Hirdetés

IBM: 1 tbps teljesítményű optikai chip



|

Másodpercenként egy egész estés film lenne tölthető le a prototípussal.

Hirdetés

Új optikai lapkát fejlesztett ki az IBM. A prototípus a Holey Optochip névre hallgat és szuperszámítógépek, adatközpontok átviteli csomópontjaként teheti majd hasznossá magát, ha forgalomba kerül.

 

A Holey Optochip a párhuzamos optikai jelátvitel lapka nagymestere illetve jelenleg világbajnoka. Célja nagy mennyiségű adat kezelése, melyre a vállalati és fogyasztói adathálózatokon is egyre inkább igény van, köszönhetően a modern alkalmazások sávszélesség igényének.

 

Az IBM eddig is használt optikai adatátviteli rendszereket, hiszen a fényimpulzusok egy nagyságrenddel gyorsabban terjednek, mint az elektromos töltések, így az optikai adatátviteli eszközök teljesítménye lényegesen nagyobb. Át kell azonban hidalni azt a problémát, hogy jelenleg olcsón hagyományos, elektronikus lapkák gyárthatók, szükség van híd elemekre és kiforrottabb gyártástechnológiára.

 

 

Az IBM laboratóriumában standard, 90 nanométeres csíkszélességű szilícium alapú CMOS lapkába fúrtak 48 lyukat, ezekből 24 szolgál optikai kimenő és 24 bejövő csatornaként. A modult kereskedelemben kapható elemekből szerelték készre, a végeredmény egy olyan optikai jelátvivő rendszer, mely alig 5 wattot fogyaszt. Az újdonságot csütörtökön, a Los Angelesi illetőségű Optical Fiber Communication Conference alkalmával tárják az értő közönség elé. Az IBM céja, hogy a következő évtized során a gyártó partnereket is bevonja a munkába, így elősegítve az optikai technológiák terjedését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.