Hirdetés

IBM spintronika: az elektronok keringőznek



|

A részecskék perdülete is hordozhat adatokat.

Hirdetés

Ma is kutatás-fejlesztés az IBM fő profilja. Most olyan jövőbemutató munkáról számolt be a cég, mely új lendületet adhat az IT elektronikának a spintranzsisztorok bevezetésével.

Az IBM Research és a zürichi műszaki egyetem tudósainak elsőként sikerült szinkronizálni az elektronok perdületét, és lefényképezni egy szabályos spin-mintázat kifejlődését. A kutatók célja, hogy az elektronok töltése után most a részecskék spinjét (perdületét) is az adattárolás szolgálatába állítsák. A spintronikai áttörések új, hatékonyabb energiafelhasználású félvezető tranzisztorok elterjedését hozhatják az elektronikus eszközökben – persze ez még hosszú évek kérdése.

 

Hogy hogyan „keringőznek” az elektronok, mennyi ideig őrzik meg perdületüket és egyáltalán miként sikerült megfigyelni viselkedésüknek ezt az aspektusát, arról részletesebben a Computerworld.hu-n olvashatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.