Hirdetés

Így állunk át DDR3-ról DDR4-es memóriákra



|

Az Intel UniDIMM formátumú memóriákkal oldaná meg az átállást.

Hirdetés

A DDR3-as memóriák anno igazából az Intel X38-as és P35 Express platformjainak a bemutatkozásával váltak elterjedté. A P35 a DDR2-es és a DDR3-as modulokat is támogatta, emiatt az alaplapok gyártói pedig előszeretettel készítettek olyan drága modelleket, amelyek akár mindkettővel is megbirkóztak. Az átlagfelhasználók számára a DDR3-at a Nehalem tette elérhető közelségbe, vagyis az Intel első olyan processzora, amely integrált memóriavezérlővel (IMC) rendelkezett. 

Hirdetés

A 2014-es IDF-en elhangzottak szerint az Intel ezúttal más megközelítést tervez, és eltérő módon akarja véghezvinni a váltást, mint a DDR2-DDR3 átmenet esetében. Azt mondják, hogy első körben gondoskodni akarnak róla, hogy a DDR3-as memóriák készletei teljesen kifogyjanak, a DDR4 csak ezután jut majd el az átlagfelhasználók gépeibe. 

 

 

Ezt a tervet egyelőre tartják is, hiszen a DDR4 jelenleg csak a Core i7-es Haswell-E asztali processzorokkal használható, amelyeknek az ára már önmagában 400 és 1000 dollár között mozog. Aki jelenleg megengedhet magának egy ilyen CPU-t, az a kapcsolódó alaplapra és a memória is boldogan tud költeni. 

A DDR4 kapcsán érdemes megemlíteni még az energiahatékonyságot is. A 2133 MHz-es modulok 1,2 volton is üzemelhetnek gyárilag, szemben a DDR3 1,8 voltos kezdőértékével, amit a Nehalem 1,65 voltra, a Sandy Bridge 1,5 voltra csökkentett. 

Az Intel ezúttal egészen pontosan egy új memóriaformátumot talált ki az átállás kezelésére. A DDR3-as memóriáktól a DDR4-es RAM-okig ezúttal az úgynevezett UniDIMM formátumú modulokkal lehet majd eljutni. A foglalat lényege, hogy az erre tervezett DDR3-as és DDR4-es megoldásokat egyaránt kezeli. Az UniDIMM-et kifejezetten a közelgő, 2015-ben érkező Skylake processzorokhoz tervezte a Santa Clara-i vállalat. A Skylake CPU-k DDR3-as DDR4-es IMC-vel is rendelkeznek majd. 

 

 

Az UniDIMM modulok gyártói első körben a DDR3-as DRAM lapkákat kezdik majd el kiszórni a raktárakból, ezek pedig már a kezdetekben is olcsóak lesznek. Innen fejlesztési lehetőségként lesz jelen az UniDIMM formátumú DDR4, ezek értelemszerűen az idő múlásával lesznek csak olcsóbbak. A mindkét generációt támogató foglalatot a jövőbeli notebookoknál is használnák. 

Maga az UniDIMM tehát egy szabványos modul terve, amely egészen pontosan 69,6 x 20 milliméteres méretét jelent. A SO-DIMM-hez képest rövidebb modulokból DDR3-as és DDR4-es variánsok lesznek, mindkettő ugyanolyan, de a jelenlegi DDR3-as szabványtól eltérő csatlakozással. Az effajta memóriákat elsőként a Skylake támogatja majd, a normál RAM-ok mellett az alacsony profillal rendelkező DDR3-as megoldásokat is kezeli az ígéretek szerint. 

A DDR3-as és LPDDR3-as UniDIMM-ek szabvány órajele 1866 MHz lesz, míg a DDR4-es és LPDDR4-es modulok a Skylake 2666 MHz-es alapértelmezésétől indulnak. A szabvány órajeleket elvileg egészen 2133 és 2933 MHz-ig növelik majd. 

Egyelőre nem tudni, melyik memóriagyártók követik az Intel terveit. A Kingston és a Micron mindenesetre már elkötelezte magát az UniDIMM megoldás mellett.

 

Fotó: Ars Technica, Intel

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.