Hirdetés

Idegesítő PC-építős bakik



|

A számítógép-építésnek kreatívnak, felemelőnek és izgalmasnak kellene lennie, de ebből sokszor csak utóbbi teljesül és az is inkább bosszankodás. Mi ilyenkor tépjük a hajunkat igazán.

Hirdetés

Számítógépet építeni nagy móka, legyen az az első vagy akár a századik. Persze leginkább akkor élvezzük, ha magunknak készítünk új gépet, mert tudjuk, hogy amint elkészülünk, minden csendesebben, gyorsabban fog működni. A komponenseket kiválasztani nem egyszerű feladat, legtöbbünket főleg az anyagi keretek visznek rá kényszerű döntésekre, de azért az adott pénzmagból a legtöbbet hozzuk ki. Aztán odáig jutunk, hogy megkezdjük a szerelést, amikor is előjönnek az előre nem látott, végtelenül bosszantó hibák.

Hirdetés


Éppen rövid kábel

A kábelek mindig vagy nagyon hosszúak, vagy nagyon rövidek - nagyon ritka az olyan, hogy például egy tápkábel vagy SATA zsinór éppen olyan hosszú, amilyenre szükségünk van. Ilyenkor jöhet a kreatív eltűntetés, kábelkötegelés stb. - nehéz szépen megoldani. A legbosszantóbb, amikor éppen 1-2 cm-rel rövidebb az adott kábel, ezért átszerelésre, kompromisszumra kényszerülünk. Ennél is idegesítőbb, amikor például a SATA tápkábel ugyan elég hosszú, de a kábel és a merev csatlakozó nem fér oda megfelelően a meghajtóhoz - ilyenkor ismét a kiegészítő átalakítóért kell boltba mennünk. Hasonlóan bosszantó az is, amikor az alaplap gyártója eleve könyök SATA-kábeleket mellékelt - persze ezek egyszerűen nem férnek el az alaplapnál és a meghajtónál sem - a vége ismét kényszerű vásárlás vagy alapos átszerelés lesz.


Ventilátor-verseny

A ventilátorok elengedhetetlenül fontosak és igyekszünk is tökéletesen megoldani a PC szellőzését. A légáramlást nem nehéz meghatározni és kialakítani, ráadásul a mai ventilátorokkal a csendes üzem sem lesz gond. Éppen ezért olyan bosszantó, amikor az alaplapra kapcsolt propellerek bekapcsoláskor pár másodpercre nulláról teljes fordulatszámra gyorsítanak kb. 1 másodperc alatt, hogy megmutassák, milyen zajos is tud lenni a gépünk. Megoldást nem olyan egyszerű találni, amennyiben például a videokártya hűtésével van a gond, de némi odafigyeléssel a legtöbb ventilátort egy külön szabályzópanelre kapcsolva normális szinten tarthatjuk.


Szerelés helyett tanácstalanság

A gépszerelés tehát móka, a számítógépház gyártója úgyis mellékelt megfelelő leírást, ahogy a CPU-hűtőnél is követhetjük az ábrákat - legalábbis ezt gondolhatnánk, de nem így van. Mind a mai napig több olyan házba, hűtőbe és komponensbe futunk bele, amelynek a felhasználói utasítása egyszerűen vállalhatatlan. Az ábrák vagy hiányoznak, vagy hiányosak, vagy olyan kicsik, hogy nagyítóval sem egyszerű megfejteni őket. Nagyobb a gond a multifoglalatos CPU-hűtőknél, ahol sokszor a kiegészítő rögzítések egyetlen zacskóba vannak ömlesztve, feliratok nélkül - az a mi dolgunk, hogy a megfelelő lemezeket és csavarokat kiválasszuk.


Téged milyen váratlan, előre nem látott gond idegesített fel a leginkább PC-d szerelésekor?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.