Hirdetés

Hűsítő megoldás: vízhűtés építése lépésről lépésre



|

A legtöbben úgy vélik egy vízhűtés összeállítása nehéz feladat, pedig nem olyan nagy ördöngösség. Cikkünkben a vízhűtés építésének minden fortélyát megmutatjuk.

Hirdetés

Bizonyára sokan szemeztek már a címlapsztorinkban bemutatott valamely vízhűtő szettel mint hatékony és csendes hőelvezetési megoldással. Sajnos a helyzet korántsem ilyen egyszerű, hiszen szót kell ejtenünk a kompatibilitásról. A legtöbb hűtőrendszerhez mellékelik az összes manapság elterjedt processzortípushoz szükséges hűtőblokkot, valamint a hozzá tartozó lefogatást. Az alkatrészekből összeválogatott vízhűtésnél viszont figyeljünk arra, hogy a nekünk megfelelő blokkot és lefogatást vásároljuk meg.

 

Tovább bonyolódik a helyzet, ha nemcsak a processzort, hanem az északi hidat és a grafikus kártyát is hűteni szeretnénk. A legnagyobb problémát az északi híd okozza, illetve a szabványosítás hiánya. Míg a processzorhűtők felfogatása a kompatibilitás érdekében szabványos, addig az északi hídról ez egyáltalán nem mondható el. Nemcsak a gyári bordák különböző lefogatórendszere jelenthet nehézséget, hanem a közeli kondenzátorok is fejtörést okoznak -- éppen ezért sok esetben lehetetlen felszerelni északi híd blokkot. Ilyenkor marad a gyári passzív, rosszabb esetben aktív hűtő. Amennyiben hosszas keresés után sem találunk megfelelőt, végső megoldásként készíttethetünk egyedi blokkot, ám ennek az ára elég borsos. A helyzet azért ennyire nem súlyos: csak a legszélsőségesebb esetben történhet meg (tipikusan gyári Intel-alaplapok esetében), hogy a felhelyezés egyáltalán nem oldható meg, ugyanis itt a borda az alaplapra van forrasztva. Ennek eltávolításakor rögzítési pont hiányában nem lehet felfogatni a blokkot -- meg se forduljon a fejünkben az alaplapi NYÁK átfúrása!

 

resizeoftorottkabel.jpg

Szűk házban az esetlegesen megtörő cső lassíthatja a vízáramlást

 

A grafikus kártyák sem szabványosak ugyan, de a legtöbb esetben minden VGA-hűtőblokk kártyaspecifikus, azaz a legtöbb kártyához külön-külön elkészítik a megfelelő blokkot és lefogatást. Ez esetben nem lehet semmi gond, csak a megfelelőt kell kérnünk a boltban.

 

Végül egy jó tanács: ha darabonként állítjuk össze, a maximális kompatibilitás és üzembiztonság érdekében egyazon gyártó kínálatából válogassuk össze a hűtéselemeket, és csak a legvégső esetben válasszunk más rendszerből való alkotórészt.

 

resizeofkellekek.jpg

 

 

A munka megkezdése előtt gyűjtsük össze a szerszámokat, melyekre a szerelés során szükségünk lehet. Ne felejtsük ki a kábelkötegelőket se!

 

resizeofszereles_elott.jpg

 

 

Kenjünk vékony rétegben hővezető pasztát a processzorra és az északi hídra, a blokkok hőfelvevő felületét pedig tartsuk tisztán. Az esetleges koszt vagy zsírt tiszta alkohollal távolítsuk el, hogy maximális hűtési hatékonyságot érhessünk el.

 

resizeofa_1.jpg

 

 

A processzor behelyezését követően a hűtőblokkot tegyük a processzorra, majd a lefogatókereten található leszorító „csavarokat" forgassuk ütközésig a nyíl irányába. Ezután a keretet tegyük a hűtőblokkra úgy, hogy a leszorítócsavar illeszkedjék az alaplapon lévő lyukakba, majd erősen nyomjuk az alaplap irányába.

 

resizeofa_2.jpg

 

A kereten található műanyag leszorítókart hajtsuk rá a blokkra, hogy elérjük a lehető legnagyobb leszorítóerőt, ezáltal a legjobb hatásfokú hőcserélést.

 

resizeofnb.jpg

 

 

Az északi híd blokkját óvatosan helyezzük fel a magra, és pozicionáljuk az alaplapon található lyukak fölé. Ezután szorítsuk le a csomagban lévő lefogató alkatrészekkel.

resizeofk_1.jpg

 

A videokártya hűtőblokkjának rögzítéséhez szükségünk lesz a csavarhúzóra és a fogóra. Első lépésben szereljük le a gyári léghűtést. A vízcsövek csatlakozására szolgáló csonkokat tekerjük a blokkba, és fogóval szorítsuk meg őket.

 

resizeofk_2.jpg

 

A három darab rövidebb csavarra húzzuk rá a mellékelt rugót, ezt követően a fehér műanyag alátétet, hogy csavarozás közben a rugó ne sértse meg a kártyát. A már bepasztázott blokkot helyezzük pontosan a magra és a memóriákra, óvatosan fordítsuk meg a kártyát, majd rögzítsük az imént előkészített csavarokkal.

 

resizeofk_3.jpg

 

A négyzet alakú vastag fekete műanyag lapra ragasszuk rá az öntapadós réteggel bevont fehér szivacsdarabot. Ez az elem szorítja össze a GPU-t és a hűtőblokkot. A fehér szivacs tartja távol a kártyán található alkatrészeket a műanyag hátlaptól, megóva ezzel a sérüléstől.

