Hirdetés

IBM z196: a világ leggyorsabb processzora



|

Az 5,2 GHz-es CPU másodpercenként 50 milliárd műveletet hajt végre.

Hirdetés

A processzorok sebessége napról napra nő, így a leggyorsabb címet nem lehet sokáig birtokolni (nagyjából három éve még a Sun 1,4 GHz-es Niagara 2-je volt a csúcstartó). Jelenleg a rekord az IBM nevéhez fűződik, ez pedig az új, 5,2 GHz-es, z196-os processzoruknak köszönhető.

 

Természetesen megszámlálhatatlanul sok olyan CPU-t láttunk már, amely bőven nagyobb órajellel dolgozik. Azonban a z196-nak nincs szüksége sem folyékony nitrogénre, sem szárazjégre, vagy egyéb különlegességre a működéshez.

 

A négymagos CPU a gyártó 45 nanométeres gyártástechnológiájával készül, és 1,4 milliárd tranzisztort tartalmaz. A z196 másodpercenként 50 milliárd utasítás végrehajtására képes. Érdekesség, hogy a csúcstartót már most nagy veszély fenyegeti, a hamarosan érkező Fujitsu Venus ugyanis másodpercenként 128 milliárd számításra képes. Sajnos egyik szuperprocesszort sem találjuk majd meg a jövőben az otthoni felhasználásra kínált gépekben.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.