lentebb látható videó a kész HTPC mini OLED-képernyőjét mutatja be:

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.