 

resizeofk_4.jpg

 

A maradék két csavarral rögzítsük a fekete hátlapot a kártyához. A csavarokat jó erősen húzzuk meg.

 

 

resizeofk_5.jpg

 

Elkészült a VGA-kártya átalakítása. Az eredeti hűtőt őrizzük meg, és a hozzá tartozó csavarokat tegyük biztos helyre. Később még esetleg szükség lehet rá.

 

 

resizeofv_1.jpg

 

A merevlemez-hűtőkeret darabokban. Az előlapi hőmérséklet-kijelző panelt már a helyére pattintottuk. Figyeljünk arra, hogy a hőmérő szenzor kábele, valamint a kijelző tápkábele ne szoruljon a merevlemez alá.

 

resizeofv_2.jpg

 

Első lépésként helyezzük a merevlemezt a nagy fémkeretbe, majd...

 

resizeofv_4.jpg

 

...a hőmérő szenzor végét szorítsuk a kettő közé.

 

 

resizeofv_3.jpg

 

Ezután rögzítsük a keretben a merevlemezt a képen látható típusú csavarokkal.

 

resizeofv_5.jpg

 

A kész keretet helyezzük a műanyag tokba, rendezzük el a kábeleket, majd csúsztassuk a keretbe a műanyag fedelet. Helyezzük fel a hátlapot, és ezt is rögzítsük csavarokkal.

 

resizeofp_1.jpg

 

 

A kép jobb oldalán a vízpumpa, baloldalt pedig a víztartály látható. Ez utóbbin keresztül tölthető fel a rendszer vízzel, és ennek segítségével végezhető el a légtelenítés is -- előbb azonban össze kell szerelni.

resizeofp_2.jpg

A tartály oldalsó nyílását helyezzük a pumpa szívócsonkjára, és ütközésig nyomjuk össze a két alkatrészt.

 

resizeofx_1.jpg

 

A részegységek hűtőblokkjainak összerakásával elkészültünk. Ezt követi a beszerelés, a feltöltés és a légtelítés.

 

resizeofx_2.jpg

 

Az alaplap már a helyén van. Szerelés közben óvatosan bánjunk a blokkokkal, lehetőleg ne mozgassuk őket. Ne felejtsük ki a hátlapot sem.

 

resizeofx_3.jpg

 

A merevlemezfiókot csúsztassuk a helyére.

resizeofcso_1.jpg

A hűtőblokkokat összekötő csövet vágjuk méretre. A csonkokról tekerjük le a szorítógyűrűt, majd húzzuk rá a cső végére. Ezután a csövet ütközésig húzzuk a csonkra...

 

resizeofcso_2.jpg

 

...és a szorítógyűrűt húzzuk meg. Ne használjunk fogót, tökéletesen elegendő a kézi erő.

 

resizeofpumpa_rogzit.jpg

 

A csöveket hasonlóképpen rögzítsük a pumpára is. Mint a képen látható: ha van hely, ezeket elhelyezhetjük a házon belül is.

 

A folyamat megkezdése előtt újból ellenőrizzük a csatlakozási pontokat, elkerülve ezzel a szivárgást. Feltöltésnél ne kapcsoljuk be a rendszert, mert víz hiányában az alkatrészek túlmelegedhetnek. Használjuk az ATX-bekapcsoló adaptert, amely csatlakoztatva csak a tápegységet és a pumpát kapcsolja be, ezáltal a rendszer feltölthető állapotba kerül.

 

Mindig használjunk tölcsért, és lassan töltsük a vizet a tartályba, hogy véletlenül se áztassuk el a gépházat. A maximális hatékonyság elérésének érdekében az összes levegőt távolítsuk el a csövekből, valamint a blokkból.

 

resizeoflegtelenitoavizhuteshez.jpg

 

 

 

resizeoffeltolt_kellek.jpg

 

A feltöltéshez szükséges kellékek kimerülnek egy tölcsérben, az ioncserélt vízben és a gyári hűtőfolyadékban.

 

A rendszerhűtő rézegységek összekötése némi átgondolást igényel, mert nem mindegy, hogy milyen sorrendben kapcsoljuk össze az elemeket. Ez különösen fontos lépés, amennyiben a vízcsövet egyben vesszük, mert ez esetben nekünk kell leszabni a csöveket. A megfelelő méretű darabok elérése érdekében először méretet kell vennünk. Illesszük a csövet a két összekötendő csonk közé, mérjük fel, hogy milyen hosszúságú darabra lesz szükségünk, majd vágjunk le ennek megfelelő darabot. Ha ezzel megvagyunk, jöhet az összekötés.

 

resizeofcsoves.jpg

 

1: Az első vízcsövet a vízpumpa nyomócsonkja és a processzorhűtő blokk közé helyezzük, így a processzor mindig a lehető leghűvösebb levegőt kapja. 2: A processzorhűtő után a keringési sorban az északi híd következik. 3: Az északi híd után a grafikus kártyát kössük be a rendszerbe. 4: A keringési körben a merevlemez a legutolsó hűtendő alkatrész, ezért a VGA blokkjából érkező csövet a merevlemezfiók csatlakozási pontjára kössük. 5: A merevlemezhűtő kifolyócsonkja és a hőcserélő radiátor alsó csatlakozója közé illesszünk vízcsövet 6a--b: Utolsó lépésben a légtelenítő tartály csonkját kössük a hőcserélő radiátor felső csonkjához. Nincs más hátra, mint a rendszer feltöltése.

 

Papp Gábor és Nagy Lajos

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.